“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Rood staan blijft duur

Vrijdag 18 maart 2016 14:31Margot Boesveld

 

Alle rentes worden lager, behalve die voor rood staan. Het kost de bank zo goed als niets om aan geld te komen. Sterker nog, banken krijgen binnenkort geld toe als ze lenen bij de Europese Centrale Bank. Ondertussen moet de klant die een maand lang € 1.000 rood staat gemiddeld 11 euro betalen. De rente voor rood staan is al jaren hetzelfde, terwijl sparen nog nauwelijks iets oplevert. Dat lijkt onlogisch.

Banken denken daar anders over. De rente voor rood staan is volgens hen niet gekoppeld aan de marktrente. Rood staan is om twee redenen duur: een hoge rente verhoogt de betaaldiscipline bij klanten en de winst wordt gebruikt om de kosten voor betaalrekeningen laag te houden. Wie rood staat betaalt dus wat extra's, zodat iedereen wat minder aan de bank hoeft te betalen voor zijn betaalpas. Volgens de ING proberen mensen die geen normale lening krijgen, wat meer financiële ruimte te krijgen door rood te staan. Dat is een groter risico omdat de kans kleiner is dat deze rekeninghouders daadwerkelijk terugbetalen.

Banken verdienen flink geld aan klanten die rood staan: uit cijfers van het CBS blijkt dat bankrekeninghouders elke maand gemiddeld 11 miljard euro in het rood staan. Dat wil zeggen dat de banken elke maand miljoenen euro's opstrijken alleen aan rood staan.

Wat kan u zelf doen?

Check regelmatig het saldo op uw bankrekening. Dreigt het te weinig te worden, maak dan geld over van de spaarrekening. Doe dat bij voorkeur 's ochtends vroeg, want dan is het vaak dezelfde dag al bijgeboekt.

Via een app op uw mobiele telefoon kunt u vaak zien welke incasso's de komende dagen afgeboekt zullen worden. Maak er een gewoonte van die meldingen te checken. De meeste banken sturen op verzoek e-mails of sms-berichten als het saldo onder of boven een bepaalde grens komt.

Het is vandaag 18 maart. De meeste mensen krijgen volgende week hun inkomen overgemaakt. Staat u op dit moment rood en komt dat vaker voor? Haal dan geld van de spaarrekening af. Sparen levert nu ongeveer een half procent per jaar op. Nooit rood staan is veel lucratiever.

bron: Volkskrant, Consumentenbond, Financieel Dagblad

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Nog (steeds) geen akkoord voor energielabel

Vrijdag 11 maart 2016 14:09

Nederland heeft nog geen definitief groen licht van Brussel om door te gaan met het energielabel. Dat blijkt vrijdag uit antwoorden van de Europese Commissie op vragen van Energiemedia.  Twee ...

Lees meer

Olieprijs lijkt dieptepunt voorbij

Vrijdag 11 maart 2016 13:03

De olieprijs lijkt het dieptepunt voorlopig voorbij. Krimpende voorraden van niet-OPEC-leden en ''verstoringen" binnen het verbond van olie-exporterende landen zorgen er volgens oliedenkt...

Lees meer

Rechtszaak tegen colportagepraktijken van Essent

Dinsdag 08 maart 2016 10:13

Een energiecontract afsluiten in een elektronicawinkel of een bouwmarkt. De meeste mensen klinkt dit gek in de oren, maar het is realiteit. Essent verkoopt in de MediaMarkt en Gamma al enige tijd ener...

Lees meer

De 5 grootste misverstanden over woonverzekeringen

Zaterdag 27 februari 2016 11:01

Met de omschrijving woonverzekeringen wordt er gedoeld op drie verschillende verzekeringen, namelijk de inboedel- en de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. De grootste misverstanden...

Lees meer