Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

XS4ALL: 150 verzoeken diensten

Donderdag 11 juli 2013 15:03Margot Boesveld

 

Internet- en telefonieprovider XS4ALL heeft vorig jaar 150 keer meegewerkt aan een vordering van opsporingsdiensten. Het bedrijf zegt de eerste grote consumentenprovider te zijn die dergelijke gegevens bekendmaakt.

Opsporingsdiensten zoals de politie, de FIOD en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vroegen gegevens op zoals wie met wie belt of mailt en vroegen afgetapte data van telefoon- internet- of e-mailverkeer op.

Volgens XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts heeft iedere provider de mogelijkheid om af te tappen en wordt dat op verzoek van de opsporingsdiensten gedaan. Die krijgen niet zelf toegang tot het netwerk. De providers staan na het aftappen de data af. Dat gebeurde vorig jaar 42 keer.

Staatsgeheim

De provider heeft niet bekendgemaakt hoe vaak de inlichtingendiensten AIVD en MIVD om gegevens hebben gevraagd. Dat valt onder het staatsgeheim.

Dat staatsgeheim was ook de reden om de gegevens over vorderingen niet eerder openbaar te maken. XS4ALL zegt dat in 2004 de toenmalig directeur van het bedrijf door het Openbaar Ministerie "sterk werd ontraden" om de gegevens openbaar te maken, omdat dat bijna zeker zou leiden tot vervolging.

Recentelijk heeft de provider de juridische situatie opnieuw bekeken nadat de organisatie Bits of Freedom in februari alle providers had verzocht om publicatie van de gegevens. Volgens XS4ALL is er contact geweest met het OM en was er nu geen bezwaar meer tegen publicatie, met uitzondering dus van de AIVD- en MIVD-vorderingen.

Oproep

Of het aantal vorderingen door opsporingsdiensten veel of weinig is, kan de woordvoerder van XS4ALL niet zeggen. "Daarvoor moet je eerst de gegevens van de andere providers weten. Wij roepen dan ook alle providers op om de gegevens te publiceren", zegt Huijbregts.

XS4ALL zegt transparant te willen zijn omdat het belangrijk is dat burgers kunnen controleren in welke mate opsporingsinstanties van hun bevoegdheden gebruikmaken. Het bedrijf heeft ongeveer vijf procent van de Nederlandse internetmarkt in handen.

UPC overweegt om het aantal vorderingen van opsporingsdiensten openbaar te maken.KPN zegt dat het aan de minister is om die gegevens naar buiten te brengen.

Bron: nos.nl/artikel/528320-xs4all-150-verzoeken-diensten.html

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over