Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Olieprijs zal in 2011 gemiddeld 104 dollar per vat zijn

Donderdag 24 februari 2011 00:00Margot Boesveld

 

De prijs van ruwe olie zal in 2011 gemiddeld 104 dollar per vat bedragen volgens een rekenmethode van Berger Strategy Consultants.

Persbericht Roland Berger

De prijs van ruwe olie zal in 2011 gemiddeld 104 dollar per vat bedragen volgens de drie beste voorspellers van de olieprijs: de grootste olie-exporterende landen. Onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants toont aan dat de begrotingen van deze landen de afgelopen tien jaar de meest betrouwbare graadmeter voor de voorspelling van de olieprijzen zijn. Voor 2010 voorspelden zij een stabilisatie van 80 dollar per vat, wat met een uiteindelijk gemiddelde van 79 dollar nagenoeg blijkt te kloppen. Voor 2011 verwacht de top drie een prijsstijging van maar liefst 15 dollar ten opzichte van de gemiddelde olieprijs in december vorig jaar. De situatie in Noord-Afrika versnelt uit uitkomen van deze stijging. Met een verschil van zeven dollar bestaat er grote consensus tussen de voorspellers.

Na twee onvoorspelbare jaren in 2008 en 2009, waarbij de prijzen als gevolg van de financiële crisis flink gedaald waren, bleef de olieprijs in 2010 relatief stabiel. Vanaf het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2009 waar een vat ruwe olie voor 34 dollar van de hand ging, is de prijs langzaam omhoog geklommen en werd in het afgelopen jaar gemiddeld 79 dollar voor een vat betaald. Hiermee kwam de olieprijs net boven het niveau van 2006/2007 uit.

Optimisme Een vat ruwe olie bedraagt nu 96 dollar. 'Je ziet dat de situatie in Noord-Afrika de beweging naar boven versnelt, maar dit zal uiteindelijk geen structurele factor zijn', meent Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger in Nederland. Voor 2011 voorspellen Mexico, Rusland en Saoedi-Arabië een sterkere prijsstijging dan vorig jaar. 'Hieruit blijkt wel dat het vertrouwen in het wereldwijde economisch herstel het afgelopen jaar verder is toegenomen. Waar de top drie landen eind 2009 nog een toename van de prijs van 5 dollar per vat voorspelden, gaan zij nu uit van een toename van 15 dollar per vat', aldus Van der Slot. Met voorspellingen tussen de 101 en 108 dollar, komen ze voor 2011 uit op een gemiddelde prijs van 104 dollar. De relatief smalle bandbreedte toont een hoge consensus over deze prijs onder de top drie voorspellers.

Voortvarende voorspellers De begrotingen van Mexico, Rusland en Saoedi-Arabië bleken over de periode van 1999-2010 de meest betrouwbare graadmeter voor de prijs van een vat ruwe olie, de crisisjaren 2001 en 2009 daar gelaten. Koeweit komt echter steeds dichter bij de top 3. In de periode 1999-2010 zaten de drie landen er gemiddeld slechts 9,3 procent naast, terwijl de gerenommeerde instituten als de Energy Information Administration (EIA) en de International Energy Agency (IEA) en de markt (NYMEX) er ongeveer het dubbele naast zaten (19,6%).

Over het onderzoek Olie-exporterende landen gebruiken een voorspelling van de olieprijs in hun nationale begrotingen om hun toekomstige uitgaven af te zetten tegen de verwachte inkomsten. In deze voorspellingen verwerken zij een veiligheidsmarge om het risico van begrotingstekorten te minimaliseren. In haar onderzoek heeft Roland Berger Strategy Consultants vastgesteld dat deze prognoses, inclusief veiligheidsmarge, een bruikbare, alternatieve bron kunnen zijn voor het voorspellen van de olieprijzen. Hiermee kunnen de voorspellingen van de olie-exporterende landen onderling worden vergeleken alsook met de toonaangevende instanties als IEA, EIA en de markt (Nymex). Het is het vierde jaar op rij dat Roland Berger dit onderzoek naar de beste voorspellers en hun verwachting van de olieprijzen uitvoert.

Bron: Roland Berger

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over