Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Huurhuis inruilen voor een koophuis? Let op de verzekeringen

Dinsdag 28 januari 2014 10:03Margot Boesveld

 

De huizenmarkt is aan het aantrekken. Steeds meer huurders kiezen nu voor het kopen van een huis. Het is belangrijk om hierbij te letten op de verzekeringen. Vooral de opstalverzekering is van groot belang.

Bij het kopen van een huis moet u aandacht besteden aan de verzekering die u hebt lopen en eventueel nog moet afsluiten. Als eigenaar van een koophuis loopt u andere risico’s dan als bewoner van een huurhuis. Het grote verschil is dat u een koophuis bezit en hiervoor volledig aansprakelijk  bent. Hieronder worden de belangrijkste verzekeringen besproken voor eigenaren van een koophuis.

Opstalverzekering tegen het gevaar van brand
De belangrijkste verzekering voor een koophuis is een opstalverzekering. De meeste opstalverzekeringen bieden een uitgebreide dekking, maar de dekking tegen brand is de meest cruciale. Een brand kan zo veel schade aan uw woning aanrichten dat de lasten niet te dragen zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de brandschade, maar ook om de rookschade en de waterschade door het blussen. Deze verzekering wordt ook verplicht gesteld door de bank waar u de hypotheek afsluit. Door brand kan het onderpand van de hypothecaire lening namelijk verloren gaan.

Aanpassen inboedelverzekering
Verhuizen is voor de inboedelverzekering een aanleiding om de polis opnieuw te beoordelen. Huurders hebben in de inboedelverzekering vaak zelf aangebrachte verbeteringen aan de woning meeverzekerd. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een nieuwe keuken of badkamer. Onder de noemer huurdersbelang kunnen huurders dit meeverzekeren op de inboedelverzekering. Deze dekking kan geschrapt worden bij het overstappen naar een koophuis. Het verzekerd bedrag moet vaak ook opnieuw vastgesteld worden.

Denk om de aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstand
Deze verzekeringsvormen zijn extra belangrijk bij het kopen of bezitten van een huis. Door het huis kunt u schade aanrichten aan anderen. Er valt bijvoorbeeld een dakpan van uw dak af op de auto van uw buurman. Dit is schade door uw eigendom (het huis). Indien u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld kunt u uw aansprakelijkheidsverzekering aanspreken. Een rechtsbijstandsverzekering is vooral van toegevoegde waarde bij het kopen van een huis. Bij geschillen met betrekking tot de aankoop kunt u juridische hulp inschakelen.

Een overlijdensrisicoverzekering dekt de financiële risico’s van overlijden af
Bij het afsluiten van een hypotheek zal de verzekeraar een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen. Ook logisch, want als één van de huiseigenaren wegvalt, moeten de hypotheeklasten nog steeds opgebracht worden. Bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt de hypotheek geheel of gedeeltelijk afbetaald. De overlijdensrisicoverzekering moet financiële zorgen wegnemen bij overlijden. De overgebleven partner moet de maandlasten namelijk ook nog kunnen dragen.

Een overlijdensrisicoverzekering is eigenlijk ook belangrijk voor huurders. Bij overlijden van één van de partners blijft de overgebleven partner namelijk ook wonen in een huurhuis dat mogelijk te duur is. Toch wordt dit risico door huurders vaak genegeerd. Eigenaren van een huis waar een hypotheek op zit kunnen dit risico niet negeren.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over