Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Premie basiszorgverzekering stijgt naar 100 euro in 2016

Maandag 23 november 2015 16:32Margot Boesveld

 

Nederlanders zijn volgend jaar gemiddeld 100 euro per maand kwijt aan premie voor de basiszorgverzekering. Dat is ongeveer 3 euro meer dan in 2015, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. De dienst heeft alle premies binnengekregen en doorgerekend.

Stijgende zorgkosten door vergrijzing

De gemiddelde premie over het hele jaar gaat met 41 euro omhoog. Dat komt door de stijgende zorgkosten, onder meer vanwege vergrijzing. Toch valt de stijging lager uit dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid had eerder geschat dat de premie met 85 euro zou stijgen. Verzekeraars hebben hun reserves aangesproken om de toename te dempen. Lees meer over waarom de zorgkosten stijgen

Mensen kunnen over het hele jaar nog ongeveer 300 euro besparen op hun premies. Daarvoor zouden ze hun eigen risico moeten verhogen van de verplichte 385 euro naar de maximaal mogelijke 885 euro. 'Dat loont als je weinig zorgkosten verwacht en het geld achter de hand hebt wanneer je bijvoorbeeld een been breekt. Wil je het risico niet nemen of weet je dat er veel zorgkosten aankomen, is een lager eigen risico beter', zegt de NZa.

De basisverzekering dekt onder meer een bezoek aan de huisarts, zorg rond zwangerschap en bevalling en afspraken van kinderen bij de tandarts. Het pakket wordt volgend jaar uitgebreid met onder meer ambulancevervoer bij jeugd-ggz. Bovendien vervalt de eigen bijdrage voor gehoorapparaten voor kinderen tot achttien jaar.

De goedkoopste polis is Gewoon Zekur van Univé. Die kost 1032 euro per jaar als mensen het verplichte eigen risico van 385 euro nemen. Daar staat tegenover dat klanten maar uit een paar zorgaanbieders kunnen kiezen. Bij de duurste polissen (IZA, VGZ en de Goudse) hebben verzekerden wel vrije keuze. Dat kost ze 1367,40 euro per jaar bij het minimale eigen risico.

Keuze uit zorgaanbieders

De premie is volgend jaar wel lager dan die in 2012 en 2013. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het pakket uitgebreid, terwijl er 12 miljard euro minder aan zorg wordt uitgegeven dan geschat. 'Als we dat niet hadden gedaan, zou de premie op jaarbasis nu ruim 150 euro per persoon hoger zijn geweest', aldus het departement.

 

 

Bron: ANP en Radar

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over