Grote premie verschillen duurste en goedkoopste zorgverzekering

Publicatie datum: Woensdag 02 december 2015 14:49:29

In 2016 is de duurste zorgverzekering  meer dan 25 euro per maand duurder dan de goedkoopste. De premie voor deze zogenaamde basisverzekering is niet te verklaren door verschillen in de dekking. Alle basisverzekeringen bieden namelijk dezelfde dekking. De verschillen zijn wel deels te verklaren door de beperkte keuzevrijheid van de goedkope budgetverzekeringen.

Voor de goedkoopste basisverzekering komt de premie op 86 euro en de duurste op 113,25 euro per maand. Dit is een zeer groot verschil, maar het moet wel genuanceerd worden. De duurste verzekering is namelijk een restitutieverzekering en de goedkoopste een budgetverzekering. Om te voorkomen dat appels met peren worden vergeleken, gaan wij eerst het verschil tussen de verschillende soorten zorgverzekeringen toelichten.

Drie soorten zorgverzekeringen

De dekking in alle basisverzekeringen is gelijk, maar er zitten grote verschillen in keuzevrijheid. De zorgverzekeringen zijn op te splitsen in drie soorten, namelijk:

  • Restitutieverzekering
  • Naturaverzekering
  • Budgetverzekering

Restitutieverzekering, volledige vrijheid

De belangrijkste verschillen zitten in de keuzevrijheid naar welke zorgverlener u mag gaan voor een medische behandeling. Bij de restitutieverzekering heeft u de volledige vrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. U kunt dus gewoon naar het ziekenhuis in uw woonplaats gaan. Deze verzekeringen zijn gemiddeld ook het duurst van de drie.

Naturaverzekering, veel vrijheid

Voor de naturaverzekering heeft de verzekeraar afspraken met zorgverleners gemaakt. Medische behandelingen worden uitsluitend volledig betaald, als de behandelingen zijn uitgevoerd door een gecontracteerde zorgverlener. In de praktijk blijkt dat er een ruime keuze is, maar mogelijk kunt u niet bij het ziekenhuis in uw woonplaats terecht.

Budgetverzekering, beperkte vrijheid

Voor de budgetverzekering heeft de verzekeraar ook afspraken gemaakt met zorgverleners, maar slechts met een beperkt aantal. Waarschijnlijk kunt u met deze verzekering niet bij het lokale ziekenhuis terecht.

Vergelijken loont

De budgetverzekering van Zilveren Kruis Achmea is bijvoorbeeld duurder dan de restitutieverzekering van OHRA. Welke verzekeringsvorm uw voorkeur ook heeft, vrijwel altijd kunt u besparen op de maandlasten. Bij het vergelijken blijkt wel duidelijk welke verzekeringsvorm de betreffende zorgverzekering onder valt.

Kost het veel moeite om over te stappen naar een andere zorgverzekering?

Nee, de verzekeraars regelen het onderling. De verzekeraars hebben de processen goed op elkaar afgestemd. U hoeft niet bang te zijn dat u wat betreft de medische kosten tussen wal en schip raakt. Via de Vastelastenbond heeft u in 3 stappen de overstap naar een andere zorgverzekering geregeld. Dat kan via een onafhankelijke zorgvergelijker

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?