Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Meeste Nederlanders niet energiebewust

Zaterdag 27 oktober 2012 18:39Margot Boesveld

 

81% van de Nederlanders leeft niet zo energiebewust en 60% weet niet hoeveel ze per maand aan energie kwijt zijn. Men geeft wél aan te willen besparen op energie, maar weet niet precies hoe. â€¨â€¨Uit onderzoek van energieleverancier E.ON blijkt dat zes op de tien Nederlanders zich niet bewust is van het bedrag dat zij iedere maand aan energiekosten kwijt zijn en ruim een kwart (26%) zegt zelfs geen idee te hebben van de maandelijkse energie-uitgaven. Deze bevindingen sluiten aan bij het onderzoek van Milieu Centraal waaruit blijkt dat 44% van de Nederlanders niet weet of ze bij de eindafrekening bij moeten betalen of geld terugkrijgen.

Echter, niet alleen qua energiekosten, ook qua energieverbruik lijkt de Nederlander onverschillig. 

Energieverbruik laat ons koud, maar we lopen warm voor goedgevulde portemonnee 
Slechts twee op de tien Nederlanders zegt overtuigend energiebewust te leven. Ruim 80 procent is hier niet zo mee bezig, waarvan ongeveer driekwart (74%) aangeeft dat het wel wat beter zou kunnen en 7% er helemaal niet mee bezig is. Kortom, bewust omgaan met energie is nog niet ‘top of mind’ bij de meeste Nederlanders.

Wel blijkt, dat áls we op ons energieverbruik zouden letten, geld besparen met stip de nummer één reden is (64%).Crisis: Nederlander niet op vakantie, maar wel lekker stoken


Toch zegt meer dan de helft (56%) door de crisis niet op energie te zijn gaan besparen. Er wordt eerder flink bezuinigd op vakanties en uitjes (beide 47%), dan dat men geld bespaart door op het energieverbruik te letten (18%).


Bijna tweederde van de Nederlanders geeft aan niet helemaal te weten hoe ze op energie kunnen besparen. Opvallend, want 57% laat weten dat ze besparen op energie juist een leuke uitdaging vindt; 61% kent dan ook wel een aantal standaardtips. Het licht uitschakelen als je weggaat en de verwarming omlaag doen, worden het meest genoemd en toegepast. Toch is er meer dat men kan doen om op lagere maandkosten uit te komen. Roel Meijerink, Manager Marketing & Sales van E.ON Benelux, licht toe: “Wat wij verrassend vinden is dat duurzame investeringen aan de woning nog steeds beperkt worden gedaan. Terwijl deze juist aardig wat geld kunnen opleveren. Nog maar 1 op de 3 Nederlanders investeert in de eigen woning. Wij moedigen mensen aan dit juist wel te gaan doen.”Duurzame energieopwekking een ‘mannending’?


Opvallend is dat de bespaartips op het gebied van duurzame energieopwekking bij de meeste Nederlanders wel bekend zijn, maar niet worden toegepast. Driekwart van de Nederlanders staat open voor het zelf opwekken van duurzame energie, zoals met zonnepanelen, maar meer dan de helft weet hier nog niet genoeg van af en denkt dat dit heel erg duur is (51%). Driekwart van de Nederlanders die aangeeft zelf duurzame energie te willen opwekken heeft hier €60,03 per maand voor over.


Waar we op besparen: Als we op ons energiegebruik letten, dan is geld besparen met stip de nummer één reden hiervoor (64%). Een stuk minder mensen (15%) bespaart op energie met oog op het milieu en één op de zeven Nederlanders, omdat zij zo zijn opgevoed. Opvallend is dat Flevolanders over het algemeen het meest energiebewust leven en dit, in tegenstelling tot veel andere Nederlanders, meer met oog op het milieu doen. Ook is Flevoland het best op de hoogte van wat zij per maand uitgeven, alsmede de wijze waarop men energie kan besparen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over