“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Lage tarieven, hoge vastrechtkosten

Vrijdag 29 augustus 2014 13:39Margot Boesveld

 

Energiebedrijven proberen nieuwe klanten vaak met lage tarieven te werven. Waar consumenten in veel gevallen niet opletten, is dat deze bedrijven vaak hoge vastrechtkosten in rekening brengen.
Daarmee verdienen ze volgens de Consumentenbond de lage instaptarieven ''dubbel en dwars terug''. Dat stelt de Consumentenbond in haar ledengids van september 2014. Een overstap zou niet altijd lonend zijn, omdat de nieuwe aanbieder hogere vastrechtkosten rekent dan de oude.
 
Vastrechtkosten zijn vaste jaarlijkse lasten die iedere energieverbruiker betaalt, ongeacht de hoogte van de afname van stroom en gas. Consumenten letten daarentegen meer op het variabele tarief, de prijs per kubieke meter gas of kilowattuur.
Nabrander
Uit een analyse van de prijzen van tien grote aanbieders blijkt volgens de consumentenorganisatie dat leveranciers met relatief lage tarieven voor stroom en gas doorgaans behoorlijk hoge vastrechtkosten berekenen.
Dat levert volgens de bond bij de jaarrekening een vervelende nabrander op. Zo rekent de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE), die regelmatig stunt met lage variabele tarieven, de hoogste vastrechtkosten voor een eenjarig contract voor stroom en gas (168 euro). Greenchoice is het goedkoopst met 49 euro.
De drie grote energieleveranciers in de markt (Essent, Eneco en Nuon) rekenen relatief weinig vastrechtkosten, maar hun prijzen voor gas en stroom liggen weer hoger.
Persoonlijke omstandigheden
Volgens de kostenvergelijking hangt het van persoonlijke omstandigheden af welke leverancier het voordeligst is.
Grote gezinnen hebben doorgaans meer voordeel bij lagere energieprijzen en een hoger tarief aan vaste kosten. Kleine verbruikers hebben juist meer aan lage vaste lasten.

 

http://www.nu.nl/geldzaken/3861095/goedkoop-energietarief-pakt-duurder-uit.html

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over