WiFi kanaal, frequentie en WiFi-repeaters instellen
Dinsdag 10 maart 2015 11:26:35

U heeft het vast al in het nieuws gelezen, de WiFi snelweg is overbelast. Veruit de meeste wifi-apparatuur communiceert via een frequentie rond de 2,4 GHz. In drukke steden zijn er zo veel apparaten die via 2,4 GHz communiceren, dat ze elkaars verbindingen verstoren. Daardoor wordt de internetverbinding trager en instabieler. Vereniging de Vastelastenbond biedt u drie praktische tips om uw internet verbinding te optimaliseren.

Op deze pagina treft u informatie over:

Oplossing 1: Kanaal veranderen

De standaard 2,4 GHz-band is onderverdeeld in 13 kanalen en u kunt op elke router zelf instellen van welk kanaal u gebruik wilt maken. Welk kanaal dat wordt, mag u uiteraard helemaal zelf weten. Het idee achter het kiezen van een ander kanaal is echter dat u er eentje kiest waarop uw netwerkverkeer het minste last ondervindt van het verkeer van netwerken in de buurt. 

Via uw computer kunt u in de webinterface van uw router een ander kanaal instellen zodat u minder last hebt van het draadloze netwerk van de buren, draadloze babyfoons of alarmsystemen. Elke type router heeft een eigen online inlogomgeving. Ziggo en Telfort bieden ook een duidelijk stappenplan per router om uw kanaal (channel) in te stellen.

 1. Bekijk uw internetsnelheid via WiFi Analyzer of www.speedtest.net;
 2. Controleer welke router/modem u heeft;
 3. Ga naar de online server omgeving van uw router (https://). De inlogegevens van uw online router kan u terugvinden op de website van uw provider;
 4. Ga naar Wireless Setting en klik op settings of 'Wlan' en vervolgens op 'Settings';
 5. Selecteer handmating uw 'kanaal' (Channel) (vaak channel 1, 6 of 11);
 6. Klik op 'Opslaan' of Apply.

Oplossing 2: Frequentie aanpassen

De tech-industrie had jaren geleden al door dat de 2,4 GHz-frequentie overbelast zou raken. Daarom is in overleg met overheden en toezichthouders besloten ook een andere frequentie in te zetten voor draadloos internet: 5 GHz, maar hoe stelt u dit goed in?

1. Ga naar uw online webserver (https://); 
2. Ga naar 'Geavanceerde Instellingen'
3. Klik op 'Wireless' en 'Primair netwerk'
4. Pas de Netwerk naam (SSID) aan naar 5GHz.

Om ervoor te zorgen dat uw 5GHz niet weer automatisch terug gaat naar de 'standaard 2,4 GHz instelling, kan u de 5GHz instellen als standaard. Dit is per modem verschillend. Kijk bij u provider na welke instellingen u moet veranderen, of kijk in de handleiding van uw modem.

 

Oplossing 3: WiFi-repeater installeren 

Er zijn nog andere opties om het wifisignaal op te krikken. Er bestaan range extenders, ook bekend als WiFi-repeaters:  De wifi-repeater is een soort tussenstation: het pakt het draadloze signaal op en versterkt het wifisignaal en stuurt het signaal door.

De wifirepeaters vergroten het bereik van het wifisignaal. Dit kleine apparaatje stopt u in het stopcontact op een plek in huis waar het draadloze signaal minder wordt.Handig als je bijvoorbeeld een huis hebt met meerdere verdiepingen. De werking van het kastje hangt heel erg af waar u het in huis in het stopcontact duwt. De repeater ontvangt en zendt tegelijkertijd data waardoor u nooit de maximale doorvoersnelheid kunt halen. Ook bij wifi-repeaters is er een groot verschil in prijs, reikwijdte en snelheid van data-overdracht. De consumentenbond heeft in de Digitaalgids nr. 2 van dit jaar (2015) een onderzoek gedaan naar de snelheid, installatie en kosten van de WiFi-repeaters. 

 1. Netgear WN3000RPv2: Makkelijke installatie. Prijs ca. € 39,00. Verbetert het bereik én de snelheid. 
 2. AVM Fritz! WLAN Repeater 310: Eenvoudig in gebruik. Prijs: € 45,00 Het bereik wordt vergroot, maar snelehid blijft gelijk. 
 3. Linksys (Cisco) RE2000: Omslachtige installatie, maar na de installatie is WiFi signaal, sterkte en -snelheid verbeterd. Prijs ca. € 50,00.

WiFi repeaters die minder goed uit de test kwamen zijn: TP-Link TL-WA854RE, vanwege de felle lampen en de hoorbare piep. Ook de Zyxel WRE2205 V2 en de Asus RP-N14 kwamen niet goed uit de bus. De installatie was moeilijker en behoorlijk technisch. 

 

Bronnen: Consumentenbond DigitaalGids nr. 2 mrt-apr 2015, ziggo, telfort en nos.nl

 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Netwerken erg traag door hoeveelheid apparaten
Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen. Wifi-netwerken van huishoudens zitten elkaar steeds meer in de weg. Meer dan de helft van de gebruikers e...
Energiebedrijf RWE lijdt onder zachte winter en lage prijzen
Aanhoudend lage energieprijzen en een uitzonderlijk zachte winter hebben het Duitse energieconcern RWE vorig jaar parten gespeeld. Er werd minder elektriciteit geproduceerd en de gasverkoop daalde doo...
Consument met stadsverwarming duurder uit
Gebruikers van stadsverwarming zouden ondanks een nieuwe wet nog onvoldoende beschermd zijn. Door fouten in de zogenoemde Warmtewet zouden ze te veel betalen. Volgens ACM zijn er in Nederland rui...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
 • Gratis WOZ-waarde check
 • Advies over al je energievragen
 • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
 • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam