Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Hogere energienota voor Nederlandse huishoudens door precariobelasting

Dinsdag 30 augustus 2016 14:52Margot Boesveld

 

Precariobelasting is belasting die betaalt moet worden aan de gemeente voor voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond/provinciegrond. Zo betalen horeca ondernemers met een terras precariobelasting. Ook energiebedrijven betalen de gemeente precariobelasting voor de pijpleidingen, elektriciteitskabels, buizen etc.

Leidingen

Gemeenten kunnen belasting heffen voor het gebruik van ondergrondse leidingen. Netwerkbeheerders zoals Stedin, Enexis en Lianders zijn wettelijk verplicht deze belasting weer door te berekenen aan hun klanten. Ook drinkwaterbedrijven hebben steeds meer last van gemeenten die precariobelasting heffen. Zo bracht de Zeeuwse waterleverancier Evides in april 2016 naar buiten genoodzaakt te zijn om de belasting te heffen bij haar klanten.

Inwoners betalen deze belasting dus indirect aan de gemeente. Hierdoor kan het lijken dat de woonlasten in een gemeente ogenschijnlijk laag zijn. Van de opbrengst worden gemeentelijke voorzieningen gefinancierd. Bijvoorbeeld straatstenen, bibliotheek en veiligheid. Inwoners van ruim honderd gemeenten draaien op voor de belasting die nutsbedrijven moeten betalen op ondergrondse leidingen. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Hoeben van de Rijksuniversiteit Groningen. De precariobelasting kan in sommige gevallen oplopen tot enkele tientallen euro's per jaar.

Afschaffing

Niet in alle gemeenten wordt precariobelasting geheven. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat de precariobelasting wordt afgeschaft en wil een overgangsperiode van tien jaar hanteren. 

Verschil per gemeente

Elke gemeente heeft een tarievenblad waar de precariobelasting per onderdeel wordt beschreven. Dit kunt u vaak vinden op de website van de gemeente.
De tarieven van gemeenten lopen zeer uiteen. Daarom blijft het eerlijk om het precario dat een bepaalde gemeente ons in rekening brengt, te verdelen over de klanten in die gemeente. Op de jaarafrekening ziet u dit terug als precariobijdrage of vastrechttoeslag voor precario.

 

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over