Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Premie autoverzekering fors omhoog

Dinsdag 16 augustus 2016 11:58Benny Moonen

 

De premies van autoverzekeringen stijgen snel. In een half jaar tijd ging het bedrag voor een nieuwe polis met gemiddeld 12 procent omhoog. Dat komt onder andere doordat verzekeraars meer uitkeren aan schadevergoedingen dan dat ze aan premies binnen hebben gekregen. In 2014 zaten de verzekeraars daardoor met een tekort van 429 miljoen euro. Dit moet nu rechtgetrokken worden.

Prijzenoorlog

De premiestijging is ook een gevolg van een prijzenoorlog in de afgelopen jaren. Verzekeraars hielden de prijzen voor de autoverzekering ontzettend laag om marktaandeel te winnen en leden daardoor veel verlies. De Nederlandsche Bank wil dat de verzekeraars daar iets aan doen. In februari van dit jaar waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) al dat de situatie niet langer houdbaar is. 'Verzekeraars moeten voldoende buffers aanhouden', waarschuwt DNB-woordvoerder Martijn Pols.

Slechter materiaal, duurdere reparaties

'De kosten per reparatie nemen toe. Vroeger was een bumper nog stevig. Nu zijn voor- en achterkant van een auto gemaakt van kwetsbaar kunststof. Ook speelt de technologie een rol. Auto’s zitten vol met sensoren en camera's. In 2010 kostte een gemiddelde reparatie 1.300 euro, in 2014 was dit al rekening uit op 1.900 euro.'

Ook een voordelige autoverzekering?

  bereken uw premie

Schade verhalen en advocaat kosten

Er zijn ook steeds meer partijen die bij auto-ongevallen de schade willen verhalen op de aansprakelijke partij. Buis: 'Tegenwoordig komen ook het UWV, thuiszorg, de gemeente en de werkgever langs bij de verzekeraars. Daardoor zijn de kosten zijn met 200 miljoen euro toegenomen. Op termijn zie je dat in de premie.' Daarnaast zij de advocaatkosten toegenomen. Bij een gemiddelde zaak kwam de vergoeding voor de diensten van een letselschadeadvocaat uit op 7.600 euro. Vorig jaar was het bedrag 9000 euro. Verzekeraar Allsecur ziet nog een andere reden voor het oplopen van de uitgaven. 'Het gaat economisch beter. Dat zorgt voor meer files en verkeer op de weg. Dat veroorzaakt altijd meer aanrijdingen en daarmee schade.' 

Zowel nieuw als bestaand

Niet alleen de premies voor nieuwe polissen gaan omhoog, bestaande klanten moeten ook meer betalen. Een inhaalslag, noemt het Verbond van Verzekeraars de premieverhogingen. Woordvoerder Buis: 'Maar het is nog niet zo dat we in Nederland de hoogste autoverzekeringspremie van Europa betalen. Nog lang niet zelfs.' 

De prijsstijgingen zorgen voor een nieuw speelveld vindt Dirk-Jan Wolfert, oprichter van Vereniging de Vastelastenbond. "Door de prijsstijgingen is het goed om weer opnieuw de autoverzekeringen met elkaar vergelijk en overstappen naar een andere verzekeraar." 

Wees alert en stap over. Premie berekenen? Klik hier

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over