Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Hogere energieprijs door Siberische kou

Donderdag 01 maart 2018 15:15Margot Boesveld
gasrekening schiet omhoog door vrieskou en vorst

gasrekening schiet omhoog door vrieskou en vorst

Het gas en elektraverbruik schiet de laatste dagen omhoog. Dat komt door het aanhoudende koudefront dat tot halverwege maart in Europa huishoudt. 

Op één dag voor 10 dagen energie verbruikt

Gasnetwerkbeheerder Gasunie liet weten dat op woensdag in één etmaal 453 miljoen kubieke meter gas (4,4 TWh) is getransporteerd. Die hoeveelheid energie staat ruwweg gelijk aan de totale hoeveelheid elektriciteit die over een periode van tien dagen door Nederland wordt verbruikt. Woensdag was de koudste 28 februari ooit gemeten.

50 procent meer stoken door strenge winter

Volgens berekeningen van Essent wordt in een koude winter gemiddeld zo'n 50 procent meer gas verstookt dan in een gewone winter. Gas is het duurste onderdeel op de energierekening en ook voelbaar in de portemonnee. De hogere kosten  door toenemend stookgedrag zal voor de consumenten echter niet direct zichtbaar zijn. Huishoudens en bedrijven gemiddeld meer kwijt zijn doordat ze door de kou meer gas verbruiken voor de verwarming. Dit zal pas op de jaarrekening zichtbaar zijn. Daar zal een toename te zien zijn in een stijging van het stroom- en gas verbruik en de leveringskosten. 

Relatie weersomstandigheden en energiekosten

De energieprijs is afhankelijk van een aantal factoren, zoals vraag en aanbod en de economische verwachtingen. Is er wereldwijd meer stroom en gas nodig, of dreigt er een tekort? Dan stijgen de prijzen. Andersom geldt ook: als er weinig vraag is naar stroom en gas of is er een overproductie, dan dalen de prijzen.
Bij deze temperaturen schiet de vraag omhoog en vooral voor de energieleveranciers betekent een strenge winter dus een hogere rekening. Energiebedrijven moeten tegen hogere kosten dan normaal gas inkopen. Sommige energieleveranciers zullen dit voelen in de portemonnee. De huidige vrieskou vertrekt volgende week pas uit Nederland. Toch blijven de temperaturen in met name het noorden van Europa nog zeker de eerste helft van maart lager dan normaal, zeggen zes weerdeskundigen.

Lees ook: 

Zo gaat u om met de vorst: Woning, tuin en auto

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over