Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Rechtsbijstandverzekering – Weet wat uw rechten zijn

Woensdag 04 juni 2014 10:24Margot Boesveld

 

De rechtsbijstandverzekering vecht namens u geschillen uit. Wat nu als u een verschil van mening heeft met uw rechtsbijstandsverzekeraar? Veel consumenten weten niet dat ze recht hebben op een second opinion.

Als u een zaak indient waar de rechtsbijstandverzekeraar geen heil in ziet, zullen zij de zaak ook niet voor u uit willen vechten. Als u het er niet mee eens bent kunt u een advocaat uitzoeken die wel mogelijkheden ziet om er een zaak van te maken. Vervolgens kunt u deze advocaat inschakelen om de strijd voor u aan te gaan. De kosten worden gedragen door de rechtsbijstandverzekeraar. 

Staat het recht op een second opinion in de polisvoorwaarden?

Het recht om een afgewezen zaak voor te leggen aan een advocaat heeft betrekking op de geschillenregeling in de voorwaarden. Hierin is gesteld dat u recht hebt op een oordeel van een externe deskundige bij bijvoorbeeld het afwijzen van een schadeclaim. Deze regeling is niet uniek voor de rechtsbijstandverzekering en geldt ook voor andere verzekeringsvormen.

Genoegen nemen met een deel van uw rechten

De juristen bij de rechtsbijstandverzekeraar zullen proberen om u juridisch bij te staan tegen zo laag mogelijke kosten. Alleen in een uiterste geval zal een geschil bij de rechter worden uitgevochten. Op het moment dat ze in actie moeten komen, zal er eerst correspondentie volgen met de tegenpartij. Als dit geen effect heeft, zal de verzekering zijn toegevoegde waarde tot uiting laten komen. Ze kunnen met een schikking komen. U heeft bijvoorbeeld recht op € 5.000, maar de juristen treffen een regeling voor € 3.500.

Het voordeel van de schikking is dat er geen verdere juridische kosten gemaakt hoeven worden.  U hoeft niet akkoord te gaan met de schikking. U heeft namelijk recht op €5.000. U heeft in dit geval geen baat bij een schikking. De kosten worden immers al gedragen door de verzekeraar. Hierbij geldt natuurlijk wel dat er zekerheid moet zijn dat u recht heeft op het volledige bedrag.

Rechtsbijstandverzekering inschakelen voor advies

Vaak wordt er niet bij stil gestaan dat deze verzekering ook hulp kan bieden door advies. U doet er zelfs verstandig aan om advies in te winnen hoe u moet handelen in bepaalde gevallen. Indien een verschil van mening uiteindelijk uitloopt in een juridisch geschil, is het belangrijk dat u de juiste stappen hebt doorlopen. De verzekeraar zal er geen zaak van maken als het financieel belang te klein is, maar u kunt er wel advies over inwinnen.

Rechtsbijstandverzekering wel of niet afsluiten?

Op een rechtsbijstandverzekering zult niet vaak een aanspraak moeten doen. Op het moment dat u wel een zaak heeft, kunnen de juridische kosten in de tienduizenden euro’s lopen. In de praktijk blijkt dat u geen juridische stappen gaat zetten als u de kosten in eerste instantie zelf moet dragen. Het is niet de meest noodzakelijke verzekering, maar bij een geschil bent u blij dat u deze verzekering heeft afgesloten.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over