Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

WiFi kanaal, frequentie en WiFi-repeaters instellen

Dinsdag 10 maart 2015 11:26Margot Boesveld

 

U heeft het vast al in het nieuws gelezen, de WiFi snelweg is overbelast. Veruit de meeste wifi-apparatuur communiceert via een frequentie rond de 2,4 GHz. In drukke steden zijn er zo veel apparaten die via 2,4 GHz communiceren, dat ze elkaars verbindingen verstoren. Daardoor wordt de internetverbinding trager en instabieler. Vereniging de Vastelastenbond biedt u drie praktische tips om uw internet verbinding te optimaliseren.

Op deze pagina treft u informatie over:

 • WiFi kanaal veranderen
 • Frequentie aanpassen
 • WiFi repeater installeren

Oplossing 1: Kanaal veranderen

De standaard 2,4 GHz-band is onderverdeeld in 13 kanalen en u kunt op elke router zelf instellen van welk kanaal u gebruik wilt maken. Welk kanaal dat wordt, mag u uiteraard helemaal zelf weten. Het idee achter het kiezen van een ander kanaal is echter dat u er eentje kiest waarop uw netwerkverkeer het minste last ondervindt van het verkeer van netwerken in de buurt. 

Via uw computer kunt u in de webinterface van uw router een ander kanaal instellen zodat u minder last hebt van het draadloze netwerk van de buren, draadloze babyfoons of alarmsystemen. Elke type router heeft een eigen online inlogomgeving. Ziggo en Telfort bieden ook een duidelijk stappenplan per router om uw kanaal (channel) in te stellen.

 1. Bekijk uw internetsnelheid via WiFi Analyzer of www.speedtest.net;
 2. Controleer welke router/modem u heeft;
 3. Ga naar de online server omgeving van uw router (https://). De inlogegevens van uw online router kan u terugvinden op de website van uw provider;
 4. Ga naar Wireless Setting en klik op settings of 'Wlan' en vervolgens op 'Settings';
 5. Selecteer handmating uw 'kanaal' (Channel) (vaak channel 1, 6 of 11);
 6. Klik op 'Opslaan' of Apply.

Oplossing 2: Frequentie aanpassen

De tech-industrie had jaren geleden al door dat de 2,4 GHz-frequentie overbelast zou raken. Daarom is in overleg met overheden en toezichthouders besloten ook een andere frequentie in te zetten voor draadloos internet: 5 GHz, maar hoe stelt u dit goed in?

1. Ga naar uw online webserver (https://); 
2. Ga naar 'Geavanceerde Instellingen'
3. Klik op 'Wireless' en 'Primair netwerk'
4. Pas de Netwerk naam (SSID) aan naar 5GHz.

Om ervoor te zorgen dat uw 5GHz niet weer automatisch terug gaat naar de 'standaard 2,4 GHz instelling, kan u de 5GHz instellen als standaard. Dit is per modem verschillend. Kijk bij u provider na welke instellingen u moet veranderen, of kijk in de handleiding van uw modem.

 

Oplossing 3: WiFi-repeater installeren 

Er zijn nog andere opties om het wifisignaal op te krikken. Er bestaan range extenders, ook bekend als WiFi-repeaters:  De wifi-repeater is een soort tussenstation: het pakt het draadloze signaal op en versterkt het wifisignaal en stuurt het signaal door.

De wifirepeaters vergroten het bereik van het wifisignaal. Dit kleine apparaatje stopt u in het stopcontact op een plek in huis waar het draadloze signaal minder wordt.Handig als je bijvoorbeeld een huis hebt met meerdere verdiepingen. De werking van het kastje hangt heel erg af waar u het in huis in het stopcontact duwt. De repeater ontvangt en zendt tegelijkertijd data waardoor u nooit de maximale doorvoersnelheid kunt halen. Ook bij wifi-repeaters is er een groot verschil in prijs, reikwijdte en snelheid van data-overdracht. De consumentenbond heeft in de Digitaalgids nr. 2 van dit jaar (2015) een onderzoek gedaan naar de snelheid, installatie en kosten van de WiFi-repeaters. 

 1. Netgear WN3000RPv2: Makkelijke installatie. Prijs ca. € 39,00. Verbetert het bereik én de snelheid. 
 2. AVM Fritz! WLAN Repeater 310: Eenvoudig in gebruik. Prijs: € 45,00 Het bereik wordt vergroot, maar snelehid blijft gelijk. 
 3. Linksys (Cisco) RE2000: Omslachtige installatie, maar na de installatie is WiFi signaal, sterkte en -snelheid verbeterd. Prijs ca. € 50,00.

WiFi repeaters die minder goed uit de test kwamen zijn: TP-Link TL-WA854RE, vanwege de felle lampen en de hoorbare piep. Ook de Zyxel WRE2205 V2 en de Asus RP-N14 kwamen niet goed uit de bus. De installatie was moeilijker en behoorlijk technisch. 

 

Bronnen: Consumentenbond DigitaalGids nr. 2 mrt-apr 2015, ziggo, telfort en nos.nl

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over