Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Tip: Let op misleiding!

Donderdag 23 augustus 2012 14:30Margot Boesveld

 

Vereniging de Vastelastenbond ontvangt veel vragen van leden en niet-leden over andere aanbiedingen in de markt, waaronder de veilingen van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis, producten met incentives/cadeaus, (schijn)kortingen en deur-aan-deur acties. Helaas ziet de Vastelastenbond nog erg veel partijen die er alles aan doen om de consument op het verkeerde been te zetten. Dit leidt uiteindelijk, terecht, tot teleurstelling en soms boosheid bij consumenten en daarmee een slechte reputatie van de branche. Hieronder zetten wij per type aanbieding de aandachtpunten op een rij:

Veilingen

Via de energieveilingen wordt de suggestie gewekt dat u altijd goedkoper uit bent, omdat u zich bij een collectief inschrijft. In de praktijk biedt dit zeker geen garantie. Bovendien worden bij een dergelijke veiling verschillende afspraken gemaakt tussen de partij die de veiling organiseert en de energieleverancier waar u wordt ondergebracht. Zo wil de betreffende leverancier het risico minimaliseren dat u na afloop van uw contract weer overstapt. Om dit te realiseren mag de partij die de veiling organiseert u niet opnieuw benaderen. Zo hoopt de energieleverancier u (stilzwijgend) te binden en u tegen hogere tarieven klant te laten blijven. Bovendien kan u via zo’n veiling niet rekenen op ondersteuning van de organiserende partij. Bij klachten en problemen bent u overgeleverd aan de betreffende energieleverancier. Voor meer informatie verwijzen we u naar een persbericht dat eerder dit jaar is gepubliceerd. Krijgt u een aanbieding en twijfelt u over de voordelen: neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Cadeaus

Zo nu en dan biedt de energieleverancier een cadeau bij een energiecontract. Dit lijkt soms interessant, maar in veel gevallen betaalt u via de onderliggende tarieven dit cadeau dubbel en dwars terug. Aangezien de leverancier de cadeaus tegen een veel lagere inkoopprijs kan inkopen dan de winkelwaarde is zo’n actie voor de energieleverancier erg aantrekkelijk. Een voorbeeld van deze actie is de I-pad van Oxxio. Zij bieden een 3-jarig energiecontract, waarbij de consument een I-pad cadeau krijgt. De onderliggende tarieven in dit contract zijn dusdanig hoog dat de veel consumenten over de contractperiode de I-pad meer dan terugbetaald. Anders gezegd: als diezelfde consument elders voor lagere tarieven had gekozen had hij/zij van het verschil met Oxxio meerdere I-pads kunnen kopen! Kortom, ben voorzichtig met dit soort acties en kijk vooral naar de onderliggende leveringstarieven en voorwaarden. Krijgt u een aanbieding en twijfelt u over de voordelen: neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Kortingsacties

In de energiemarkt wordt regelmatig gestunt met ‘kortingen’. Sommige kortingen zijn daarbij meer misleidend dan anderen. Het meest schrijnende voorbeeld dat Vereniging de Vastelastenbond is tegengekomen is het product van United Consumers. Deze organisatie pretendeert de belangen van consumenten te behartigen, maar in hun energieproduct komt dit ons inziens niet naar voren. Sterker nog, veel consumenten worden door hun aanbieding op het verkeerde been gezet. Op de eerste plaats wordt er onterecht over korting gesproken, aangezien dit slechts een vergelijk is met de duurste tarieven in de markt. Erger nog, ze laten bij communiceren van de kortingsbedragen andere kosten weg, waardoor het werkelijke voordeel veel lager of zelfs negatief uitpakt. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar een persbericht dat eerder dit jaar is gepubliceerd.

Deur-aan-deur

Deur-aan-deur is de duurste methode om energiecontracten te verkopen. Daarnaast moet u zich realiseren dat het inkomen van de verkopers die aan de deur komen (bijna) volledig afhankelijk is van het aantal verkochte contracten. Het risico dat die personen niet het volledige/ eerlijke verhaal vertellen is zeer groot. Niet zelden moeten wij klanten helpen om onder deze contracten uit te komen. Krijgt u een aanbieding en twijfelt u over de voordelen: onderteken nooit iets! Vraag aan de persoon om alle tariefinformatie achter te laten en neem contact met ons zodat wij u kunnen voorzien van onafhankelijk advies.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over