Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Huurprijzen huishoudelijke apparaten belachelijk hoog

Donderdag 23 februari 2017 17:07Margot Boesveld

 

Het zal geen verrassing zijn dat betaalconstructies zoals huren, leasen of ‘koop op afbetaling’ financieel niet voordeliger zijn dat het product kopen. In principe gaat u een lening aan of wil de verkoper het risico van een betalingsachterstand voorkomen. Daardoor betaalt u per maand vaak iets meer om dit risico te beperken, maar kunt u wel direct gebruik maken van het product. Echter de huurprijzen van huishoudelijke apparaten rijzen de pan uit. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat het geen uitzondering dat huurprijzen vijf keer (!) de aankoopprijs zijn.

Onderzoek consumentenbond

Voor het onderzoek werden acht verhuurders van onder meer vaatwassers en wasmachines vergeleken (o.a. Dixons, EP Lease, Meo Lease en Expert). Voor het onderzoek werd uitgegaan van een looptijd van tien jaar. Dat is hoe lang een apparaat gemiddeld meegaat. Maandbedragen voor de huur van de apparaten lopen bij de onderzochte bedrijven uiteen van 12 tot 50 euro per maand. "Een jaar huren kost daardoor al snel honderden euro's, los van de eenmalige kosten die sommige leveranciers berekenen."

De voor en nadelen van huren

Het voordeel van huren is voor de gebruiker dat die niet in een keer een groot bedrag moet betalen. Daarnaast draaien huurders niet voor de kosten van reparatie op, tenzij ze zelf aansprakelijk zijn voor de schade.

Volgens de Consumentenbond weegt dat niet op tegen de hoge kosten. Huren is vaak op de lange termijn vaak fors duurder is dan kopen. Dat geldt voor veel producten en diensten die u op basis van ‘koop op afbetaling’ kunt aanschaffen, kan leasen of kan huren. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan het huren van een CV ketel,  wasmachine, koelkast etc. De resultaten van het onderzoek zijn schokkend. Huren voor een periode van tien jaar kost "algauw vijf keer zo veel als koop", aldus de consumentenorganisatie. De prijs van wasmachines gaat vijf tot zeven keer over de kop, drogers drie tot zeven keer, vaatwassers vijf of zes keer en de prijs van een koel-vriescombinatie gemiddeld zeven keer.

Ook tussen de verschillende aanbieders zijn flinke prijsverschillen te bemerken. De totale kosten kunnen oplopen tot 3.000 euro. In een extreem voorbeeld werd een wasmachine met een nieuwprijs van 299 euro voor 300 euro per jaar verhuurd.

Tips voor huren of koop op afbetaling

  1. Zet de kosten van huren of kopen tegen elkaar af
  2. Controleer bij uw inboedelverzekeraar of schade aan huurapparaten gedekt is
  3. Neem het bijbehorende serviceplan, kosten en voorwaarden goed onder de loeo
  4. Controleer wanneer u een gehuurd apparaat ruilt u een nieuwe contractperiode aangaat of niet

 

 

Bron: Berichtgeving en onderzoek Consumentenbond: Huishoudelijke apparatuur huren 2017

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over