Onderzoek: tanken, voordeliger met of zonder tankpas?
Donderdag 27 februari 2014 16:54:05

Bent u als consument voordeliger met een tankpas? Of heeft u het meeste voordeel wanneer u bij een goedkoper tankstation gaat tanken? Vereniging de Vastelastenbond deelt haar bevindingen.

Nederland is en blijft koploper met de hoogste brandstofprijzen van Europa. De belasting- en accijnsdruk van de Nederlandse overheid zorgt ervoor dat Nederlanders massaal over de grens in België en Duitsland gaan tanken. Er is nog veel te winnen wanneer u gaat tanken bij de tankstations binnen de bebouwde kom, in plaats van langs de snelweg. Op een volle tank kan al gauw € 2,- tot € 8,- bespaard worden.

Verschil pompprijs en landelijke adviesprijs

Met een tankpas ontvangt u tussen de 2 en 8 cent korting per liter op de landelijke adviesprijs. De landelijke adviesprijs is een gemiddelde van de adviesprijzen van de grootste oliemaatschappijen. De adviesprijzen die zij hanteren worden doorgaans alleen op A1 locaties (langs snelwegen) gehanteerd. Tankstations die binnen de bebouwde kom zitten bieden - om klanten te trekken - een lagere pompprijs. De pompprijs is hier tussen de 2 en 15 cent per liter lager dan de landelijke adviesprijs.  

Nog goedkoper tanken?

Gaat u naar een onbemande pomp, dan bent u over het algemeen het voordeligst uit. Op dit moment (27-02-2014) is de landelijke adviesprijs voor Euro95 € 1,789. Gaat u echter tanken bij een onbemande pomp, dan betaalt u slechts € 1,649 (Tango Eindhoven). Een voordeel van 14 cent per liter. Een verschil van maarliefst 7 euro op een volle tank.

Nadelen tankpas

De voorgespiegelde korting wordt vaak niet waargemaakt. Heeft u een tankpas met 6 cent korting per liter en geeft de pomphouder een korting van 5 cent per liter op de landelijke adviesprijs? Dan heeft u slechts 1 cent per liter voordeel. Geeft de pomphouder 7 cent korting per liter, dan krijgt u wel de 7 cent korting, maar niets extra. De tankpas biedt in dit geval geen extra voordeel.

Daarnaast bent u vaak verplicht om bij de tankpas aangesloten tankstations te tanken. Afhankelijk van de tankpasaanbieder bent u verplicht de korting op te sparen. Vergeet u het spaartegoed op te vragen, dan heeft u geen korting gehad via de tankpas.  

Tips van de Vastelastenbond

Er zijn goede alternatieven om te besparen op uw brandstofkosten:

1.      Tank bij een onbemand tankstation. Hier zijn de benzineprijzen over het algemeen lager. Bijvoorbeeld Tinq of Tango.

2.      Kijk op het internet naar het voordeligste tankstation bij u in de buurt. www.tankgids.nl of www.brandstofprijzen.nl.

3.      Gebruik een tank-app. Er zijn meerdere apps beschikbaar om te kijken welke tankstation er onderweg bij u in de buurt voor u het meest voordelig is. Dit scheelt gemiddeld € 4,00 per tankbeurt. Een aantal voorbeelden van tank-apps:

a.      Direct Lease: via deze app kunt u onderweg niet alleen op zoek naar de voordeligste pomp, maar kunt u ook zoeken naar aanbieders met verse broodjes en/of 24-uurs service.

b.      Athlon: deze gratis app gebruikt uw locatie om het dichtstbijzijnde tankstation te vinden. Daarnaast kunt u uw persoonlijke voorkeuren aangeven, zoals Diesel en de hoeveelheid die u wil tanken.

Wilt u toch graag een tankpas? Let dan goed op de voorwaarden van de aanbieder, de opbouw van de korting, de administratie én de uitbetaling van het spaartegoed dat u heeft opgebouwd. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Netwerkkosten netbeheerders 2014: waar bestaan deze uit?
Netwerkkosten zijn de kosten die u betaalt voor het gebruik van het energienetwerk. Deze kosten worden door uw energieleverancier in rekening gebracht. Netwerkkosten bestaan uit:  1. Aansluitd...
De beste 3-in-1 aanbieders van 2013 volgens de consument
In de laatste maanden van 2013 waren bestaande klanten het meest tevreden over de diensten van 3-in-1 aanbieders XS4all en Zeelandnet. Hoewel er bij elke provider storingen waren in zowel internet als...
Consument geeft minder uit aan mode
Consumenten hebben vorig jaar opnieuw minder aan kleding en schoenen besteed.  Dat constateert marktonderzoeksbureau GfK dinsdag aan de hand van de modeaankopen door een panel van 12.500 c...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam