Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Inwoners Castelré betaalden zes jaar lang dubbel energiebelasting

Maandag 20 augustus 2007 16:26Margot Boesveld

 

De inwoners van het Brabantse gehucht Castelré hebben zes jaar lang dubbel energiebelasting betaald: zowel in Nederland als in België. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten naar aanleiding van Kamervragen van Halbe Zijlstra (VVD).Castelré ligt ten zuiden van Breda op een Nederlands stukje land dat bijna geheel is omsloten door Belgisch grondgebied. De bijna tweehonderd inwoners van het dorpje zijn een van de weinige Nederlanders die kunnen zeggen dat ze Belgen als Noorderburen hebben.De problemen met de elektriciteitsrekening vinden hun oorsprong op het moment dat Castelré in 1952 is aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat gebeurde niet op het Nederlandse net, maar op dat van België. Het Belgische Electrabel beleverde de inwoners van Nederlandse Castelré. Eigenlijk had Electrabel dus de Nederlandse energiebelasting voor deze vijftig huishoudens in rekening moeten brengen.Dat deed het bedrijf niet, dus werden de dorpsbewoners zelf belastingplichtig voor hun energiebelasting. Tot zover niets aan de hand, maar Electrabel blijkt zelf, onterecht, ook de Belgische heffingen op elektriciteit in rekening te hebben gebracht. De bewoners betaalden dus dubbel.Inmiddels is het probleem opgelost. Sinds dit jaar worden de inwoners van Castelré beleverd door Electrabel Nederland, dat ze net zo behandelt als al zijn andere Nederlandse klanten en dus alleen de Nederlandse energiebelasting inhoudt. Ook kunnen ze overstappen naar een andere leverancier.Wat resteert is de conclusie dat de Brabantse huishoudens zes jaar lang te veel belasting hebben betaald. Krijgen ze dat geld terug? Het ministerie van Economische Zaken verwijst door naar de Belastingdienst. Die heeft inderdaad een terugbetaling in petto. "Per huishouden keren we EUR 50 uit. Dat is ongeveer het geld dat de bewoners te veel hebben betaald in deze periode", legt woordvoerder Marcel Homan uit. "En ondernemers die aannemelijk kunnen maken dat ze meer kosten hebben gemaakt, krijgen die ook terug."Nederland betaalt dus het bedrag terug dat het Belgische Electrabel te veel in rekening heeft gebracht. "Tja, leuker kunnen we het niet maken", zegt hij grappend. Waarom niet de Belgen? "Joh, de beantwoording van die Kamervragen heeft al meer gekost dan we kwijt zijn aan de compensatieregeling."Copyright©, Energeia, 2007

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over