“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op Energierekening

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Door over te stappen van energieleverancier

Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

€360,- p.j

Meer informatie

Verschil kuub gas variabel tarief en vast maandbedrag jaarcontract Gewoon Energie is € 1,24

Vrijdag 05 augustus 2022 11:36Frank van de Ven
De Vastelastenbond creëerde een jaarcontract waarmee consumenten in vergelijking met het duurste variabele energiecontract dat op de markt te vinden is € 1,24 per kuub gas besparen.

De Vastelastenbond creëerde een jaarcontract waarmee consumenten in vergelijking met het duurste variabele energiecontract dat op de markt te vinden is € 1,24 per kuub gas besparen.

De Vastelastenbond biedt een jaarcontract met vaste gunstige tarieven aan waarmee consumenten tot wel € 1,24 per kuub gas goedkoper uit zijn in vergelijking met een variabel tarief. De deal die de consumentenorganisatie met Gewoon Energie sloot, is op het juiste moment beklonken want voor een kuub gas betaal je € 2,15 bij dit jaarcontract terwijl je voor diezelfde hoeveelheid bij het duurste variabele tarief € 3,39 afrekent. Dat is een verschil van € 1,24 per kuub gas! Ook op het gebied van stroom ben je met het jaarcontract veel voordeliger uit. Het verschil tussen het lage tarief van het jaarcontract (€ 0,53 per kWh) en het duurste variabele tarief (€ 0,82) is € 0,29. Directeur Dirk-Jan Wolfert is ontzettend blij met de deal die hij met Gewoon Energie sloot. Een jaarcontract is in de huidige overspannen energiemarkt een unicum te noemen.
 
De deal met Gewoon Energie is gesloten omdat de Vastelastenbond consumenten wil beschermen tegen de grillen van de energiemarkt. Het afgelopen half jaar stegen de tarieven in een recordtempo en het einde van de energiecrisis waar we nu in zitten, lijkt vooralsnog niet in zicht. Door een jaarcontract te creëren, worden mensen beschermd tegen verdere tariefwijzigingen die er zeker aankomen nu de koude wintermaanden voor de deur staan. 

Wat maakt deze deal zo bijzonder?

“Dit contract biedt zekerheid omdat je precies weet wat je maandelijks voor je energierekening betaalt. Een jaarcontract is echt uniek in de huidige energiemarkt omdat er eigenlijk alleen maar variabele contracten beschikbaar zijn. Deze contracten worden steeds vaker maandelijks aangepast waardoor je energierekening constant aan verandering onderhevig is. Deze overeenkomst is écht op het perfecte moment afgesloten omdat de energietarieven door schaarste op de energiemarkt gigantisch gestegen zijn. Met de winterperiode in het vooruitzicht stijgt de vraag naar energie terwijl de voorraad slinkt. Dat gaat opnieuw voor flinke prijsstijgingen zorgen.”


Welke tarieven betaal je voor dit jaarcontract?

“Voor stroom enkeltarief betaal je € 0,53(830) per kWh. Stroom dubbeltarief kost je € 0,59(846) per kWh (normaal) en € 0,52(509) per kWh (dal). Voor een kuub gas betaal je € 2,15. In vergelijking met het huidige marktaanbod zijn dat heel gunstige tarieven.”


Hoe voordelig is dit contract nu echt?

“Geloof mij als ik zeg dat dit echt een heel goede deal is! We vergeleken op 8 augustus de variabele tarieven van acht energiebedrijven met elkaar. Het gemiddelde tarief voor een kWh stroom is € 0,66 en het gemiddelde bedrag dat je voor gas betaalt, is 3,-. Als je deze bedragen vergelijkt met ons aanbod scheelt je dat € 0,07 per kWh stroom en € 0,85 per kuub gas. Wat erg opvallend was, is het feit dat de tarieven in één maand tijd fors gestegen zijn. Opmerkelijk als je nagaat dat we in een maand zitten waar relatief weinig energie verbruikt wordt. Dat voorspelt weinig goeds voor de koude periode waarin het energieverbruik flink de hoogte inschiet.”


Wat is het verschil tussen het duurste variabele tarief en het bedrag dat in het jaarcontract is vastgelegd?

“De duurste aanbieder is Eneco dat een tarief van € 3,39 hanteert voor een kuub gas en voor stroom € 0,82 per kWh vraagt. Door voor het jaarcontract te kiezen, bespaar je per kuub gas € 1,24 en voor stroom € 0,29 per kWh. In onderstaande tabel zie je de huidige variabele tarieven en de prijzen die je maandelijks voor ons jaarcontract betaalt.”

Tabel: Verschillen variabele tarieven augustus 2022

Leverancier
Tarief stroom per kWh
augustus 2022*
*inc. 9% btw
Tarief gas
per m3
augustus
2022*
*inc. 9% btw
Gewoon Energie € 0,53 € 2,15
Energiedirect.nl € 0,67 € 3,19
Eneco € 0,82 € 3,39
Essent € 0,69 € 3,22
Delta € 0,59 € 2,73
Greenchoice € 0,58 € 2,60
OXXIO € 0,69 € 3,28
Vandebron € 0,62 € 2,65
Vattenfal € 0,62 € 2,96
  • De tarieven in deze tabel zijn inclusief BTE, energiebelasting en Opslag duurzame energie.

  • De peildatum van de tarieven is vastgesteld op 8 augustus 2022.

  • De tarieven zijn direct afkomstig van de websites van de onderzochte energieleveranciers.

  • Deze tarieven gelden voor consumenten die zich als nieuwe klant aanmelden bij deze energieleveranciers of waarvan het vaste contract is afgelopen en overgaat in een variabel tarief.

* Klanten die al langer over een variabel contract beschikken, kunnen andere tarieven hebben. Deze tarieven kunnen per klant verschillen en worden niet op de website gepubliceerd.  
 

Gewoon Energie is onderdeel van Innova. Dat bedrijf kwam toch niet heel goed uit het solvabiliteitsonderzoek?

“Klopt maar weet dat wij bij de keuze van nieuwe partners niet over één nacht ijs gaan. Er is veel gebeurd bij Innova in positieve zin. Voordat we met Gewoon Energie in zee gingen hebben we inzage gekregen in de financiën van dit groeibedrijf. Door de economische groei die Innova laat zien, hebben we alle vertrouwen in deze onderneming.  Uit de jaarcijfers blijkt dat dit een gezond bedrijf is met een sterk inkoopbeleid. De transparantie van Gewoon Energie heeft ons ervan overtuigd dat dit een betrouwbare partner is.”

Als ik geen gebruik wil maken van Energie Vanzelf Geregeld kan ik dan alsnog dit contract afsluiten?

“Dat kan. Je betaalt eenmalig de kosten voor deze service zodat je van deze exclusieve deal kunt profiteren en zegt daarna het contract bij Energie Vanzelf Geregeld op. Er is wel enige haast geboden als je van deze deal gebruik wilt maken omdat dit contract beperkt beschikbaar is. Als dit aanbod op is, gaan we opnieuw op zoek naar gunstige jaarcontracten maar verwacht niet dat we die voor deze gunstige prijs kunnen aanbieden. Als we nu een nieuw contract moeten regelen, zijn we minimaal veertig procent duurder uit.”
 

Als je al Energie Vanzelf Geregeld hebt wanneer word je dan overgezet?

“Dat verschilt per klant. We kijken situatiespecifiek naar het beste overstapmoment. Per klant onderzoeken we wat het beste moment is om over te stappen. Als een huidig variabel tarief lager is dan het aanbod van Gewoon Energie zetten we de klant pas over wanneer zijn huidige energieleverancier een tariefwijziging aankondigt. Zo betaal je altijd de laagste prijs. Dit uitzoekwerk kost tijd en dat betekent dat we iets minder snel reageren dan je van ons gewend bent. Wees echter niet bang dat we jou vergeten zijn! We doen ons best om je zo snel mogelijk te mailen met een update. Houd je mailbox (en spamfilters) goed in de gaten.”  
 

Hoe zit het met de overstap naar Gewoon Energie als ik zonnepanelen heb?

“Als je over zonnepanelen beschikt en een variabel contract hebt, zetten we je niet direct over naar Gewoon Energie. Je maakt pas volgend jaar de overstap omdat dit met salderen te maken heeft. Om het overzicht te behouden, is de overstap na de verrekening van de teruglevering gepland. Je overcapaciteit wordt namelijk verrekend aan het eind van het jaar zodat je per 1 januari 2023 fris start. Tot die tijd hoef je niets te doen. De zaak is anders wanneer je zonnepanelen hebt en  over een aflopend vast contract beschikt. Wanneer jouw contract afloopt, zetten we je direct over naar het jaarcontract van Gewoon Energie. De tarieven van de teruglevering zijn 100 procent van het kale daltarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging.”
 
Meer weten over het aanbod? Luister dan naar onze podcast waarin directeur Dirk-Jan Wolfert alles vertelt over de deal met Gewoon Energie! 
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Frank

Ondersteunen jullie ook de postcoderoosregeling voor verreking van inkomsten uit een zonnepark?

Donderdag 29 september 2022 20:31

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 13:35
Dat is afhankelijk van de leverancier. Onze service Energie Vanzelf Geregeld is niet verbonden aan één leverancier. Dat betekent dat we geen eenduidig antwoord kunnen geven omdat dit afhangt van de leveranciers zelf.

AJM Baars

Beste,
*Budget energie saldeert opbrengst zonnepanelen nu maandelijks bij een variabel contract. Uitstel overstappen naar 01-01-2023 zou dan toch niet nodig zijn?
* wat zijn de maandelijkse leveringskosten bij jullie?

M.v.g.

Dinsdag 30 augustus 2022 13:33

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 30 augustus 2022 13:54
Om het overzicht te behouden, is de overstap na de verrekening van de teruglevering gepland. Je overcapaciteit wordt namelijk verrekend aan het eind van het jaar zodat je per 1 januari 2023 fris start. Dit is zo afgesproken met Gewoon Energie.

Voor stroom enkeltarief betaal je € 0,53830 per kWh. Stroom dubbeltarief kost je € 0,59846 per kWh (normaal) en € 0,52509 per kWh (dal). Voor een kuub gas betaal je € 2,15. Deze tarieven hanteert Gewoon Energie gedurende een jaar.

De tarieven van de teruglevering zijn 100 procent van het kale dal-tarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging. Gewoon Energie vergoedt € 0,4144 eurocent per kWh voor teruglevering.

Koolen

Ik heb stadsverwarming en geen gas.

Maandag 29 augustus 2022 12:34

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 29 augustus 2022 12:56
De tarieven van stadsverwarming zijn verbonden aan de gasprijs. Dit betekent dat deze tarieven ook stijgen.
https://nos.nl/artikel/2428617-huishoudens-met-stadsverwarming-nog-jaar-vast-aan-hoge-gasprijs

Koolen

Mijn vaste contract bij Energie Direct verloopt in april 2023, wat kan ik het beste doen?

Maandag 29 augustus 2022 12:33

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 29 augustus 2022 12:49
U kunt een abonnement nemen op onze service Energie Vanzelf Geregeld. Onze bespaaradviseurs houden u op de hoogte van mogelijke marktaanbiedingen en zetten u over naar het meest voordelige contract dat in de markt te vinden is. U hoeft zelf niets te doen en zet ervaren krachten voor u aan het werk. Op deze pagina leest u er meer over:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Splinter

Oké duidelijk. De teruglevering is gelijk aan het daltarief maar wat is de vergoeding van de overige Kwh? Dus behalve de saldering lever ik jaarlijks nog zo'n 500 Kwh aan de leverancier. Hoeveel krijg ik hiervoor vergoed van Gewoon Energie?

Zaterdag 27 augustus 2022 18:03

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 29 augustus 2022 08:55
Dank voor uw goede vraag. Gewoon Energie vergoedt € 0,4144 eurocent per kWh voor teruglevering.

Mommersteeg

kan ik nu overstappen naar gewoon energie. zonder boete?
ik zit nu bij energie direct.

Vrijdag 26 augustus 2022 11:44

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 11:51
Als u variabel zit bij Energie Direct kunt u boeteloos overstappen. Het duurt 30 dagen voordat het nieuwe contract na akkoord ingaat. We verwijzen je graag naar deze pagina voor meer informatie over een overstap:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Solans

hallo,

Ik Zou nu bij nle
Ik Wil graag aanbieding bij gewoonenergie.

Graag een reactie uwerzijds

Met vriendelijke groet
Cristina solans

Chagallweg 17 1328 lb almere

Vrijdag 26 augustus 2022 05:33

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 10:01
Goedendag,

U kunt u eenvoudig aanmelden via deze pagina:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Op deze pagina vindt u alle informatie over de kosten, onze werkwijze en de switch.

Nooijen

Zoals ik lees, bij zelf zonnepanelen wordt pas volgend jaar mijn energie omgezet. Tegen welke prijs en voor welke periode?
Gas gaat wel direct in?
Nooijen.robert@gmail.com

Vrijdag 26 augustus 2022 05:23

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:59
U vindt het antwoord op uw vragen op deze pagina:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Roskam

Goedenavond,

Ik had in eerste instantie de switch naar gewoon energie teruggedraaid omdat de tarieven hoger waren dan wat ik betaalde aan het variabele tarief van Budget Energie. Deze gaan echter in september weer drastisch omhoog dus ik zou toch gebruik willen maken van de aanbieding.

Mvg,
Eric Roskam

Donderdag 25 augustus 2022 21:45

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:58
We gaan met uw vraag aan de slag!

Frankenmolen

Ik wil van uw aanbod gebruikaken . Zit nu bij Frank maandelijks opzegbaar.

Donderdag 25 augustus 2022 19:02

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:10
U kunt u aanmelden via deze pagina:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Op deze pagina vindt u ook antwoord op de meest gestelde vragen over deze abonnementsvorm en ons aanbod.

Kees-Erik van Beek

Interessante aanbieding van stroom en gas. Maar wat is de opbrengst van teruglevering? Dus wat krijg ik voor het terugleveren via zonnepanelen?

Ik zit bij Frank Energie en zij geven aan dat ik een maand opzegtermijn heb ook al heb ik een variabel contract. Elke maand wordt er afgerekend.
Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Zaterdag 13 augustus 2022 08:31

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 16 augustus 2022 08:54
De tarieven van de terug evering van zonnepanelen zijn 100 procent het kale daltarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging.

Een variabel contract is direct opzegbaar met een uitlooptijd van een maand. Daarna zit je nergens meer aan vast in tegen stelling tot een jaarcontract waar je niet boeteloos van kunt overstappen. Als je na drie maanden besluit van je jaarcontract af te willen, moet je honderd euro boete betalen wegens het openbreken van het contract. Een variabel tarief is maandelijks opzegbaar.

Mocht u gebruik willen maken van ons contract kunnen we voor u regelen dat wanneer uw variabel contract stopt u direct overgaat op ons contract.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De houtkachel wint niet alleen in Duitsland maar ook in ons land aan populariteit nu de gastarieven extreem stijgen.

Run op houtkachels in Duitsland: in de wachtrij om te stoken

Woensdag 03 augustus 2022 12:08

‌ Nu de energiecrisis verergert en de gasprijzen stijgen, zoeken consumenten naar alternatieven om de winter zoveel mogelijk financieel ongeschonden door te komen. In Duitsland is de houtkachel ...

Lees meer
De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

Houtkachel als tegenwicht voor hoge gastarieven: brandhout ook in prijs verhoogd

Dinsdag 02 augustus 2022 08:43

‌Door een dreigend gastekort wordt er door burgers naar alternatieven gezocht om er deze winter alsnog warmpjes bij te zitten. De ouderwetse houtkachel stijgt in populariteit en ook pelletkache...

Lees meer
De Europese Unie (EU) is naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. Kernenergie is er één van.

Duitse minister roept op tot aardgasstop voor opwekking elektriciteit

Maandag 01 augustus 2022 11:11

‌Als het aan de Duitse minister van Financiën Christian Lindner ligt, stopt Duitsland per direct met het gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit. Deze actie is nodig om te anti...

Lees meer
In deze extra podcast praat onze directeur Dirk-Jan Wolfert je bij over het jaarcontract dat we exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld hebben opgezet.

Podcast beantwoordt vragen over deal Gewoon Energie: tarieven, overstapdata en solvabiliteit

Vrijdag 29 juli 2022 14:55

‌In een tijd waarin energiebedrijven er steeds vaker voor kiezen om hun variabele tarieven maandelijks aan te passen, beschermt de Vastelastenbond consumenten tegen constante prijsstijgingen me...

Lees meer