Raad van State wil voorlopig geen gaswinning in Loppersum
Dinsdag 14 april 2015 15:21:24

Bron: ANP In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

 

De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten.

De gaswinning in Groningen is niet meteen helemaal stopgezet, mede omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. De voorlopige stopzetting heeft dan ook betrekking op de ''meest risicovolle gebieden'' voor aardbevingen. De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is volgens de voorzieningenrechter nader onderzoek nodig.

 

De afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om in de eerste helft van september een rechtszitting te houden waarop alle ruim veertig beroepschriften uitgebreid worden behandeld. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.

Reacties

Henk Kamp, minister van Economische Zaken, zegt de uitspraak te zullen bestuderen en spoedig met een reactie te komen.

Liesbeth van Tongeren, vice-fractievoorzitter van GroenLinks, laat aan NU.nl weten dat ze vandaag nog een reactie wil van Kamp.

Van Tongeren noemt de uitspraak van de Raad van State een "overwinning voor de Groningers". Ze zegt het een slechte zaak te vinden dat de Staat niet eerder het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen heeft opgevolgd.

PvdA-Kamerlid Jan Vos zegt dat het besluit van de Raad duidelijk maakt dat de gaswinning naar beneden moet, en dat de veiligheid van de Groningers weer voorop moet komen te staan.

D66

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven spreekt van een helder signaal. ''Ik verwacht dat minister Henk Kamp de gaskraan gaat dichtdraaien bij Loppersum", aldus Van Veldhoven. Reinette Klever, van de PVV noemt de uitspraak een "tik op de vingers voor minister Kamp".

50Plus zegt "verheugd" te zijn over de uitspraak. "50Plus vindt dat het kabinet de uitspraak van de Raad van State fundamenteel ter harte moet nemen in het belang van de gedupeerde Groningers, en passende maatregelen moet voorbereiden in afwachting van de definitieve uitspraak later dit jaar", meldt de partij.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
PERSBERICHT: Constructie Qurrent roept vraagtekens op
Eindhoven 2 april 2015 - Energieleveranciers zijn niet blij met de werkwijze van Qurrent. Ze spreken van marktvervalsing, omdat er sprake is van een oneerlijk speelveld. Energieleveranciers vinden dit...
Korting op Eneco zonnepanelen
Een uniek aanbod, dat is wat de Vastelastenbond heeft weten te realiseren voor haar leden. Leden van de Vereniging krijgen maar liefst € 729,- korting op een zonnepanelen installatie van 6 panele...
450 banen weg door fusie Ziggo en UPC
De fusie tussen kabelbedrijven UPC en Ziggo leidt tot het verlies van 450 vaste arbeidsplaatsen. Ook enkele honderden tijdelijke en externe contracten worden niet verlengd. Dat meldt Ziggo dinsda...