Onvoldoende concurrentie zorgverzekeraars
Woensdag 17 februari 2016 17:01:37

Zorgverzekeraars in Nederland concurreren nog onvoldoende met elkaar. Bovendien zouden er meer nieuwe aanbieders bij moeten komen om het zorgaanbod voor consumenten te verbeteren.

Op dit moment hebben 4 grote organisaties de gehele markt in handen. Vereniging de Vastelastenbond maakte eind 2015 al een overzicht van de zorgverzekeraars

 

 

Onvoldoende concurrentie

Autoriteit Consument & Markt (ACM) kwam op 16 februari met een tussenrapportage over concurrentie tussen zorgverzekeraars. Hieruit blijkt dat de afgelopen jaren het concurrentiebeleid van zorgverzekeraars niet is verbeterd. De onderzoekers zien wél mogelijkheden voor het verbeteren van de concurrentie. De ACM gaat de komende periode, samen met de Nederlandse Zorgautoriteit, aanvullend onderzoek doen. Het vervolgonderzoek moet leiden tot concrete aanbevelingen om de concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt te versterken.

Markt in handen van 4 grote verzekeraars

Nu hebben de vier grote zorgverzekeraars, CZ, VGZ, Menzis en Achmea, zo'n 90 procent van de markt in handen. Volgens ACM zijn er sinds 2006 geen nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat er te veel hindernissen zijn voor nieuwe aanbieders om de zorgverzekeringsmarkt te betreden. ''Goede en betaalbare zorg is van belang voor alle consumenten. Concurrentie tussen zorgverzekeraars betekent dat er voor consumenten iets te kiezen valt. We denken dat daarin nog wel wat te verbeteren is'', zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM.

70 procent nog nooit overgestapt

Volgens de toezichthouder is bijna 70 procent van de verzekerden nog nooit overgestapt. Dat komt mogelijk doordat consumenten door de bomen het bos niet meer zien, als gevolg van de grote hoeveelheid polissen waarbij de verschillen moeilijk te achterhalen zijn. ''Dan is het lastig voor consumenten om de beste keuze te maken, en op die manier de concurrentie tussen zorgverzekeraars te stimuleren'', stelt ACM.

De concurrentiewaakhond gaat onderzoeken welke toetredingsdrempels geslecht kunnen worden voor nieuwe aanbieders. Ook wordt gekeken hoe het aanbod van zorgverzekeraars duidelijker gemaakt kan worden. U kunt hier het gehele rapport van ACM lezen. 

 

 

 

Bron: ACM publicatie zorg 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Herstel olieprijs in 2017 verwacht
In 2017 is vraag en aanbod van olie weer in balans en begint de prijs langzaam te stijgen. Die voorspelling doet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag gepubliceerd rapport. D...
Nigeria steunt bevriezing olieproductie voor prijsherstel
Nigeria staat achter plannen van onder meer Saudi-Arabië en Rusland om de olieproductie te bevriezen op het huidige niveau. Dat heeft olieminister Emmanuel Kachikwutold zondag gezegd. Nigeri...
1 miljoen overstappers zorgverzekering
Ruim een miljoen mensen zijn per 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het definitieve overstappercentage bedraagt daarmee 6,3 procent. Dat blijkt uit verschenen cijfers van vrij...