Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Is een thuisbatterij rendabel?

Vrijdag 17 mei 2024 14:24DirkJan Wolfert
Is een thuisaccu rendabel?

Is een thuisaccu rendabel?

Er is steeds meer vraag naar thuisbatterijen om (zonne)energie op te slaan. Maar is deze investering ook financieel rendabel?

Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij slaat de overtollige zonne-energie op die je niet direct verbruikt, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Wanneer je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen op dat moment opwekken, kun je deze opgeslagen energie gebruiken. Dit verhoogt het directe gebruik van je eigen zonnestroom aanzienlijk.

Echter, dit betekent niet dat je volledig onafhankelijk bent van het energienet. In de winter leveren zonnepanelen vaak te weinig stroom om de thuisbatterij volledig op te laden. Bijvoorbeeld, negen zonnepanelen wekken op een gemiddelde decemberdag slechts ongeveer 2,5 kWh op, wat onvoldoende is om een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh volledig te vullen.

Besparen op je energierekening
Door meer van je zelf opgewekte energie te gebruiken, verbruik je minder stroom van het net en bespaar je op je energiekosten. Echter, zolang de salderingsregeling van kracht is, is het vaak voordeliger om je overtollige zonnestroom terug te leveren aan het net. Energieleveranciers zijn momenteel verplicht om de teruggeleverde stroom te verrekenen met je verbruik.

Is een thuisbatterij terug te verdienen?
Een thuisbatterij met een capaciteit van 6 kWh kost ongeveer €4.000 tot €5.000. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, zoals de opbrengst van je zonnepanelen, de capaciteit van de batterij, je verbruikspatroon en de elektriciteitsprijs.

Volgens Milieu Centraal en onderzoeksbureau CE Delft is een thuisbatterij momenteel niet rendabel. Hun onderzoek toont aan dat het zeker 15 jaar duurt om een thuisbatterij terug te verdienen, wat ook de maximale levensduur van de batterij is. In veel gevallen gaat de batterij zelfs minder lang mee, vaak ongeveer tien jaar.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen

Welke terugleverkosten brengen de verschillende energieleveranciers in rekening?

Vrijdag 03 mei 2024 10:37

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen, wat leidt tot teruglevering van stroom aan het net. Dit kan overbelasting veroorzaken en het kst energiebedrijven geld. De meeste energieleve...

Lees meer
Boete van meer dan een miljoen voor HEM

Boete van 1,1 miljoen voor energieleverancier HEM

Vrijdag 05 april 2024 22:59

Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) heeft een boete van meer dan 1 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege agressieve telefonische verkooppraktijk...

Lees meer
Sparky energiemeter met App

Gratis slimme energiemeter voor Vastelastenbond-klanten

Woensdag 17 april 2024 13:35

‌Alle Vastelastenbond-klanten die gebruik maken van Energie Van zelf Geregeld kunnen een gratis slimme energiemeter aanvragen. Deze handige dongle, genaamd Sparky, biedt real-time inzicht in je...

Lees meer
Het beste energiecontract vinden steeds lastiger

Het beste energiecontract vinden wordt steeds moeilijker

Zondag 07 april 2024 16:01

‌Het vinden van het meest voordelige energiecontract wordt steeds uitdagender voor consumenten. Het aanbod is uitgebreider en minder transparant geworden, waardoor het niet meer zo eenvoudig is...

Lees meer