“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Explosieve groei aantal leveranciers windenergie

Dinsdag 09 juni 2015 12:43Margot Boesveld

 

Op 1 mei maakten de Nederlandse energieleveranciers voor de tiende keer op rij hun stroometiketten bekend. WISE brengt de etiketten al sinds 2007 systematisch in kaart. In het vandaag gepubliceerde rapport ‘Tien jaar stroometiketten - Overstappen? Vijf belangrijke trends die in het rapport worden genoemd worden hieronder nader uit gelegd. 

Record aantal windleveranciers

Het aantal stroomaanbieders met veel windenergie in de leveringsmix is sinds 2012 spectaculair gestegen: inmiddels zijn zeven energiebedrijven bijna volledig over gegaan op het leveren van windenergie, waaronder Pure Energie, Qurrent en Huismerk Energie. Greenchoice, de grootste van de groene leveranciers, heeft het aandeel wind in het recente stroometiket verder opgeschroefd naar 43 %.

Voorzichtig begin met zonne-energie

Zonne-energie levert in 2014 met een aandeel rond de twee procent een bescheiden bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse elektriciteitsproductie. Toch zien we dat er voor het eerst meerdere partijen zijn die zonnestroom aan huishoudens leveren. De top 3 bedrijven met het grootste aandeel zon in het stroometiket:
1.    NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam)
2.    Greenchoice
3.    Pure Energie / Huismerk Energie

Top 5 sjoemelstroom

In 2014 zijn er voor het eerst minder leveranciers met sjoemelstroom in de leveringsmix. Dit neemt niet weg dat er nog steeds volop sjoemelstroom wordt verkocht in Nederland. De grootste sjoemelstroomaanbieders zijn op dit moment:
1.    Woonenergie
2.    Oxxio (dochter van Eneco)
3.    Main Energie
4.    Qwint (dochter DVEP)
5.    NLE (Nederlandse Energie Maatschappij)

Klimaatkillers Essent en Nuon

De CO2-uitstoot per kWh nam in 2014 zowel bij Essent als bij Nuon toe. Essent heeft nog nooit eerder zo veel kolenstroom geleverd als in 2014: 30,6 %. Nuon leverde minder stroom uit gas en kolen, maar daarvoor in de plaats kwam een verdubbeling van het aandeel stroom uit ‘overige bronnen’. Onder overige bronnen vallen elektriciteit uit verbranding van afval en stookolie. Dit deel was bij Nuon nooit eerder zo groot als in 2014.

Energiebedrijven houden zich niet aan afspraken rond transparantie

In september 2014 kwam de Minister van Economische Zaken met de brancheorganisatie Energie Nederland overeen dat er in het eerstvolgende stroometiket een differentiatie naar binnen- of buitenlandse herkomst zou worden weergegeven. Dit is een stap naar meer transparantie en maakt de kwestie rond sjoemelstroom nog inzichtelijker. Slechts 16 van de 37 onderzochte energieleveranciers hebben zich aan de afspraak gehouden.

Het stroometiket is een waardevolle bron van informatie. WISE concludeert op basis van het onderzoek dat de campagne voor echt groene stroom van de afgelopen jaren vruchten afwerpt. Zowel bij de consument als bij de energiebedrijven komt er steeds meer bewustzijn voor het verschil tussen echt groene stroom en sjoemelstroom.

 

 

 

Bron: WISE publicatie 8 mei 2015

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Greenchoice ontwikkelt gratis app voor klanten

Maandag 15 juni 2015 11:12

Greenchoice heeft in mei 2015 een nieuwe app geïntroduceerd bij haar klanten. Hiermee tilt de groene energieleverancier de kwaliteit van haar klantenservice naar een hoger niveau.   Ve...

Lees meer

Ziggo heeft de privacy van tv-kijkers geschonden.

Woensdag 10 juni 2015 17:43

Ziggo heeft de privacy van tv-kijkers geschonden door gegevens over hen te verzamelen zonder dat zij dit wisten. De kabelaar heeft zijn beleid inmiddels aangepast. Dat meldt het College beschermi...

Lees meer

'Switch Service' oplossing voor steeds veranderende energietarieven

Dinsdag 09 juni 2015 16:05

EINDHOVEN, 20150609 -- Met haar Switch Service maakt de Vastelastenbond een einde aan de ergernis bij veel mensen over opdringerige energieverkopers. Nu per 1 juli de energieprijzen omlaag gaan z...

Lees meer

Lening nog steeds te duur voor consument

Woensdag 27 mei 2015 12:58

Consumenten met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen nog steeds te veel rente. "De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van 10.000 euro is sind...

Lees meer