Vijf knetterende vragen over elektriciteit beantwoord
Donderdag 15 september 2011 11:16:23

Dat elektriciteit een hot topic is bij veel (ver)bouwers, blijkt uit het aantal vragen dat we er wekelijks over ontvangen in onze vragenrubriek. Gelukkig weet specialist Xavier Malherbe van controleorganisme OCB hier raad mee. We bundelen in dit artikel vijf veelgestelde vragen:

1. Hoeveel stopcontacten mag ik op één zekering zetten?

In een huishoudelijke installatie moet per stroombaan het aantal enkelvoudige of meervoudige stopcontacten beperkt blijven tot 8. Onder meervoudig stopcontact verstaan we een geheel van meerdere stopcontacten onder dezelfde afdekplaat. Je mag enkel- en meervoudige stopcontacten combineren. Als je lichtpunten mengt, dan moet je deze wel als stopcontact in rekening brengen.

2. Hoe kan ik mijn elektriciteitsmeter van voor 1981 correct verzwaren?

Een verzwaring aanvragen moet bij de netbeheerder. Die zal een keuringsattest eisen vooraleer hij de verzwaring uitvoert. Een keuring kan je aanvragen bij elke daarvoor geaccrediteerde externe dienst voor technische controle. De gedeelten die je nieuw aanlegt, moeten voldoen aan het AREI artikel 86 (een samenvatting kan je hier vinden). Indien er gedeelten van voor 1 oktober 1981 in gebruik blijven, dan mogen de afwijkingen in AREI artikel 278 toegestaan worden.

3. Mag ik inbouwstopcontacten uitbreiden met opbouw?

In principe is het wel toegestaan om inbouw- naar opbouwstopcontacten om te bouwen. Maar Xavier Malherbe vermoedt dat het dan moeilijk wordt om de dubbele isolatie van de geleiders tot in het stopcontact te handhaven, wat dan op zijn beurt niet toegestaan is. Een optie is om op de plaats van een inbouwstopcontact een verbindingsdoos te plaatsen en zo verder in opbouw te werken. Opgelet bij het uitbreiden van een kring: het maximum van 8 enkel- of meervoudige stopcontacten per kring overschrijden, is verboden!

4. Moeten stopcontacten aarding hebben?

In gebouwen waarvan de aanleg van de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981, moet niet in alle stopcontacten of aan alle lichtpunten een aarding aanwezig zijn. Indien er echter toestellen aangesloten worden waarbij wel een aarding noodzakelijk is, moet er een verbinding met de aarde gemaakt worden. Indien dit nodig blijkt in een bestaande installatie, dan mogen de aardingspennen van deze stopcontacten bijkomend aangesloten worden via een bijkomende beschermingsgeleider (VOB 6mm², geel/groen) in opbouw.

5. Mag ik andere keurder kiezen voor herkeuring elektrische installatie?

Als bij de verkoop van een woning (of appartement) een controleverslag wordt geleverd met inbreuken, moet je als koper deze inbreuken ongedaan maken en binnen de 18 maanden na het verlijden van de akte weer laten keuren. Je mag voor de herkeuring een andere EDTC (externe dienst voor technische controle) kiezen, als die de EDTC van de eerste keuring hiervan op de hoogte brengt.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this

Aart reageerde op Vrijdag 13 december 1901 21:05:24

Let op: Dit artikel is toegesneden op de Belgische situatie. Voor Nederland gelden andere regels en is ipv de AREI de NEN 1010 van toepassing.
Bekijk ook
Energienota’s zijn veel te hoog
Huishoudens betalen honderden euro’s te veel aan energiekosten, vaak zonder dat te weten. Nadat energiebedrijven met prijsacties klanten lokken, melden zij vervolgens niet dat ze na een jaar ...
Maandelijkse energierekening is geen optie
Nederlandse energiebedrijven zijn tegen een maandelijkse afrekening van energiekosten. De branchevereniging Energie-Nederland staat daarom niet achter het Europese voorstel om rekeningen per maand ...
Stijging autopremie voor jongeren het grootst
De premieverhogingen die autoverzekeraars sinds december vorig jaar doorvoeren zijn het grootst bij jongeren, zo blijkt uit een vergelijking van Verzekeringssite.nl. Gemiddeld kost de duurste a...