“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Salderingsregeling zonnepanelen blijft tot 2023 ongewijzigd

Donderdag 13 juli 2017 09:04Margot Boesveld

 

De toekomst van de salderingsregeling is al enige tijd onderwerp van discussie, maar de kogel is (voorlopig) door de kerk. De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen blijft hetzelfde tot 2023. Mensen met zonnepanelen op hun huis krijgen nog tot 2023 hetzelfde tarief voor de elektriciteit die ze leveren, als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. 

Huidige regeling is verlengd tot 2023

De huidige salderingsregeling wordt met drie jaar verlengd tot 2023. Dat biedt consumenten extra tijd om over te stappen op de digitale slimme meter. Een dergelijke slimme meter is nodig om de salderingsregeling te kunnen aanpassen. Daarom is het verstandig om te wachten, omdat volgens prognoses van de netwerkbeheerders in 2020 pas 80% van alle huishoudens een slimme meter heeft. Ook biedt het wat meer investeringszekerheid voor particulieren.

Onderzoek naar alternatieven

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke alternatieven voor de salderingsregeling. Van twee van de vijf kan worden gezegd dat het meest toekomstbestendig en kosteneffectief zijn. De beste opties uit het onderzoek zijn:

  1. Een aanschafsubsidie op zonnepanelen
  2. Subsidie op de levering van stroom (Kwh) door de huiseigenaar aan het elektriciteitsnet.

Alle hervormingsvarianten zorgen voor een substantiële vermindering van de overheidskosten, maar ook voor een afname in de groei van Zon-PV bij kleinverbruikers. Onzekerheden in de elektriciteitsprijs en de prijs van PV hebben wel verschillende invloed op de hervormingsvarianten. Maar ECN geeft aan dat er ook rekening gehouden moet worden met het feit dat zonnepanelen nog wel steeds financieel interessant moeten blijven voor huishoudens.  

Wat is salderen?

Salderen: De opgewekte zonne-energie wordt afgetrokken van het verbruik van het huishouden. Hierdoor rekent u als consument minder af aan de energieleverancier. U betaalt geen leveringskosten, energiebelasting en opslag duurzame energie over het verbruik dat kan worden verrekend met de geleverde stroom.

(Netto) Terug leveren: Wanneer u  meer zonne-stroom opwekt (aan het net levert) dan dat u afneemt (verbruikt) ontvangt u daarvoor een vergoeding. Deze vergoeding is het kale stroomtarief (dus excl. BTW, ODE en leveringskosten). De energieleverancier bepaalt de hoogte van deze vergoeding. Deze moet redelijk zijn volgens de Elektriciteitswet. Energieleverancier Greenchoice heeft één van de hoogste vergoedingen voor het terug leveren, namelijk 0,11 cent tot de eerste 10.000 kWh.

Meer informatie

U kunt het hele rapport van ECN hier lezen.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Landelijke Genoegdag 17 september 2017

Vrijdag 07 juli 2017 11:40

De Vastelastenbond is fan van Genoeg ('Meer doen met minder'), een onafhankelijk en bijzonder leuk tijdschrift over vrolijk besparen en kritisch consumeren. Het blad houdt 17 september 20...

Lees meer

Verplichte gas aansluiting gaat op de schop

Woensdag 28 juni 2017 11:43

De verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Dat staat in een wetswijziging die minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag (27 juni) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd...

Lees meer

Overzicht variabele tarieven energieleveranciers

Vrijdag 23 juni 2017 11:54

De variabele energietarieven gaan per 1 juli 2017 omhoog. Het zijn vooral de gasprijzen die flink zullen stijgen. Vastelastenbond heeft een overzicht van de variabele energietarieven van de energielev...

Lees meer

Dataroaming in de EU | Hoe zit dat?

Donderdag 22 juni 2017 10:04

Iedereen is wel eens vergeten om bij het passeren van een grensovergang de dataroaming uit te zetten. Het resultaat: een fikse telefoonrekening bij thuiskomst. Vanaf 15 juni 2017 is dat verleden tijd....

Lees meer