“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Gesjoemel energielabel huishoudelijke apparaten kost consument geld

Donderdag 08 oktober 2015 11:55Margot Boesveld

 

Bij 3 van de 4 huishoudelijke apparaten klopt het energielabel niet. Dat blijkt uit controles van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Producenten van elektrische huishoudelijke apparaten spiegelen het energieverbruik veel gunstiger voor dan in werkelijkheid gehaald wordt. Op woensdag 7 oktober schonk EenVandaag hier extra aandacht aan. Het programma noemt het gesjoemel met de energielabels extra gevoelig, omdat afgelopen maand Volkswagen moest toegeven dat het de uitstoottesten jarenlang heeft omzeild.

Controles

De NVWA controleerde in 2013 en 2014 de labels van 132 apparaten, zoals koelkasten, drogers, vaatwassers en wasmachines. Driekwart van de apparaten is minder zuinig dan de fabrikant op het energielabel meldt. Een voorbeeld: een vaatwasser met label A hoorde label C te hebben. In het inspectierapport zijn de merken onherkenbaar gemaakt. Producenten die door de mand vielen bleken hun product meestal één tot twee energieniveaus hoger te hebben ingeschaald dan uit metingen bleek. 

Financiële consequenties voor benadeelde consument

Consumenten zijn de dupe van deze handelingen. Allereerst is men bereid meer te betalen voor de aanschaf van een product. De aanschafwaarde van bijvoorbeeld een wasmachine met een zuiniger label is ca. € 100,- duurder. Ten tweede valt de elektriciteitsrekening ca. € 40,- duurder uit, omdat het product meer stroom verbruikt dan in eerste instantie is aangegeven.  

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat consumenten zien hoe energiezuinig een product is. De labels variëren van heel zuinig (label A+++) tot en met helemaal niet zuinig (label G). Een apparaat met een A-label is vaak duurder dan een apparaat met label C. En omdat het apparaat niet zo zuinig is als de fabrikant beweert, kan de energierekening hoger uitvallen dan verwacht.

Kromme regelgeving

Fabrikanten kennen zelf een energielabel toe aan hun apparaten. ‘De NVWA moet controleren of dat label klopt, maar dat gebeurt vaak niet, omdat ze te weinig tijd, mensen en middelen hebben om alle apparaten die op de markt komen te onderzoeken,’ zegt Joyce Donat namens de Consumentenbond tegen EenVandaag.

Inspectierapport uit juni

De cijfers kwamen aan het licht in een inspectierapport van NVwa. In juni publiceerde de NVWA het inspectierapport al op haar website. De NVWA kondigt alweer een groter, nieuw onderzoek aan. Dat zal in 2016 plaatsvinden. Ze gaan dan gericht onderzoek doen naar grotere aantallen apparaten.”

 

 

Bron: EenVandaag.nl 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over