Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Huishoudens betaalden te veel voor energietransport

Donderdag 03 mei 2007 11:33Margot Boesveld

 

De Nederlandse huishoudens hebben in de jaren 2004 en 2005 enkele tientjes te veel betaald voor het transport van gas en stroom. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).De transportkosten maken jaarlijks 470 euro uit op een gemiddelde energierekening van 1800 euro. Van ongeoorloofde praktijken is echter geen sprake, schrijft de NMa. De energiebedrijven hielden zich aan de maximumtransporttarieven.Het extra rendement op energietransport kwam deels voort uit toegenomen efficiëntie en kostenbeparingen. Daarnaast waren er ook ongewenste rendementsverhogende effecten, zoals verschillen in boekhoudmethoden en volumegroei. De NMa kondigt binnenkort maatregelen aan om deze te voorkomen.Grofweg de helft van de brutowinst van de vier grote energiebedrijven komt uit hun netbeheer. Deze winst bleef in 2004 en 2005 gelijk op 0,8 miljard euro. De totale winststijging is dus vooral toe te schrijven aan de levering en handel in gas en elektriciteit op de vrije markt, concluderen de onderzoekers.Consumenten en bedrijven kunnen sinds enkele jaren zelf bepalen waar zij stroom en gas inkopen. Het transport van de energie naar hun meterkast verzorgt de regionale netbeheerder. Deze is altijd onderdeel van een van de vier grote energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco en Delta. Omdat dit energietransport een monopolie is, houdt de NMa toezicht op deze transporttarieven.Essent en Nuon, die willen fuseren, noemen efficiënter werken als belangrijkst reden voor het rendement. ,,Dat zal de consument in de vorm van gunstige tarieven terugkrijgen'', zei een woordvoerder Nuon.De NMa adviseert de minister van Economische Zaken de energiebedrijven tot meer transparantie in de samenstelling van hun winst op gereguleerde activiteiten, zoals energietransport.Bron: Vara Kassa

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over