Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

'Splitsing energiebedrijven kan miljard opleveren'

Donderdag 06 april 2006 15:48Margot Boesveld

 

Splitsing van de Nederlandse energiebedrijven kan een miljard euro opleveren. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over de kosten en baten van een eventuele splitsing. Het CPB onderzocht de mogelijke gevolgen van de splitsing in opdracht van de Tweede Kamer. Die buigt zich momenteel over een wetsvoorstel van minister Brinkhorst over de splitsing. Het CPB zegt dat de welvaartswinst een miljard euro kan zijn, maar geeft tegelijkertijd aan dat het onmogelijk is een nauwkeurige schatting te geven vanwege onzekere, externe factoren. Splitsen en privatiseren zal volgens het CPB vooral efficiency opleveren. Daarnaast bevordert het concurrentie op de eindgebruikersmarkt, waardoor de energieprijs voor de consument daalt. De consument zal echter ook opdraaien voor de kosten die de splitsing met zich meebrengt. Maar uiteindelijk zal de prijs van energie 'eerder lager worden dan hoger', aldus het CPB.Als onzekere factoren noemt het CPB de kleinschalige opwekking van energie. Die zou volgens het CPB flink aan belang moeten winnen om de splitsing winstgevend te laten zijn. Ook is het welvaartseffect afhankelijk van de reactie van marktpartijen op de efficiency en de grotere mogelijkheden voor concurrentie.Acties als ‘splitsing nee’ vertellen niet wat de voordelen zijn van een splitsing van de energiebedrijven. Zo blijkt uit het bovenstaande bericht dat een splitsing een miljard euro oplevert en daarnaast wordt energie voor consumenten ook nog goedkoper. Lijkt me een prima reden om te splitsen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over