Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

PERSBERICHT: ‘Op tijd overstappen levert forse besparing op’

Maandag 15 september 2014 09:00Margot Boesveld

 

PERSBERICHT

Eindhoven, 12 september 2014

‘Op tijd overstappen naar andere leverancier levert forse besparing op’

Grote energieleveranciers trekken nieuwe klanten over de streep met lage instaptarieven. Ze verdienen deze kortingen in latere contractjaren terug met hogere tarieven. Veel consumenten hebben dat niet in de gaten en verlengen geruisloos hun contract. Ze zijn zich er ook niet van bewust dat ze fors kunnen besparen op hun energiekosten door over te stappen naar een andere leverancier. Dat bedrag kan oplopen tot wel 425 euro per jaar. Deze schokkende conclusies trekt Vereniging de Vastelastenbond na een eigen onderzoek.

’65 procent van de Nederlandse huishoudens is een dief van hun eigen portemonnee’, vertelt Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond. ‘Ze ondernemen geen actie aan het einde van een contractjaar. Het contract bij hun energieleverancier wordt automatisch verlengd. Dat is een gemiste kans. Als ze nog niet zijn overgestapt naar een andere energieleverancier kunnen ze tot wel 425 euro besparen op hun energiekosten. Ook als het contract is afgelopen, kunnen ze zo’n hoog bedrag besparen.’

Verschil tussen duurste en goedkoopste contract
Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract in de energiemarkt bedraagt maar liefst 425 euro op jaarbasis (peildatum 9-9-2014), blijkt uit onderzoek van Vereniging de Vastelastenbond. De hoogte van het bedrag is uiteraard afhankelijk van het energieverbruik van consumenten. Om een goede indicatie te geven, onderzocht de vereniging het prijsverschil op diverse verbruikniveaus: laag, gemiddeld en hoog gebruik.

Huishoudens met klein verbruik
Bij een laag verbruik is Nuon de voordeligste leverancier. Alleen nieuwe klanten kunnen dit contract afsluiten. Voor bestaande klanten gelden andere tarieven. Huishoudens met een klein verbruik zijn bij de Nederlandse Energie Maatschappij het duurst uit. Bij deze leverancier betalen klanten ruim 287 euro meer dan bij Nuon. Bekijk hier de onderzoeksresultaten.

Huishoudens met gemiddeld verbruik
Budget Energie is bij een gemiddeld verbruik de goedkoopste energieleverancier voor nieuwe klanten. De Nederlandse Energie Maatschappij is opnieuw de duurste energieleverancier voor bestaande klanten. Het verschil bedraagt 347 euro op jaarbasis.

Huishoudens met groot verbruik 
E.ON is bij een hoog verbruik de duurste leverancier. Budget Energie komt als voordeligste energieleverancier uit de bus voor nieuwe klanten met een hoog verbruik. Het verschil tussen E.ON en Budget Energie is maar liefst 425 euro op jaarbasis.

Verschillende contractvormen
Het onderzoek van de Vastelastenbond laat overduidelijk zien dat de verschillen in tarieven tussen de energieleveranciers groot zijn. Een breed scala aan contractvormen is hier debet aan. Zo hanteert dezelfde energieleverancier verschillende tarieven voor nieuwe en bestaande klanten. Het verschil in deze gehanteerde tarieven is vaak opvallend groot.

Dure verlengtarieven
Het verschil in tarieven voor nieuwe en bestaande klanten is volgens Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond eenvoudig te verklaren. ‘Energieleveranciers bieden lage tarieven om klanten binnen te halen’,is zijn tekst en uitleg. ‘Soms liggen die tarieven zelfs onder de inkoopprijs. Uiteindelijk willen ze natuurlijk wel geld verdienen. Omdat klanten na het eerste jaar niet overstappen, slagen leveranciers daarin. Ze plukken dan de vruchten van dure verlengtarieven.’

Kritische consumenten
De hoge verlengtarieven zijn een doorn in het oog van de Vastelastenbond. ‘Als onafhankelijk inkoopcollectief stimuleren we consumenten om kritisch te zijn en op tijd actie te ondernemen’, vervolgt Dirk-Jan Wolfert zijn verhaal. ‘We helpen consumenten om elk jaar over te stappen. Zo maken ze optimaal gebruik van de prijsverschillen in de energiemarkt. Door het onderzoek ben ik heel nieuwsgierig geworden naar de prijsverschillen tussen tarieven voor nieuwe en bestaande klanten. In een volgend onderzoek gaat Vereniging de Vastelastenbond die verschillen in kaart brengen.’ 

Bekijk hier de publicaties van Managers online en Eindhovens Dagblad.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over