Hoe goed is je energieleverancier
Donderdag 04 november 2010 00:00:00

In Nederland is de energievoorziening goed geregeld: het is voor iedereen bereikbaar en de leveringszekerheid is erg hoog. Je hoeft niet bang te zijn dat je leverancier failliet gaat, je stroom wordt toch wel geleverd. Omgekeerd geldt ook dat jouw energieleverancier je niet zomaar kan afsluiten. Sterker nog, dat moet de regionale netbeheerder doen wanneer het zover zou komen.

Op internet zijn er talloze vergelijkingssites om uit te zoeken wie de goedkoopste energieleverancier is. Ook zijn er verschillende websites die aangeven hoe duurzaam sommige energiebedrijven zijn. Toch zijn er geen sites die kijken naar de prijs/kwaliteitverhouding van de door energiebedrijven geleverde energie.

Hoe meet u de kwaliteit van energie?

Bij gas kun je nog kijken naar de calorische waarde, maar bij elektriciteit gaat dit niet op. Is de kwaliteit beter als de stroom door een nieuwe gasgestookte centrale wordt geproduceerd dan wanneer deze door een oude kolenbak wordt geproduceerd? Nee. Maar het is wel duurzamer doordat er minder CO2 wordt uitgestoten.

Jaren geleden was groene stroom nog onderscheidend en Greenchoice is daar redelijk groot mee geworden. Tegenwoordig levert ieder energiebedrijf groene stroom en zelfs groen gas, ondanks het feit dat er helemaal niet voldoende geproduceerd wordt in Nederland. Het 'vergroenen' wordt voornamelijk gedaan door waterkrachtcertificaten uit Scandinavië in te kopen voor nog geen 0,003 cent per kWh en deze groencertificaten op de grijs geproduceerde stroom te plakken.

Groen asbest op uw dak

Stel dat je je dak moet laten vervangen. Op internet ga je op zoek naar een goede partij en je vindt er een die én goedkoop is én duurzame materialen gebruikt. Het dak gaat er vervolgens op. Niet alleen lekt het, maar er is ook asbest gebruikt! Woest bel je de aannemer. Je krijgt het volgende te horen:

'Ach meneertje/mevrouwtje, wij hebben certificaten ingekocht om onze materialen te verduurzamen. Het maakt dus niet uit dat wij asbest gebruiken. In Scandinavië gebruiken ze FSC hout, maar doordat wij hun certificaten hebben gekocht, is het net alsof zij daar nu het asbest hebben liggen dat in werkelijkheid op uw dak ligt.'

Waarschijnlijk spant negen op de tien Nederlanders een rechtszaak aan tegen deze aannemer. Niet alleen om het dak te repareren, maar ook om het asbest te verwijderen. En waarom? Omdat ze zich besodemieterd voelen.

Voer energielabels in

In de Nederlandse energielevering is een dergelijke gang van zaken echter niet alleen legaal, het is ook volledig geaccepteerd door het gros van onze samenleving. In Duitsland hebben ze dit anders geregeld. Daar heb je labels die gewoon laten zien waar en waarmee de stroom wordt geproduceerd. Als we in Nederland dan toch naar een soort Duits feed-in model gaan, laten we dan ook meteen dit soort energielabels introduceren. Wellicht dat er dan op basis van de prijs/kwaliteitverhouding voor een energiebedrijf kan worden gekozen in plaats van alleen de prijs en de illusie.

Jan Willem Zwang: Jan Willem Zwang is ondernemer in de energiemarkt sinds 2002 en oprichter en eigenaar van Green Spread.

Bron: fd selections.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this

Hoosje reageerde op Vrijdag 07 november 2014 09:03:37

Beste mensen,
Wij vinden het schandalig dat de Nederlandse roverheid deze praktijken oogluikend toelaat.
Het is erg fijn dat er een bond is die voor de belangen van de minder bedeelden opkomt.
Gelukkig lees ik over de belangenverstrengeling van de Nederlandse energiemaatschappij (Wij waren bijna overgestapt) nu dus niet smerige oplichters(nb).
Het blijkt dat ik 100% gelijk heb met mijn gevoelens.

Hoosje reageerde op Vrijdag 07 november 2014 09:01:39

Beste mensen,
Wij vinden het schandalig dat de Nederlandse roverheid deze praktijken oogluikend toelaat.
Het is erg fijn dat er een bond is die voor de belangen van de minder bedeelden opkomt.
Gelukkig lees ik over de belangenverstrengeling van e Nederlandse energiemaatschappij (Wij waren bijna overgestapt) nu dus niet smerige oplichters(nb).
Het blijkt dat ik 100% gelijk heb met mijn gevoelens.
Bekijk ook
Boete voor misleiding NL Energie
Het bedrijf belde in 2008 en 2009 veel consumenten op voor het afsluiten van een contract. Het bedrijf heeft zich daarbij niet aan de regels voor telemarketing gehouden, zegt de Consumentenautoriteit....
Assurantiebelasting naar 9,7 procent
De assurantiebelasting wordt verhoogd naar 9,7 procent. Bovenop de geplande 9,5 procent komt nog eens 0,2 procent. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft de verhoging in een brief aan...
Dure premium benzine rijdt niet zuiniger
Automobilisten die kiezen voor zogenaamde premium benzines zijn een dief van hun portemonnee. Een in opdracht van Vara’s Kassa uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat auto’s me...