“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Meeste Nederlanders onderschatten de sterk stijgende energieprijs

Woensdag 16 november 2005 12:38Margot Boesveld

 

De meeste Nederlanders hebben geen besef van de explosieve toename van energiekosten. Slechts één procent weet dat de energieprijs de afgelopen vijf jaar met ongeveer de helft gestegen is. Ongeveer 95 procent denkt dat de stijging een stuk lager ligt. Driekwart van de Nederlanders beseft niet dat de energiekosten het komende jaar met EUR 300 tot 500 per huishouden toenemen.

Dat blijkt volgens Senternovem, het agentschap van het ministerie van Economische zaken voor innovatie en duurzaamheid, uit een in haar opdracht uitgevoerd onderzoek.

Het is "slecht gesteld met de energiekennis van de meeste Nederlanders", aldus Senternovem. Uit het onderzoek blijkt verder namelijk dat slechts één op de vijf Nederlanders weet hoeveel 1 kWh elektriciteit kost. Meer dan 85% weet niet wat de gemiddelde prijs is van 1 kubieke meter gas. Bovendien kan twee op de drie ondervraagden niet vertellen wat het eigen energieverbruik van het afgelopen jaar is geweest.

Het goede nieuws is dat tachtig procent van hen bereid is om tenminste één energiebesparende investering in de woning te doen, na voorlichting over de mogelijkheden. Het percentage huishoudens dat vanwege de prijsstijgingen overweegt om besparende maatregelen te treffen, bedraagt 75%. Vorig jaar was dat nog 34%. Bij woningeigenaren is het animo hiervoor gemiddeld wat hoger dan bij huurders.

Hoe hoger de investering en hoe langer de verwachte terugverdientijd, des te minder mensen geneigd zijn energiebesparende maatregelen te treffen. Zo overweegt driekwart van de ondervraagden om spaarlampen te kopen. Die hebben een terugverdientijd van minder dan zes maanden. Een lager percentage van 43% denkt aan de aanschaf van een HR-ketel met een terugverdientijd van 2 tot 6 jaar.

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

bouarfa bellachi

het is gewoon en drama met versatel weer geen voetbal ik zeg mijn contract op kom nou ik ben toch niet gek.

Zondag 27 november 2005 11:18

Plaats een reactie

Lees meer over