Tip: Let op misleiding!
Donderdag 23 augustus 2012 14:30:51

Vereniging de Vastelastenbond ontvangt veel vragen van leden en niet-leden over andere aanbiedingen in de markt, waaronder de veilingen van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis, producten met incentives/cadeaus, (schijn)kortingen en deur-aan-deur acties. Helaas ziet de Vastelastenbond nog erg veel partijen die er alles aan doen om de consument op het verkeerde been te zetten. Dit leidt uiteindelijk, terecht, tot teleurstelling en soms boosheid bij consumenten en daarmee een slechte reputatie van de branche. Hieronder zetten wij per type aanbieding de aandachtpunten op een rij:

Veilingen

Via de energieveilingen wordt de suggestie gewekt dat u altijd goedkoper uit bent, omdat u zich bij een collectief inschrijft. In de praktijk biedt dit zeker geen garantie. Bovendien worden bij een dergelijke veiling verschillende afspraken gemaakt tussen de partij die de veiling organiseert en de energieleverancier waar u wordt ondergebracht. Zo wil de betreffende leverancier het risico minimaliseren dat u na afloop van uw contract weer overstapt. Om dit te realiseren mag de partij die de veiling organiseert u niet opnieuw benaderen. Zo hoopt de energieleverancier u (stilzwijgend) te binden en u tegen hogere tarieven klant te laten blijven. Bovendien kan u via zo’n veiling niet rekenen op ondersteuning van de organiserende partij. Bij klachten en problemen bent u overgeleverd aan de betreffende energieleverancier. Voor meer informatie verwijzen we u naar een persbericht dat eerder dit jaar is gepubliceerd. Krijgt u een aanbieding en twijfelt u over de voordelen: neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Cadeaus

Zo nu en dan biedt de energieleverancier een cadeau bij een energiecontract. Dit lijkt soms interessant, maar in veel gevallen betaalt u via de onderliggende tarieven dit cadeau dubbel en dwars terug. Aangezien de leverancier de cadeaus tegen een veel lagere inkoopprijs kan inkopen dan de winkelwaarde is zo’n actie voor de energieleverancier erg aantrekkelijk. Een voorbeeld van deze actie is de I-pad van Oxxio. Zij bieden een 3-jarig energiecontract, waarbij de consument een I-pad cadeau krijgt. De onderliggende tarieven in dit contract zijn dusdanig hoog dat de veel consumenten over de contractperiode de I-pad meer dan terugbetaald. Anders gezegd: als diezelfde consument elders voor lagere tarieven had gekozen had hij/zij van het verschil met Oxxio meerdere I-pads kunnen kopen! Kortom, ben voorzichtig met dit soort acties en kijk vooral naar de onderliggende leveringstarieven en voorwaarden. Krijgt u een aanbieding en twijfelt u over de voordelen: neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Kortingsacties

In de energiemarkt wordt regelmatig gestunt met ‘kortingen’. Sommige kortingen zijn daarbij meer misleidend dan anderen. Het meest schrijnende voorbeeld dat Vereniging de Vastelastenbond is tegengekomen is het product van United Consumers. Deze organisatie pretendeert de belangen van consumenten te behartigen, maar in hun energieproduct komt dit ons inziens niet naar voren. Sterker nog, veel consumenten worden door hun aanbieding op het verkeerde been gezet. Op de eerste plaats wordt er onterecht over korting gesproken, aangezien dit slechts een vergelijk is met de duurste tarieven in de markt. Erger nog, ze laten bij communiceren van de kortingsbedragen andere kosten weg, waardoor het werkelijke voordeel veel lager of zelfs negatief uitpakt. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar een persbericht dat eerder dit jaar is gepubliceerd.

Deur-aan-deur

Deur-aan-deur is de duurste methode om energiecontracten te verkopen. Daarnaast moet u zich realiseren dat het inkomen van de verkopers die aan de deur komen (bijna) volledig afhankelijk is van het aantal verkochte contracten. Het risico dat die personen niet het volledige/ eerlijke verhaal vertellen is zeer groot. Niet zelden moeten wij klanten helpen om onder deze contracten uit te komen. Krijgt u een aanbieding en twijfelt u over de voordelen: onderteken nooit iets! Vraag aan de persoon om alle tariefinformatie achter te laten en neem contact met ons zodat wij u kunnen voorzien van onafhankelijk advies.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Steeds meer zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen in Nederland is in 2011 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Op het totale energieverbruik is het aandeel zonnestroom nog heel klein, blijkt uit cijfers van he...
Dure autoverzekering voor senioren
Automobilisten van boven de 65 moeten soms 10 tot 15 procent meer betalen als ze een nieuwe autoverzekering afsluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl, een vergelijkingssite voor v...
Koffers meest geclaimd bij reisverzekeraars na vakantie
Na een wintersportseizoen bleek afgelopen maart dat de bril het meest geclaimd werd bij reisverzekeraars. Op plaats twee stond de koffer of tas en op plaats drie stond de camera. Nu de zomer erop z...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam