Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Slimme thermostaat geen slimme keuze consument

Vrijdag 05 december 2014 10:43Margot Boesveld

 

5 december 2014 - Vastelastenbond neemt energiecontracten met ‘gratis’ slimme thermostaat onder de loep. 

De netbeheerders in Nederland voorzien elk huishouden komend jaar van een slimme meter. Een slimme meter kan op afstand door uw energieleverancier uitgelezen worden. Energieleveranciers spelen hier op in en komen met de slimme thermostaat: een thermostaat voor in uw woonkamer die u op afstand kan bedienen, via bijvoorbeeld een iPad of uw telefoon. Deze slimme thermostaat ontvangt u ‘gratis’ bij een energiecontract. Echter de energietarieven die bij deze energiecontracten horen zijn vaak hoog, waardoor u uiteindelijk de aanschafkosten dubbel en dwars terug betaald. 

De adders van de slimme thermostaat acties: 

De bijbehorende energiecontracten hebben hoge leveringstarieven voor stroom en gas, waardoor u uiteindelijk tussen de € 300 en € 1000,- betaalt voor een slimme thermostaat. 

Alleen Toon (via Eneco) werkt samen met de stroom en gas meter in uw woning waardoor u inzichte krijgt in uw energieverbruik. De andere thermostaten zijn niet aangesloten op uw slimme meter. U weet daardoor niet precies hoeveel elektra, en nog belangrijker, gas u verbruikt. 

• Bij twee partijen (Eneco en de Nederlandse Energie Maatschappij) is de thermostaat gekoppeld aan een abonnement waar u maandelijks voor betaald. 

• U betaalt, middels hogere leveringstarieven, de aanschafkosten van een slimme thermostaat zelf terug. 

• Wanneer u het abonnement opzegt, stopt de informatievoorziening voor uw slimme thermostaat.

Welke leveranciers bieden een thermostaat aan?

Anna, Nest en Toon krijgt u wanneer u een energiecontract afsluit bij een energieleverancier. Dat lijkt goedkoop, maar dat is het niet.

  • Essent: Nest
  • Nederlandse Energie Maatschappij: Anna
  • Eneco: Toon

Werkelijke kosten slimme thermostaat
De Vastelastenbond heeft voor u op een rijtje gezet wat de werkelijke kosten zijn voor de slimme thermostaat. 

Nest van Essent

U ontvangt Nest voor € 49,- bij een 3 jarig of 'gratis' bij een 5 jarig energiecontract. U betaalt in beide gevallen wel installatiekosten van  € 79,-. U kunt dan gedurende deze 5 jaar niet kosteloos overstappen. Nest is zonder energiecontract aan te schaffen voor € 299,- (incl. installatie). Na 5 jaar heeft u bij Essent, omdat u niet heeft kunnen overstappen naar een voordelig contract, € 931,- betaald.

Anna van NL Energie 

Anna ontvangt u bij Nederlandse Energiemaatschappij bij verschillende energiecontracten. U hoeft geen meerjarig contract af te sluiten. U krijgt de thermostaat 5 jaar in bruikleen, daarna is deze thermostaat uw eigendom. Anna is ook los te koop voor € 369,-. Bij een energiecontract betaalt gedurende 5 jaar elke maand € 3,99 aan abonnementskosten. U betaalt ook € 70,- aan installatie kosten. Na vijf jaar heeft Anna € 309,40 gekost. Wilt u hier voordeel van hebben dan moet u elk jaar overstappen. Doet u dit niet dan vervalt u in de variabele tarieven bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Deze tarieven behoren tot de duurste in de markt.

Toon van Eneco

Toon is de slimme thermostaat van Eneco. U ontvangt Toon ‘gratis’ bij een 4-jarig energiecontract bij Eneco. De bijbehorende energietarieven (prijs per kWh en prijs per m3 + vastrecht van beide producten) zijn moeilijk te achterhalen want dit wordt niet duidelijk weergeven op de website. Na een lange zoektocht kunnen we concluderen dan de tarieven die bij het 4 jarige-contract horen hoog zijn. 

Bij Eneco betaalt u 4 jaar lang aan leveringstarief gas: € 0,6505 per m3 en voor stroom € 0,2397 per kWh (peildatum 5 december 2014). U kunt Toon ook bij een jaarcontract krijgen, maar dan betaalt u € 275,-. Bij de gratis Toon kunt niet kosteloos overstappen naar een voordeliger energiecontract en hierdoor loopt u honderden euro's mis. Bij een gemiddeld verbruik is dat verschil € 694,52 over de looptijd van het contract. Tel daar de abonnementskosten van € 3,50 per maand (48 maanden) bij op van € 168,00. U betaalt voor Toon over 4 jaar tijd maar liefst € 862,52.

Wanneer u over stapt naar een andere energieleverancier werken de extra functies van de thermostaat niet meer. Het apparaat kunt u dan alleen nog aan- en uitzetten.

Werkelijke kosten per slimme thermostaat

De werkelijke kosten voor de slimme thermostaat worden hieronder weergegeven. De prijzen zijn inclusief installatiekosten.

  • Anna: € 309,40 na vijf jaar bij de Nederlandse Energie Maatschappij 
  • Toon: € 862,52 na vier jaar bij Eneco
  • Nest: € 931,- na vijf jaar bij Essent

Verschil slimme meter en thermostaat

Een slimme meter hangt in uw meterkast en houdt bij hoeveel u verbruikt. De netbeheerder is hier verantwoordelijk voor en vervangt in 2015 en 2016 bij ieder huishouden de huidige analoge meter voor een slimme meter. 

Slimme thermostaat is het apparaat waar u de warmte in uw huis mee regelt. Vaak hangt uw thermostaat in uw woonkamer. Het apparaat geeft aan wat de temperatuur in uw woning is. De slimme thermostaat is van afstand te bedienen. 

Bron: Onderzoek 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Henk

toen ik over ging van essent naar engiiemerkte ik dat ik verkeerd was voorgelicht!!!ik bet aan essent 80 euro per maand en ik kreeg altijd geld terug;tot kreeg ik een aanbod dat ik 54 euro kon betalenen vond dat mooi;maar helaas nubetaal ik al 80 euro want ik moest toen el 154 euro bij betalen dus de voorlichting was wel een lokkertje;ik woon in een aanleun woning omdat ik reeds 89jaar benen alleen woon dit wilde ik even kwijt zodoende mijn reactie;;;;;;groet HENK thenk

Vrijdag 26 januari 2018 09:11

Plaats een reactie

Lees meer over