Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Stijging verkoop (vakantie)huizen zet in 2017 ongekend door

Dinsdag 08 augustus 2017 09:27Margot Boesveld

 

De ongekende groei op de markt voor recreatiewoningen in Nederland zet door. In 2016 werden er 3.750 vakantiehuizen verkocht; een toename van 20%. Ook werd met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen een nieuw record in deze eeuw gebroken. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM heeft uitgevoerd.

Waarom deze stijging?

De huisjes zijn in trek omdat de rente zo laag staat op dit moment. 'Een recreatiewoning is namelijk een aantrekkelijk en aaibaar alternatief voor het vele geld dat "soms bijna dood" op een rekening staat. Het rendement zit niet direct in klinkende euro’s maar in het feit dat je gewoon iets doet met je geld waar je veelal een relaxed gevoel, frisse lucht, zon, bos en strand bij krijgt', stelt een woordvoerder van de NVM.

Nederland heeft ruim 1.500 recreatieparken. Daarmee kent ons land één van de hoogste recreatieparkdichtheden ter wereld. Bijna alle Nederlandse recreatiewoningen (95%) staan op een recreatiepark. Slechts 5% is een solitaire recreatiewoning. De kustregio’s en de Waddeneilanden doen het goed, mede door de grote vraag vanuit het buitenland (vooral Duitsland en Belgie). De van oudsher zeer sterk toeristische regio Veluwe / Utrechtse Heuvelrug staat onder druk. Het aantal transacties is er weliswaar groot, de transactieprijzen zijn beneden gemiddeld en dalen sterk. Ook stijgt het aantal te koop staande woningen. 

Trends in de recreatiewoningen

Recreatiewoningen zijn erg onderheving aan de snelle verandering van de wensen van toeristen en daardoor erg onderhevig aan trends en ontwikkelingen. Duurzaamheid wordt belangrijker bij recreatiewoningen. Een opkomende trend anno 2017 zijn de Tiny Houses en bijzondere woningen. Dit zijn kleine maar volwaardige woningen. Ze zijn slim en ecologisch gebouwd en zo geplaatst dat er sprake is van een community-sfeer. Deze compacte huisjes zijn geschikt voor twee tot vier personen. Een ander voorbeeld van eenvoudige, maar bijzondere woningen zijn de boomhutwoningen in Buytenplaets Suydersee. 

Prijzen nog niet op piekniveau van 2008

Door de toegenomen vraag verwacht de NVM dat de gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen de komende jaren verder gaat stijgen bij aanhoudende economische groei en lage rente. In de topregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland, is deze stijging al gaande. Verwacht wordt dat de prijzen voor recreatiewoningen komend jaar ook in de rest van Nederland stijgen, mogelijk met zo’n 10%. In 2016 lag de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning ruim boven de 140.000 euro. Dat is 4% meer dan in 2015. In het topjaar 2008 was dit nog circa 170.000 euro, bijna 17% hoger dan in 2016.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar het onderzoek van NVM

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over