Variabele actietarieven geen voordelige keuze consument
Woensdag 22 mei 2013 11:38:37

Eindhoven, mei 2013. In de media gaan veel verhalen rond over dalende energietarieven. Daarom kiezen veel mensen die een nieuw energiecontract afsluiten ervoor om hun tarief niet vast te zetten; ze gaan er van uit dat alle energietarieven per juli gaan dalen. Wat veel consumenten niet weten is dat de daling betrekking heeft op de ‘standaardtarieven’, en niet op de ‘actietarieven’. De consument zou beter af zijn met een contract met vaste tarieven.

Doordat in de media veel verhalen de ronde doen over dalende energietarieven, kiezen veel consumenten momenteel voor een energiecontract met variabele actietarieven - in de veronderstelling dat ook hun tarieven verder gaan dalen. Dit blijkt in veel gevallen echter niet zo te zijn.

Energieleveranciers spelen handig in op het nieuws dat de tarieven gaan dalen. Ze adverteren met lage tarieven of komen aan de deur langs en laten consumenten een ontzettend laag tarief zien, maar brengen deze tarieven uiteindelijk maar een zéér korte periode in rekening, waardoor de verwachte besparing voor de consument uitblijft.

Een variabel actietarief wordt over het algemeen namelijk bij de eerste mogelijkheid door de energieleverancier verhoogd naar het standaard variabele tarief. Deze standaard variabele tarieven zijn de duurdere tarieven in de markt. In onderstaande figuur wordt het tariefverloop van een variabel actiecontract inzichtelijk:

variabel energietarief
Figuur 1: Tariefverloop standaard variabele tarieven versus variabele actietarieven.

Kies voor vaste energietarieven

Consumenten die kiezen voor een variabel actiecontract verwachten dat hun tarieven per juli nog voordeliger worden. De daling is echter alleen van invloed op de standaard variabele tarieven. Resultaat: verhoogde actietarieven die uiteindelijk niet leiden tot een besparing. De consument is voordeliger uit door te kiezen voor een contract met vaste tarieven.

verschil vast of variabel energietarief
Figuur 2: Standaard variabel/variabel actietarief versus vast tarief 1 jaar.

De Vastelastenbond raadt consumenten die benaderd worden door aanbieders van variabele actiecontracten aan de voorwaarden en tarieven uitgebreid te controleren en bij twijfel contact op te nemen met de Vastelastenbond.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Verschil in tarieven energieleveranciers zorgwekkend hoog
PERSBERICHT Verschil in tarieven energieleveranciers zorgwekkend hoog. Vastelastenbond onderzoekt standaard variabele tarieven 10 grootste leveranciers. Leidt concurrentie in de energie...
Omvangrijk energieplan in de maak
Met een landelijke voorlichtingscampagne moet volgend jaar de grootste energiebesparingsoperatie tot nu toe in gang worden gezet. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een vertrouwelijk conceptrappo...
Onderzoek: grote verschillen tussen kosten reispolissen
Uit een vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat het loont om reisverzekeringen te vergelijken. De basisdekking van de duurste verzekering blijkt maar liefst drie keer zo duur als...