Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Overstappen zorgverzekering: hoe werkt dat?

Vrijdag 27 december 2013 09:54Margot Boesveld

 

U heeft nog vijf dagen om zorgeloos over te stappen voor uw zorgverzekering 2014

Elk jaar kan u tussen half november en 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Heeft u uw keuze voor een nieuwe verzekeraar vóór 1 januari 2014 gemaakt, dan zal uw nieuwe verzekeraar de ‘oude’ zorgverzekering opzeggen.

Herinnering: Nog vijf dagen om uw huidige verzekering op de zeggen.

Klik hier voor de voorbeeld opzegbrief en lijst met contactgegevens om uw zorgverzekering op te zeggen.

Zeg zelf vóór 1 januari 2014 uw zorgverzekering op en u heeft nog tot 1 februari 2014 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Klik hier voor de top 5 of maak een vergelijking van alle zorgverzekeraars.

Wanneer overstappen?

Bent u aan het twijfelen of u moet over stappen? Een vergelijking maken met uw huidige polis kan in ieder geval geen kwaad. Door goed te kijken naar de kosten van uw zorgverzekering kan u jaarlijks veel besparen. In veel gevallen is het verstandig om over te stappen;

1. Te hoge premiekosten
Merkt u dat uw premiekosten te hoog zijn omdat u betaalt voor zorg die u niet nodig heeft? U betaalt voor een aanvullende tandarts verzekering, maar u heeft een uitstekend gebit. Stap dan over.

2. Verkeerde dekking
Heeft u afgelopen jaar veel zorgkosten zelf moeten betalen of denkt u komend jaar zorgkosten te gaan maken? U bent bijvoorbeeld weer gaan sporten en had geen fysiotherapie in uw pakket of u wilt zwanger worden. Stap dan over.

3. Wijzigingen in zorgvergoedingen  
Wanneer uw huidige zorgverzekeraar wijzigingen aanbrengt in vergoedingen die u wel nodig heeft. Worden bijvoorbeeld sommige medicijnen niet meer vergoedt? Dan kan u het beste een zorgverzekeraar aanbieden die uw medicijnen wel vergoedt. Stap dan over.

4. Geen recht meer op vergoeding 
Weet u zeker dat een behandeling zich dit jaar gaat herhalen (bijvoorbeeld orthodontie) en u wilt gebruik maken van de ‘jaarlijkse’ vergoeding? Zorgverzekeraars geven vergoeding voor de gehele verzekeringsduur - de gehele periode dat u klant bent. U ontvangt een vergoeding dus niet elk jaar. Stap dan over.

5. Uw kind onder de 18 jaar heeft aanvullende zorg nodig
Kinderen zijn over het algemeen gratis meeverzekerd voor het duurste aanvullende pakket. Heeft uw kind logopedie nodig? Verzeker de kinderen dan mee op de meest uitgebreide polis van één ouder. De andere ouder kan kiezen voor een nieuwe basisverzekering (bijvoorbeeld een budgetverzekering zonder aanvullend pakket). Dit scheelt in de maandelijkse kosten. Stap nu over.

Opzeggen van uw zorgverzekering

Indien u vóór 31 december 2013 een nieuwe zorgverzekering afsluit, zal uw nieuwe verzekeraar de oude verzekering opzeggen. U hoeft in dit geval niets te doen. Stap dus voor 31 december 2013 over.

Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen, dan heeft u wettelijk tot 31 december 2013 de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heeft u tot 31 januari 2014 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Zegt u niet op én sluit u geen nieuwe zorgverzekering, dan maakt u automatisch gebruik van het verlengingsaanbod van uw huidige verzekeraar. Als u te laat bent met het afsluiten van een nieuwe verzekering kunt u een boete krijgen.

Klik hier voor de top 5 of maak een vergelijking van alle zorgverzekeraars.

Tips voor uw zorgverzekering

De vastelastenbond geeft u graag enkele tips over uw zorgverzekering

Zet uw eigen risico apart: Bij een hoger eigen risico (hoger dan € 360,00), betaalt u maandelijks een lagere premie. Zet het geld van uw eigen risico apart, zodat u niet in de financiële problemen komt als u dit bedrag moet voldoen.

Reken de premie om naar een jaarbedrag: als u verwacht dat uw tandartskosten lager uitpakken dan dit bedrag, bent u goedkoper uit als u de tandarts gewoon zelf betaalt.

Kijk goed naar restitutie of natura verzekeringen: U bent bij een zorgverkering niet altijd vrij om een eigen zorgaanbieder te kiezen (naturaverzekering). Heeft u een auto, of bent u in de gelegenheid om naar de zorgaanbieder te reizen dan is dat geen probleem. Is dit niet het geval, kijk dan welke zorgaanbieders bij uw (nieuwe) zorgverzekeraar zijn aangesloten. Bij een restitutie zorgverzekering heeft u wél vrije keuze.

Meer tips kunt u hier lezen

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over