Vergelijkingssites misleiden klanten met 'groene energie'
Zaterdag 14 maart 2015 13:17:21

Online energievergelijkers zijn misleidend voor consumenten die duurzaam willen kiezen. Op geen van de vergelijkingssites kan een klant een echt groene keuze maken bij het wisselen van energieleverancier. Terwijl dat wel wordt gesuggereerd. Dat concludeert Wise, een organisatie die zich inzet voor schone energie.

Jaarlijks wisselen 1,5 miljoen mensen van energieaanbieders. Veel mensen stappen over via de ogenschijnlijke goedkopere vergelijkingssites. Vergelijksingsites krijgen van de energiebedrijven tot € 70,- euro vergoeding voor iedere consument die overstapt, afhankelijk van het gekozen energieproduct en contracttermijn. Daarnaast is het energiebedrijf extra geld kwijt voor de werving door de consument ook nog vaak een 'welkkomstkorting' te bieden.

Omdat er veel geld gaat naar de premies voor de vergelijkingssites worden de marges zo klein dat deze bedrijven geen geld meer overhouden om te verduurzamen. Ook worden bedrijven gedwongen om in de moordende concurrentie extreem lage aanbiedingen te doen, in de hoop nieuwe klanten aan zich te binden.

 

"Het is een race naar het afvoerputje, een perfide prikkel", aldus De Rijk, directeur van WISE. "Op vergelijkingssites zouden bedrijven in hun geheel moeten worden beoordeeld op duurzaamheid." Volgens WISE geven vergelijkingssites misleidend advies aan mensen die willen kiezen voor duurzame energie.

Prijs staat boven groen

De vergelijkingssites opereren weliswaar onafhankelijk van energiebedrijven, maar ze geven geen volledig advies aan consumenten die bewust kiezen voor een groene leverancier, aldus Wise. "Om een voorbeeld te noemen, de meest vervuilende energieleverancier Essent kan bij een consument die groen wil kiezen zomaar bovenaan eindigen", zegt directeur Peer de Rijk van Wise Nederland. Dat komt volgens hem omdat de vergelijkingssites vooral op prijs selecteren en niet het volledige duurzame beleid van een energiebedrijf in de vergelijkingen opnemen.

Groencertificaten

Vaak leveren bedrijven op papier groene elektriciteit, maar die is dan afkomstig van goedkope opwekking in kolencentrales en 'vergroend' door de aankoop van certificaten uit waterkrachtcentrales in Scandinavië. "Van dit soort sjoemelstroom gaat geen enkele prikkel uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren", aldus WISE Ook komt het voor dat bedrijven groene stroom leveren, maar dat het gas van hetzelfde bedrijf dan niet groen is. "Het is een ongelooflijke brij. De consument komt er niet uit, De prijsvechters in energieland leggen de focus op eenzijdige groei van het marktaandeel, niet op duurzame groei."

Dit is geen nieuws voor de Vastelastenbond, die al eerder (2013) berichten over de ondoorzichtige handel in ‘groencertificaten’ publiceerde. Op onze website staat duidelijk aangegeven welke aanbieder groene energie levert met collectieve korting. Mochten mensen twijfelen aan de groene energie van een energieleverancier, dan kunnen ze contact opnemen met de Vereniging, die het vervolgens voor de consument uitzoekt.  

Echte groene energie

Vereniging de Vastelastenbond werkt samen met Greenchoice voor groene contracten. Greenchoice heeft bijvoorbeeld 100% NL wind Energie, opgewekt in Nederland. Vanaf 1 april 2015, biedt de Vastelastenbond ook collectieve tarieven aan voor 100% NL wind energie.

 

Bronnen: ANP en FD.nl

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
7 tips belastingaangifte en aftrekposten
Vóór 1 mei 2015 moet de belastingaangifte over 2014 bij de belastingdienst binnen zijn. Aftrekposten kunnen u geld opleveren, dus het loont de moeite hier goed naar te kijken. Aftrekp...
WiFi kanaal, frequentie en WiFi-repeaters instellen
U heeft het vast al in het nieuws gelezen, de WiFi snelweg is overbelast. Veruit de meeste wifi-apparatuur communiceert via een frequentie rond de 2,4 GHz. In drukke steden zijn er zo veel appara...
Netwerken erg traag door hoeveelheid apparaten
Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen. Wifi-netwerken van huishoudens zitten elkaar steeds meer in de weg. Meer dan de helft van de gebruikers e...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam