PERSBERICHT: Constructie Qurrent roept vraagtekens op
Donderdag 02 april 2015 09:48:40

Eindhoven 2 april 2015 - Energieleveranciers zijn niet blij met de werkwijze van Qurrent. Ze spreken van marktvervalsing, omdat er sprake is van een oneerlijk speelveld. Energieleveranciers vinden dit omdat Qurrent wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij/stichting Doen als zijnde ‘goed doel’. Andere redenen om te beweren dat Qurrent zorgt voor oneerlijke concurrentie is omdat het bedrijf kan profiteren van kostenneutrale klantenwerving van loterijdeelnemers. Dit is op zijn beurt weer reden voor de Vastelastenbond om dieper in te bedrijfsconstructie van Qurrent te duiken.

De Vastelastenbond, consumentenvereniging voor vaste lasten betreurt deze gang van zaken. “De liberalisering van de energiemarkt in 2004 zou voor eerlijke concurrentie moeten zorgen.” Dirk-Jan Wolfert, oprichter van de vereniging. “Het is jammer dat  middels deze constructies in de energiemarkt geopereerd wordt. Wij blijven werken aan een transparante energiemarkt en voelen ons dan ook genoodzaakt om onze leden van dergelijke constructies op de hoogte te brengen.”

Commercieel startkapitaal  ten behoeve van  ‘goed doel’?

In 2011 ontving Qurrent ruim 11 miljoen investeringsgeld vanuit stichting DOEN. Een stichting die maatschappelijke initiatieven ondersteunt. Stichting DOEN (opgericht door de Nationale Postcode Loterij) is 100% aandeelhouder van Qurrent. Stichting DOEN heeft met de Natuur- en Milieufederaties en het HIER Klimaatbureau vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro gekregen voor ‘We Generate’, het plan waar het huidige Qurrent uit voort is gekomen. Daarvan is 11,9 miljoen euro is besteed aan het opzetten van Qurrent en 1,6 miljoen euro voor HIER Opgewekt. DOEN heeft additioneel 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de verdere uitrol van Qurrent.

DOEN Participaties, het investeringsfonds van DOEN, heeft eveneens een lening aan Qurrent Coöperatie verstrekt van 4,2 miljoen euro voor de aanschaf van windpark Hellegatsplein.

Qurrent is pur sang een commercieel energiebedrijf met een winstoogmerk. Dat blijkt ook uit doelstelling die Stichting DOEN op haar website schrijft. Op de website van Stichting DOEN staat een uitleg waarom men investeert in Qurrent: “DOEN wil met Qurrent een voorbeeld neerzetten en kan niet wachten totdat anderen het groot overnemen. Wanneer de markt gericht is op opwekken en besparen dan is de opzet van DOEN geslaagd. De uiteindelijke doelstelling is een gezonde bedrijfsvoering met maximale maatschappelijke winst.”(bron: website stichting DOEN - 9 maart 2015).

Klantenwerving via Postcodeloterij

Terwijl alle andere energieleveranciers anno 2015 veel marketinggeld moeten investeren in het werven van nieuwe klanten, krijgt Qurrent toegang tot het klantenbestand van de postcodeloterij. Miljoenen loterijdeelnemers van de Nationale Postcode loterij worden benadert om klant te worden bij Qurrent. Aangezien de Postcode loterij is bedoeld als loterij is het vreemd dat loterijdeelnemers een aanbod krijgen van het energiebedrijf dat met geld van diezelfde loterij is opgericht. Dit strookt ook niet met de voorwaarden van de Postcode Loterij*. Al eerder werd de Nationale Postcode loterij op de vingers getikt door de minister toen zij voornemens waren de loterijdeelnemers een aanbod te doen voor een zorgverzekering: http://www.nu.nl/economie/2205394/zorgverzekering-taboe-postcodeloterij.html.

Geen onderscheidend ‘groen’ energieproduct

De werkwijze van Qurrent verschilt niet van andere energiebedrijven in Nederland. Er zijn meer energiebedrijven die 100% groene energie aanbieden en stimuleren het energieverbruik te verlagen door middel van isolatie of zonnepanelen.

Wat maakt Qurrent anders dan een andere energieleverancier?

Al eerder constateerde de Vastelastenbond dat er weinig tot geen onderscheidend vermogen is tussen Qurrent en andere groene energieleveranciers.

Qurrent zegt het voorbeeld te geven en een voorbeeld neer te zetten. Echter partijen als Greenchoice en Budget Energie bewijzen dit, met honderd duizenden klanten, al. Daarnaast zijn er nog tal van andere energieleveranciers die uitsluitend 100% groene energie leveren: Vandebron, Raedthuys, DGB, Windunie en tal van lokale initiatieven. Ook traditionele energieleveranciers bieden een product aan dat bestaat uit 100% groene energie uit Nederland (bijvoorbeeld: Eneco Hollandsewind, Nuon Windstroom, Essent Windstroom).

Winst uit energie (tegen inkoopprijs), isolatie en zonnepanelen

Qurrent geeft aan geen winst te maken op het energieverbruik. Ze bieden stroom en gas aan tegen de inkoopprijs. Echter, ze verdienen wel op de vastrechtkosten. Geen onbekend verdienmodel in de energiewereld. Aangezien dit € 145,20 op jaarbasis is, wordt er wel degelijk geld verdiend aan de energie die klanten afnemen. Ook wordt er verdiend aan andere producten zoals isolatie en zonnepanelen.

 

Noot voor de redactie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Vereniging de Vastelastenbond

Dhr. Dirk-Jan Wolfert

Torenallee 28-08

5617 BD Eindhoven

040-7200200

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Korting op Eneco zonnepanelen
Een uniek aanbod, dat is wat de Vastelastenbond heeft weten te realiseren voor haar leden. Leden van de Vereniging krijgen maar liefst € 729,- korting op een zonnepanelen installatie van 6 panele...
450 banen weg door fusie Ziggo en UPC
De fusie tussen kabelbedrijven UPC en Ziggo leidt tot het verlies van 450 vaste arbeidsplaatsen. Ook enkele honderden tijdelijke en externe contracten worden niet verlengd. Dat meldt Ziggo dinsda...
Qurrent: energiebedrijf of goed doel?
We zien tegenwoordig steeds meer reclame van Qurrent. Qurrent wordt gepresenteerd als het energiebedrijf van de toekomst. In 2011 ontving Qurrent ruim 11 miljoen investeringsgeld vanuit stichting DOEN...