Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Gedoe over afschaffing no-claim duurt voort

Donderdag 28 september 2006 13:16Margot Boesveld

 

De politiek, zorgverzekeraars, ouderenbonden en de FNV spreken elkaar momenteel tegen over de gevolgen van de afschaffing van de no-claim in de zorg. Volgens de FNV, ouderenbonden en sinds kort het CDA kan de zorgpremie omlaag als de regeling wordt afgeschaft. Het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars stellen dat er dan een probleem van 2 miljard euro ontstaat.Bij de no-claimregeling krijgen mensen die geen of heel weinig gebruikmaken van zorg maximaal 255 euro per jaar terug. Over vorig jaar, toen de regeling voor de toen nog ziekenfondsverzekerden werd ingevoerd, bedroeg die teruggave gemiddeld 91 euro per verzekerde. Volgens de FNV kan de premie omlaag, als dat geld niet meer hoeft te worden terugbetaald. Het CDA is het daar sinds vorige week mee eens. In tegenstelling tot begin deze week, erkent het ministerie van Volksgezondheid vrijdag eveneens dat de premie dan omlaag kan.Als de no-claim echter wordt afgeschaft, ontstaat er een cosmetisch probleem voor het kabinet. Het kabinet noemt het geld dat mensen niet terugkrijgen een soort eigen bijdrage. Bij elkaar opgeteld voor alle verzekerden gaat het om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro per jaar. Dat telt dan volgens het kabinet mee als lastenverlichting in de koopkrachtplaatjes. Daarmee wil de overheid laten zien dat het leven van mensen niet door het overheidsbeleid duurder is geworden.De FNV vindt dit onterecht en hanteert net als het Centraal Planbureau (CPB) een andere definitie. Zij noemen het een collectieve uitgave en tellen deze niet mee als lastenverlichting. De no-claim is door de overheid wettelijk verplicht opgelegd en mensen betalen er verplicht aan mee.Tot slot is er nog discussie over de zogenoemde de remmende werking. De no-claim is ingevoerd om mensen aan te zetten zuiniger met de zorg om te gaan. Wie immers weinig medicijnen slikt of niet naar het ziekenhuis gaat, wordt beloond met een teruggave van maximaal 255 euro. Volgens het CPB leverde dit vorig jaar een besparing van 150 miljoen euro op. Het CDA denkt er nog over na hoe dat gat gedicht moet worden, maar ziet geen onoverkomelijk probleem.Bron: ANP

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over