Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Kabinet neemt huursector op de schop: de belangrijkste punten

Maandag 14 april 2014 16:04Margot Boesveld

 

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning wordt tijdelijk verruimd, woningcorporaties moeten zich gaan beperken tot kerntaken, het puntenstelsel verandert en er komen tijdelijke huurcontracten voor starters.

Dit zijn de plannen van minister Stef Blok (Wonen) waarover het kabinet vrijdag heeft besloten in een poging om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Het moet er voor zorgen dat er een beter aanbod komt van huurwoningen in de sociale en vrije sector.

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning wordt voor een periode van vijf jaar verruimd. Het idee achter de maatregel is dat veel huurders nu te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een woning in de vrije sector.

In aanvulling op de bestaande mogelijkheid om 10 procent van de woningvoorraad aan inkomens boven de 34.000 euro toe te wijzen, komt er  10 procent extra ruimte voor de categorie tussen 34.000 en 38.000 euro. Daarmee voert het kabinet een motie uit van het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. 

Tijdelijke huurcontracten
In een poging om verhuurders eerder te verleiden woonruimte aan te bieden, komen er tijdelijke huurcontracten voor starters, jongeren en grote gezinnen, zo lekte vrijdagochtend al uit. Veel woningen staan nu leeg omdat verhuurders niet aan jarenlange huurrechten willen vastzitten. Met de nieuwe mogelijkheid hebben verhuurders de zekerheid dat een contract eindigt.

De tijdelijke huurcontracten kunnen voor maximaal twee jaar worden aangeboden zo werd vrijdagmiddag bekend. Voor jongeren tot dertig jaar komen er starterscontracten van maximaal vijf jaar.

In aanvulling op de zogeheten campuscontracten en de nog in te voeren promovendi-contracten, wordt het mogelijk om woningen te bestemmen voor specifieke doelgroepen zoals bijvoorbeeld grote gezinnen.

Puntenstelsel
Daarnaast verandert medio 2015 het systeem om de maximaal toegestane huurprijs​ te berekenen. Het puntenstelsel (Woningwaarderingsstelsel) wordt meer marktconform omdat de locatie van een sociale huurwoning gaat meetellen, aldus Blok.

Dit wordt gedaan via de WOZ-waarde van een huis, die in de berekening voor de huurprijs voor ongeveer een kwart gaat meetellen. 

Corporaties
Woningcorporaties mogen zich alleen nog maar richten op het huisvesten van lagere inkomens. Alleen onder strikte voorwaarden blijft het voor woningcorporaties mogelijk om bij noodzakelijke stads- en dorpsvernieuwing ook te investeren in woningen voor hogere inkomens.

Het toezicht op de sector wordt ook versterkt en corporaties en gemeenten gaan bindende prestatieafspraken maken over wat er lokaal nodig en mogelijk is. Ook moeten corporaties beter gaan toetsen of een aangeboden woning ook betaalbaar is voor een nieuwe huurder. Het wetsvoorstel voor de corporatiesector is vrijdag door het kabinet naar de Raad van State gestuurd.

De plannen van vrijdag zijn een uitwerking van de afspraken die het kabinet ruim een jaar geleden maakte in het woonakkoord met de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. 

Woonbond
De Woonbond vreest dat de plannen van Blok, alleen maar leiden tot aantasting van huurdersrechten. De belangenbehartiger van huurders denkt dat er door de voorgestelde maatregelen nauwelijks meer woningen beschikbaar komen.

Door: NU.nl/Heleen Haverkort
Bron: 
nugeld.nl/wonen/3749724/kabinet-neemt-huursector-schop.html

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over