Slimme meter
Vrijdag 23 januari 2015 12:01:39

In 2015 beginnen de netbeheerders actief met het aanbieden van de slimme meter.  Indien alles volgens planning verloopt hebben alle Nederlandse huishoudens in 2020 een slimme meter. 

Met een slimme meter kunt u inzicht krijgen in uw energieverbruik en kan uw netbeheerder de meterstanden op afstand aflezen. De slimme meter registreert ook de terug geleverde energie wanneer u terug levert aan het net (zonnepanelen). Met een slimme meter krijgt u als consument of klein bedrijf meer inzicht in uw energieverbruik. Met dit inzicht wordt besparen en overstappen naar een ander energieleverancier nog gemakkelijker.

Kan ik de slimme meter weigeren?

U mag de slimme meter weigeren. Uw netbeheerder installeert dan een digitale meter zonder communicatiemodule. U dient dan wel zelf uw verbruiksgegevens doorgeven.

Kan ik de slimme meter ook uitzetten?

U kan er inderdaad voor kiezen om de slimme meter uit te zetten.  Wanneer u niet wilt dat de netbeheerder uw gegevens op afstand kan uitlezen, dan kan u eenmalig gratis de slimme meter uitzetten. Hier zitten de eerste keer geen kosten aan verbonden. Wilt u dit later veranderen? Dan mag uw netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen. Wat dit kost kan u van tevoren navragen bij uw netbeheerder.

Kan ik de slimme meter eerder krijgen?

U kan bij uw netbeheerder aangeven dat u eerder een slimme meter wilt. Bij een dergelijke prioriteitsplaatsing kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Vraag dit even na bij uw netbeheerder.

De netbeheerder plaatst in de volgende gevallen de slimme meter gratis:

·         bij nieuwbouw

·         bij grootschalige renovatie

·         bij reguliere vervanging

Wanneer worden de standen uitgelezen?

U ontvangt standaard om de twee maanden een overzicht met daarop uw energieverbruik en een indicatie van de kosten van die periode. Uw netbeheerder mag de meter niet vaker uitlezen, vanwege privacywetgeving, tenzij u daar toestemming voor geeft.

  1. één keer per jaar voor uw jaarafrekening,
  2. zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht, als u overstapt naar een ander energieleverancier of verhuist, wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet.

Ga ik meer betalen voor een slimme meter?

De huur voor slimme meters is niet hoger dan voor uw huidige meter. De maximale meterhuur voor energiemeters wordt jaarlijks door ACM (Autoriteit Consument & Markt) vastgesteld.

Wie is mijn netwerkbeheerder?

Wilt u meer weten over het plaatsen van de slimme meter in uw woning? Dan kan u contact opnemen met uw netbeheer. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Klik hier
 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

De Vastelastenbond reageerde op Dinsdag 27 januari 2015 11:17:12

Beste heer van der Lubbe,

Wanneer u zonnepanelen aanschaft kan u uw productie-installatie registreren via de website: www.energieleveren.nl. Na registratie krijgt u een bevestigingsbrief van uw netbeheerder. De netbeheerder geeft vervolgens aan uw energieleverancier door dat u zonnepanelen heeft. De saldering bij zonne-energie kan bij leveranciers verschillend zijn. Wij kijken graag met u mee, wanneer u een energieleverancier zoekt.

Piet reageerde op Zaterdag 24 januari 2015 16:03:43

Voor mensen met zonnepanelen is het aan te bevelen om zo lang mogelijk de oude vertrouwde ferrarismeter te houden. Deze meter saldeert het verbruik automatisch door terug te draaien. De 'slimme' meter registreert echter exact wat je terug levert. De meeste energiemaatschappijen zien dit als 'geleverde' energie. Hiervoor krijg je dan ook de kale kWh-prijs vergoed, dus zonder BTW en energiebelasting. Dus in dit geval is de 'slimme' meter slim voor de energieleverancier.

harm reageerde op Zaterdag 24 januari 2015 11:30:02

Bij zonnepanelen de oude draaimeter laten zitten!! In de kamerbrief van 12 maart 2014 heef minister Kamp bevestigd dat ten allen tijde de draaimeter mag blijven en men zelfs bij een defect een draaimeter kan terug eisen.

Weg met die privé aantastende zogenaamde slimme meter!!

Wij kunnen prima ons gebruik in de gaten houden

Dirck de Vries reageerde op Zaterdag 24 januari 2015 10:08:15

Helaas, via Nuon / Liander een slimme meter gekregen maar ik heb het zelf nog maandelijks genoteerd, ook de via VLB afgesloten ED contract, maar nog ngniets elke 2 maanden ontvangen....

Als je dit standaard doorgeef op de bij VLB afgesloten contracten zou wel leuker zijn...
Naast gebruikte is ook geleverde stroom zichtbaar maar omdat ze ook de nu geleverde door mijn panelen en nog meer geven is het uitlezen iets lastiger...
De Logo van wat je nu leest is niet geheel duidelijk.....

Ik moest een lijstje maken met geleverde en gebruikte en nu gebruikt en ook hoog en laag tarief... dus de meter zelf is niet gelijk duidelijk wat hij nu eigenlijk aangeeft....

De eerste digitale van 2003 waren wel duidelijker, maar 4 standen en dus hoewel ik niet het nu geleverde kon zien wel duidelijker.....

Een ervaringsdeskundige met 2 types en alleen het gas met maar 1 teller is echt duidelijk, en bovendien verlicht!

van der lubbe reageerde op Zaterdag 24 januari 2015 09:58:37

Hoe zit het met het terug leveren van energie via zonnepanelen en het registreren daarvan?
Bekijk ook
Wat zijn de veranderingen voor uw energienota in 2015?
2015 brengt op energiegebied een paar veranderingen. Vereniging de Vastelastenbond zet de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.  1. Stijging energiebelasting stroom De energie...
Netwerkkosten 2015
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bekend gemaakt dat de netbeheerkosten in 2015 zullen dalen met 260 miljoen euro. Deze kostendaling komt mede tot stand doordat netbeheerders effici&e...
Miljoenenboete voor netbeheerder Rendo
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energienetbeheerder Rendo twee boetes opgelegd van in totaal 1,6 miljoen euro.  Het bedrijf uit Meppel krijgt de boetes omdat het de meetins...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam