“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Gesjoemel energielabel huishoudelijke apparaten kost consument geld

Donderdag 08 oktober 2015 11:55Margot Boesveld

 

Bij 3 van de 4 huishoudelijke apparaten klopt het energielabel niet. Dat blijkt uit controles van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Producenten van elektrische huishoudelijke apparaten spiegelen het energieverbruik veel gunstiger voor dan in werkelijkheid gehaald wordt. Op woensdag 7 oktober schonk EenVandaag hier extra aandacht aan. Het programma noemt het gesjoemel met de energielabels extra gevoelig, omdat afgelopen maand Volkswagen moest toegeven dat het de uitstoottesten jarenlang heeft omzeild.

Controles

De NVWA controleerde in 2013 en 2014 de labels van 132 apparaten, zoals koelkasten, drogers, vaatwassers en wasmachines. Driekwart van de apparaten is minder zuinig dan de fabrikant op het energielabel meldt. Een voorbeeld: een vaatwasser met label A hoorde label C te hebben. In het inspectierapport zijn de merken onherkenbaar gemaakt. Producenten die door de mand vielen bleken hun product meestal één tot twee energieniveaus hoger te hebben ingeschaald dan uit metingen bleek. 

Financiële consequenties voor benadeelde consument

Consumenten zijn de dupe van deze handelingen. Allereerst is men bereid meer te betalen voor de aanschaf van een product. De aanschafwaarde van bijvoorbeeld een wasmachine met een zuiniger label is ca. € 100,- duurder. Ten tweede valt de elektriciteitsrekening ca. € 40,- duurder uit, omdat het product meer stroom verbruikt dan in eerste instantie is aangegeven.  

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat consumenten zien hoe energiezuinig een product is. De labels variëren van heel zuinig (label A+++) tot en met helemaal niet zuinig (label G). Een apparaat met een A-label is vaak duurder dan een apparaat met label C. En omdat het apparaat niet zo zuinig is als de fabrikant beweert, kan de energierekening hoger uitvallen dan verwacht.

Kromme regelgeving

Fabrikanten kennen zelf een energielabel toe aan hun apparaten. ‘De NVWA moet controleren of dat label klopt, maar dat gebeurt vaak niet, omdat ze te weinig tijd, mensen en middelen hebben om alle apparaten die op de markt komen te onderzoeken,’ zegt Joyce Donat namens de Consumentenbond tegen EenVandaag.

Inspectierapport uit juni

De cijfers kwamen aan het licht in een inspectierapport van NVwa. In juni publiceerde de NVWA het inspectierapport al op haar website. De NVWA kondigt alweer een groter, nieuw onderzoek aan. Dat zal in 2016 plaatsvinden. Ze gaan dan gericht onderzoek doen naar grotere aantallen apparaten.”

 

 

Bron: EenVandaag.nl 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Consument ook beschermd bij online vakantie boeken

Woensdag 28 oktober 2015 11:28

Vakantiegangers die bij een internetbedrijf een reis samenstellen krijgen binnenkort dezelfde bescherming als mensen die een pakketreis boeken bij een reisbureau. Nu het Europees Parlement daar d...

Lees meer

Tussentijds zorgvergoedingen wijzigingen mag vanaf 2016 niet meer

Donderdag 15 oktober 2015 14:35

Per 1 januari 2016 is het niet meer mogelijk voor zorgverzekeraars om tussentijds wijzigingen door te voeren met betrekking tot de vergoeding van bijvoorbeeld geneesmiddelen. Hierdoor hebben verzekerd...

Lees meer

Grijze stroom verkocht als groen: Innova wordt op de vingers getikt

Woensdag 21 oktober 2015 17:27

Energiebedrijf Innova Energie heeft van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt een tik op de vingers gekregen omdat het zich niet hield aan de regels voor groene stroom.  Het bedrij...

Lees meer

Energieprijzen in 2015 gemiddeld 43% gedaald

Woensdag 21 oktober 2015 09:37

De olieprijs keldert naar het laagste punt in ruim zes jaar. De Wereldbank geeft aan dat over heel 2015 zullen de energieprijzen naar verwachting gemiddeld 43 procent lager uitvallen dan vorig ja...

Lees meer