Greenchoice hoogst gewaardeerde leverancier en energieprijzen belangrijkste reden voor overstap
Maandag 19 december 2005 10:05:14

Onderzoeksbureau Ecofys heeft in opdracht van Energieprijzen.nl een onderzoek gedaan naar de vrije energiemarkt. Hierin kreeg Greenchoice als leverancier de beste waardering van de respondenten. Het rapportcijfer dat zij kregen was een 7,5. Cogas was tweede met een 7,2. Van de drie grootste energiebedrijven scoorde Nuon met een 6,6 het hoogste cijfer. Essent en Eneco vormen de middenmoot. RWE (5,3), Oxxio (5) en Delta (4,9) scoren onvoldoendes. Energiedirect is hekkensluiter met een 4,4.

Verder kwam uit het onderzoek dat angst voor hogere energieprijzen voor de meeste mensen de belangrijkste reden is om over te stappen op een andere energieleverancier. Slechte service en administratieproblemen blijken bij minder dan tien procent van de consumenten mee te spelen in de overweging voor een overstap.

Driekwart van de respondenten wil volgend jaar voor een andere energieleverancier kiezen. Bijna alle respondenten zijn ervan overtuigd dat de energieprijzen dit jaar gaan stijgen, terwijl maar éénderde van hen weet wat de maandelijkse kosten van het eigen energieverbruik zijn. De respondenten die wel een inschatting deden, denken dat hun energierekening een kwart hoger is dan werkelijk het geval: EUR 2.100 per jaar in plaats van zo'n EUR 1.600 per jaar.

Verder denkt de gemiddelde consument dat de energieprijzen het komende jaar met ongeveer 11 tot 20 procent gaan stijgen. Gevraagd naar de oorzaken noemt 90% de olieprijs als belangrijkste reden. Vervolgens worden winstbejag van de energiebedrijven, de politiek en liberalisering van de energiemarkt genoemd.

Van de respondenten heeft 62% het afgelopen jaar al energiebesparende maatregelen genomen, en een iets kleiner percentage wil dit volgend jaar gaan doen. De grote meerderheid kiest voor energiebesparend gedrag in het algemeen. Ruim eenderde is ook bereid te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zuinige apparatuur, een nieuwe CV-ketel, woningisolatie en dubbel glas.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nuon grootste adverteerder Nederlandse energiesector
Nuon is ook dit jaar weer de grootste besteder van reclamegelden in de Nederlandse energiesector. Het bedrijf gaf in de eerste tien maanden van 2005 bruto ruim EUR 11,4 mln uit aan media; circa 60% me...
Ombudsman waarschuwt voor energiecolporteurs
Stichting De Ombudsman waarschuwt consumenten vandaag voor colporteurs die energiecontracten willen verkopen. De juridische organisatie vindt het colporteren met energiecontracten "uit den boze&q...
Klachtenlijn voor overstappers zorgverzekering
Patiënten en consumentenorganisatie NPCF heeft een meldpunt geopend voor mensen die problemen ondervinden bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De NPCF wil met de lijn controleren ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam