Qurrent: energiebedrijf of goed doel?
Maandag 30 maart 2015 11:44:05

We zien tegenwoordig steeds meer reclame van Qurrent. Qurrent wordt gepresenteerd als het energiebedrijf van de toekomst. In 2011 ontving Qurrent ruim 11 miljoen investeringsgeld vanuit stichting DOEN (onderdeel van de Nationale  Postcodeloterij) die maatschappelijke initiatieven ondersteunt. De vraag is echter of Qurrent een goed doel is?

Vereniging de Vastelastenbond kijkt verder. Hoe is Qurrent ontstaan en in hoeverre verschilt Qurrent van een ander energiebedrijf?

Investeringsgeld stichting DOEN

Stichting DOEN (opgericht door de Nationale Postcode Loterij) is 100% aandeelhouder van Qurrent. Stichting DOEN heeft met de Natuur- en Milieufederaties en het HIER Klimaatbureau vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro gekregen voor ‘We Generate’, het plan waar het huidige Qurrent uit voort is gekomen. Daarvan is 11,9 miljoen euro is besteed aan het opzetten van Qurrent en 1,6 miljoen euro voor HIER Opgewekt. DOEN heeft additioneel 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de verdere uitrol van Qurrent.

DOEN Participaties, het investeringsfonds van DOEN, heeft eveneens een lening aan Qurrent Coöperatie vertrekt van 4,2 miljoen euro voor de aanschaf van windpark Hellegatsplein.

Wat maakt Qurrent anders dan een andere energieleverancier?

Kijkend naar de werkwijze van Qurrent, dan verschilt deze niet van andere energiebedrijven in Nederland. Er zijn meer energiebedrijven die 100% groene energie aanbieden en stimuleren het energieverbruik te verlagen door middel van isolatie of zonnepanelen. Kijk bijvoorbeeld naar Greenchoice. Zij bieden 100% groene stroom aan en hebben inmiddels 370.000 klanten. Overigens zijn in 2013 twee directieleden van Greenchoice overgestapt naar Qurrent.

Op de website van Stichting DOEN staat een uitleg waarom men investeert in Qurrent “DOEN wil met Qurrent een voorbeeld neerzetten en kan niet wachten totdat anderen het groot overnemen. Wanneer de markt gericht is op opwekken en besparen dan is de opzet van DOEN geslaagd. De uiteindelijke doelstelling is een gezonde bedrijfsvoering met maximale maatschappelijke winst.”(bron: website stichting DOEN - 9 maart 2015).

Qurrent zegt het voorbeeld te geven en een voorbeeld neer te zetten. Echter partijen als Greenchoice en Budget Energie bewijzen dit, met honderd duizenden klanten, al. Daarnaast zijn er nog tal van andere energieleveranciers die uitsluitend 100% groene energie leveren: Vandebron, Raedthuys, DGB, Windunie en tal van lokale initiatieven. Ook traditionele energieleveranciers bieden een product aan dat bestaat uit 100% groene energie uit Nederland (bijvoorbeeld: Eneco Hollandsewind, Nuon Windstroom, Essent Windstroom).

Vastelastenbond constateert dat er weinig tot geen onderscheidend vermogen is tussen Qurrent en andere groene energieleveranciers.

Energieleveranciers niet blij

Andere energieleveranciers zijn niet te spreken over de werkwijze van Qurrent. Ze spreken van marktvervalsing, omdat er geen sprake is van een eerlijk speelveld. Qurrent wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij als zijnde ‘goed doel’. Vervolgens worden de miljoenen loterijdeelnemers van de Nationale Postcode loterij benadert om klant te worden bij Qurrent.

Aangezien de Postcode loterij is bedoeld als loterij is het vreemd dat zij de loterijdeelnemers  een aanbod doen van het energiebedrijf dat met geld van diezelfde loterij is opgericht. Dit strookt ook niet met de voorwaarden van de Postcode Loterij:

Al eerder werd de Nationale Postcode loterij op de vingers getikt door de minister toen zij voornemens waren de loterijdeelnemers een aanbod te doen voor een zorgverzekering: http://www.nu.nl/economie/2205394/zorgverzekering-taboe-postcodeloterij.html

Energie tegen inkoopprijs

Qurrent geeft aan geen winst te maken op het energieverbruik. Ze bieden stroom en gas aan tegen de inkoopprijs. Echter, ze verdienen wel op de vastrechtkosten. Geen onbekend verdienmodel in de energiewereld. Aangezien dit € 145,20 op jaarbasis is, wordt er wel degelijk geld verdient aan de energie die klanten afnemen.

Hier treft u meer informatie over de achtgrond van de investeerders

 

Bronnen:
Website van Stichting Doen
Website Qurrent
Website Postcodeloterij
Video Judith Lingemans (Hoofd goede doelen Postcodeloterij)

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Consumenten krijgen schade stroomstoring mogelijk niet vergoed
Consumenten hebben in principe recht op schadevergoeding als de stroom uitvalt. Maar het lijkt erop dat stroomleveranciers niet verplicht zijn een schadevergoeding te betalen voor de grote stroomstori...
Providers moeten gegevens vernietigen
Providers moeten alle gegevens die zij hebben verzameld onder de bewaarplicht, en die zij niet meer nodig hebben voor bedrijfsdoeleinden, direct vernietigen. Als de gegevens niet nodig zijn voor za...
Bellen met klantenservice vaak nog te duur
Verschillende bedrijven hebben nog steeds een klantenservicenummer waarvoor klanten meer betalen dan wettelijk is toegestaan. Vooral reiswebsites zouden mensen hiermee onnodig op kosten jagen. Dat co...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam