Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Rabobank verwacht flinke stijging hypotheekrente

Maandag 02 februari 2015 14:12Margot Boesveld

 

De hypotheekrente zal de komende jaren flink oplopen, willen banken nog geld kunnen verdienen aan de financiering van onroerend goed. Dat zei Bert Bruggink, financieel en risicobestuurder van Rabobank, maandag in Het Financieele Dagblad. De hypotheekmarkt in ons land gaat volgens Bruggink de komende jaren volledig op de schop. 

Vanwege de hogere kapitaaleisen zullen banken hun balans ontlasten door delen van hun enorme hypotheekportefeuilles te verkopen aan institutionele beleggers. Dat zal uiteindelijk leiden tot een hogere hypotheekrente, zo denkt de bestuurder.

In de nabije toekomst voorziet Bruggink een model naar Amerikaans voorbeeld. Daarbij treedt de bank bij de verstrekking van nieuwe hypotheken alleen nog op als tussenpersoon tussen de hypotheekgever en de geldschieter. Dat heeft wel gevolgen voor de prijzen.

Rentemarges

De rentemarges op bankproducten zijn nu nog laag. Als in de toekomst ook de geldschieter er aan moet verdienen, moeten die marges omhoog. "In de VS liggen ze meer dan dubbel zo hoog. Dat is ook logisch want daar moet - naast de bank — ook de geldschieter er zijn boterham mee smeren", aldus Bruggink.

Bruggink wijst erop dat opeenvolgende verhogingen van de buffereisen banken ertoe dwingen om meer kapitaal aan te houden.

Door nieuwe Europese eisen wordt de hypotheekportefeuille voor banken steeds minder aantrekkelijk. Om die reden wil ook Rabobank in de toekomst een deel van zijn hypotheekportefeuille van 200 miljard euro kwijt.

Spaarrente

De bestuurder zei ook er zeker van te zijn dat de spaarrente onder de 1 procent uit zal komen. Of de spaarrente negatief wordt, weet hij niet. Volgens Bruggink leert de ervaring dat mensen een kleine negatieve spaarrente, zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, nog aanvaarden.

''Maar wat gebeurt er als de rente min 0,5 procent is? Is er een moment dat men zegt ''ik stop het in een oude sok?''. Ik weet het niet. Als dat gebeurt - er wordt dan dus geld onttrokken aan de economie -, dan kom je in een scenario waar je niet aan wilt denken."

"Gelukkig is het nog niet zover, we zijn nog lang geen Zwitserland. We hebben nog een groei van rond de 1 procent. Misschien kan de minister van Financiën dan ook iets veranderen aan het fiscaal belasten van spaargeld."

Bruggink is ook kritisch op de maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB), om voor honderden miljarden aan staatsobligaties op te kopen. ''Ik weet zeker dat deze hele operatie niets gaat opleveren. Anders gezegd: ik maak me grote zorgen'', zei hij. Bruggink noemt de stap "dramatisch" en zegt zich nog steeds af te vragen wat de centrale bank hiermee wil bereiken.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over