“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Extreem energieverbruik Bitcoin

Donderdag 28 december 2017 15:38Margot Boesveld
bitcoin energieverbruik

bitcoin energieverbruik

De Bitcoin is erg populair in Nederland en andere Europese landen en wordt online veel verhandeld. Hoge winsten, de nieuwste technologie en geen inmenging van banken worden als positieve zaken genoemd van deze en andere cryptocurrency. Helaas zit er ook een keerzijde aan al dit extra digitale verkeer.
Het berekenproces om de waarde van de Bitcoin te bepalen en de transacties veilig te laten verlopen zorgt voor een extreem energieverbruik. Het gehele proces achter de transacties, het zo genoemde ‘minen’ ,gebeurt nu vooral in landen als Mongolië en China. Hier wordt voornamelijk gebruik gemaakt van kolen. Wat zorgt voor nog meer vervuiling.

Duurzame energie

In Nederland en andere Europese landen wordt hard gewerkt door (energie)bedrijven, maatschappelijke organisaties, consumenten en de overheid om meer duurzame energie op te wekken en de CO2 terug te dringen. Ook consumenten die zich hier niet bewust voor inzetten worden geconfronteerd met extra kosten door ‘groene belastingen’ vanuit de overheid.  

Alhoewel de berekeningen over hoeveel energie het minen van de Bitcoin en andere valuta precies kost lopen nogal uiteen. Wel is duidelijk dat er dermate veel energie nodig is dat het gelijk is aan de energiebehoefte van middelgrote landen. Dit neemt alleen maar toe met de extra vraag naar de digitale valuta de laatste maanden.

Oplossingen energieverbruik Bitcoin

Op politiek niveau wordt er inmiddels ook gesproken over de cryptomunten en het extreem hoge energieverbruik ervan. Zeker nu het gebruik toeneemt lijkt er een verantwoordelijkheid te liggen voor de overheid. Al is controle door de overheid lastig doordat alles online en over de gehele wereld gebeurt.

Toch heeft Frankrijk het op de agenda van de G20 gezet al zal het in dat geval meer gaan over het beschermen van consumenten, bestrijding van de financiering van terrorisme en witwaspraktijken.

De oplossing zal dus voornamelijk vanuit de markt zelf moeten komen en daar wordt dan ook al aan gewerkt. Het verduurzamen van het proces staat bij diverse bedrijven al op de agenda. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Hydrominer dat bezig is met miningoperaties op waterkracht.

ICT-bedrijven zijn over het algemeen groener dan andere bedrijven. Dat men duurzaamheid serieus neemt in de ICT wereld blijkt ook wel uit de verschillende ideeën die er inmiddels zijn om het proces te verduurzamen en/of de vrij gekomen warmte te gebruiken voor de stadsverwarming.

Bron: NRC

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

zorgverzekering te duur

Zorgverzekering te duur volgens helft consumenten

Dinsdag 19 december 2017 10:14

De zorgverzekering is te duur volgens 50% van de consumenten. Een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland toont dit aan. Wel is een grote meerderheid tevreden over de service van de zorgverzekeraa...

Lees meer

Inwoners van 7 gemeenten gaan in 2018 precarioheffing betalen

Maandag 18 december 2017 17:30

Gemeenten in de provincies Utrecht, Friesland en Gelderland hebben inmiddels laten weten om volgend jaar de precarioheffing in te voeren. Dat is een lokale belasting die inwoners betalen voor het...

Lees meer
zonnepanelen salderingsregeling

Maatschappelijke organisaties: "Schaf salderingsregeling niet af"

Woensdag 13 december 2017 09:17

Het huidige kabinet wil de salderingsregeling al in 2020 afschaffen. Diverse maatschappelijke organisaties hebben de minister nu opgeroepen om het afschaffen van de regeling minimaal tot 2023 uit te s...

Lees meer
Energieleverancier EnergieFlex

Administratie EnergieFlex nog steeds niet op orde

Donderdag 07 december 2017 15:00

Energieleverancier EnergieFlex is door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) opdragen om haar administratie op orde te brengen. Een van de bezwaren van de ACM is dat klanten van EnergieFlex de rek...

Lees meer