Slim geld besparen met de zorgverzekering
Donderdag 27 november 2014 11:00:16

De zorgpremies voor 2015 zijn sterk gestegen. De verschillen in premie tussen de diverse verzekeraars worden steeds groter. Graag geven wij u een paar tips om geld te besparen op de zorgverzekering. U kunt besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering, maar besparen binnen de huidige zorgverzekering is ook mogelijk.

Het vergelijken van de premie voor de basisverzekering is eenvoudig, maar er komt meer kijken bij het goed vergelijken van zorgverzekeringen. Ook is het niet altijd verstandig om te besparen op de zorgkosten door te snijden in de aanvullende dekkingen. De zorgverzekering is geen prijsproduct! De nadruk moet liggen op de kwaliteit en niet op de prijs.

Heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig?

Een effectieve manier om geld te besparen op de zorgverzekering is door te snijden in de aanvullende dekkingen. U doet er verstandig aan om eerst te kijken naar de medische kosten die u in voorgaande jaren hebt gemaakt. Hoe vaak heeft u gebruik gemaakt van de aanvullende zorgverzekering? Dit hoeft u niet zelf op te zoeken, want u kunt het eenvoudig opvragen bij de zorgverzekeraar. Indien er nauwelijks zorgkosten zijn gemaakt, kunt u waarschijnlijk effectief besparen door te kiezen voor een goedkopere aanvullende verzekering of door de aanvulling te schrappen.

Zet de kinderen op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking

Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van de ouders. In het geval de ouders verschillende dekkingen hebben, moeten de kinderen geplaatst worden op de polis van de ouder met de ruimste dekking. Let ook goed op de dekking voor kosten van orthodontie. Zodra kinderen een beugel moeten hebben is het vaak niet meer mogelijk om de dekking in de zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering waar een 100% vergoeding in zit voor kosten van orthodontie.

Geld besparen door een extra eigen risico

Komt u jaarlijks niet boven het standaard eigen risico uit? Dan kunt u overwegen om te kiezen voor een extra eigen risico. Verzekeraars bieden de mogelijkheid om te kiezen voor een extra eigen risico van €100 tot €500. Bij medische behandelingen die ten koste gaan van het eigen risico moet u naast het standaard eigen risico van €375 (2015), rekening houden met het aanvullende eigen risico. Dit geeft een besparing op de maandelijkse premie, maar houd er wel rekening mee dat u een groot deel van hoge medische kosten zelf moet dragen.

Oude zorgverzekering opzeggen vóór 1 januari

Bij het overstappen moet de oude verzekering vóór de start van het nieuwe jaar worden opgezegd. Vervolgens hebt u tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekeraar te zoeken. De nieuwe verzekering gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari.

Wees voorzichtig met budgetpolissen

Steeds meer verzekeraars bieden uitgeklede basisverzekeringen aan tegen een lage premie. De dekking in deze verzekeringen is gelijk aan de reguliere basisverzekeringen. De beperking zit in de keuzevrijheid voor een zorgverlener. De verzekeraar heeft voor deze zorgverzekeringen met een beperkt aantal zorgverleners afspraken gemaakt. Verzekerden hebben bijvoorbeeld maar een beperkte keuze uit ziekenhuizen waar ze voor behandelingen terecht kunnen. Het kan gebeuren dat er geen afspraken gemaakt zijn met het plaatselijke ziekenhuis. Hierdoor moet u voor een behandeling mogelijk naar een ziekenhuis buiten de eigen regio.

Maak nu een vergelijking via de Vastelastenbond

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Vaste kosten energie gaan 25 euro omlaag
De vaste kosten op de energierekening  dalen volgend jaar met gemiddeld 25 euro per huishouden. Netbeheerders mogen minder transportkosten berekenen voor gas en elektriciteit.   &nbs...
Waar moet u op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?
De zorgpremies zijn weer bekend gemaakt. Binnenkort kunt u weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Waar moet u op letten bij het overstappen? Wij zetten een aantal belangrijke aandachts...
Stap over, eis korting of doe in ieder geval iets
Naar aanleiding van de berichtgeving van Vereniging de Vastelastenbond en het energierapport van ACM over onduidelijke aanbiedingen en overstappen van energieleverancier schrijft Renée Postm...