“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Lening nog steeds te duur voor consument

Woensdag 27 mei 2015 12:58Margot Boesveld

 

Consumenten met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen nog steeds te veel rente. "De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van 10.000 euro is sinds 2012 met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent gedaald. Dit terwijl de markrentes, waartegen banken zelf lenen, twee tot drie keer zo hard zijn gedaald", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Gebrek aan concurrentie tussen banken

Banken berekenen het feit dat zij zelf steeds goedkoper kunnen lenen niet door aan de consument, concludeert de vergelijkingssite. Dat consumenten ondanks de lage marktrentes toch nog fors betalen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, komt volgens Bulthuis vooral door een gebrek aan concurrentie op de markt.

Geen prikkel voor renteverlaging

Doordat er zo weinig concurrentie is, zijn er voor de banken geen prikkels om de rentes voor leningen te verlagen. "Daarnaast kiezen veel consumenten bij het afsluiten van hun lening toch automatisch voor hun eigen ‘huisbank’. Die kennen ze en daar hebben ze ook hun betaal-, spaar- en hypotheekproducten lopen. Ook dat zorgt ervoor dat banken niet echt hun best hoeven te doen om de leningen te verkopen en hoge rentes kunnen vragen", aldus Bulthuis.

Kleine verstrekkers verlagen wel

Dat de gemiddelde rente op een persoonlijke lening of doorlopend krediet de afgelopen toch iets is gedaald, komt vooral doordat kleinere kredietverstrekkers de rente wel hebben verlaagd. Voor een persoonlijke lening van 10.000 euro betaal je bij Freo de laagste rente met 6,10 procent. Bij moederbedrijf Rabobank en bij ING betaal je 9,4 procent rente voor eenzelfde lening. Bij Rabobank en ING ben je hierdoor ongeveer 900 euro meer kwijt aan rente als je de lening in 5 jaar aflost. Bij een doorlopend krediet van 10.000 euro lopen de tarieven zelfs nog verder uiteen. Van 5,60 procent bij Freo en Kruidvat.nl tot 9,2 procent bij Rabobank en ING. 

'Kijk verder dan je eigen bank'

"Het loont dus om voordat je een lening afsluit, eerst even verder te kijken dan je eigen bank, raadt Bulthuis aan. “Als je bereid bent het afsluiten zelf online te regelen, kun je bij de kleinere kredietverstrekkers veel geld besparen op je lening.”

Bron: Geld.nl/ANP

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Motie PVDA voor advies op maat bij energielabel

Vrijdag 22 mei 2015 14:32

De PvdA wil dat mensen die een definitief energielabel voor hun huis aanvragen, tegelijk goedkoop advies op maat kunnen krijgen over hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken. Kamerlid Albert ...

Lees meer

Top 10 slechtste wachtwoorden

Donderdag 21 mei 2015 17:22

We doen steeds meer online. Daarbij krijgen we ook te maken met meerdere wachtwoorden. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de consumenten één wachtwoord gebruikt voor meerdere online doelei...

Lees meer

10 tips voor voordelige vliegtickets

Donderdag 21 mei 2015 17:14

De kosten van een vliegticket beslaan vaak al 1/3 van het vakantiebudget. Zeker naar verre oorden betaalt u veel voor een vliegticket. Voor vliegtickets naar verre oorden of gewoon binnen Europa ...

Lees meer

UPC wordt Ziggo: alle belangrijke informatie op een rij

Donderdag 21 mei 2015 16:54

UPC heeft Ziggo overgenomen en gaat gezamenlijk verder onder de naam Ziggo. Vooral voor (oud)klanten van Ziggo zijn er een aantal belangrijke veranderingen. Zo moesten de Ziggo klanten in januari de T...

Lees meer