“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Budgetpolis blijft populairst

De meeste mensen kiezen tot nu toe voor een budgetpolis
Een lage premie speelt een belangrijke rol.  

Meest gekozen zorgpolissen voor 2020

De zorgverzekering met de laagste premie werd in 2020 (Ziezo Selectief) wordt het meest gekozen, maar basisdekking met een ruime keuze, de naturapolis, waarbij alles een beetje verzekerd is eveneeens een veel gekozen zorgverzekering. Voor 2021 is dat wellicht anders. Dat kun je zien in het premieoverzicht.

De belangrijkste dingen waar men zich voor wil verzekeren zijn fysiotherapie en kosten voor de tandarts. 

  • Naturapolis
  • Eigen risico van € 385,-
  • 9 fysiobehandelingen
  • 100% tot € 250,- tandartsvergoeding

De zorgverzekering met de laagste premie (Ziezo Selectief) wordt het meest gekozen. Weinig mensen kiezen ervoor om het vrijwillig eigen risico te verhogen naar maximaal € 885,- en kiezen voor een eigen risico van € 385,- per jaar.

Zorgverzekeraar Ditzo Goede keuze met Pechvogelhulp  + ZorgGoed + TandBeter bood dit in 2020 - met bovenstaande zorgwensen - aan voor een zorgpremie van € 131,80 per maand. 

Collectieve korting vaak nep!

2/3 van de Nederlanders is verzekerd via een collectieve regeling
Via de gemeente of de vakbond wordt er een zorgverzekering aangeboden met 5% korting.

Op het eerste oog lijkt dit goedkoop, maar vaak is het tegendeel waar.
Zij hanteren een hogere basispremie waarop een kortingspercentage wordt gegeven.

Zorgbegrippen

Er zijn veel begrippen zoals basispremie, basisverzekering, verplicht eigen risico, vrijwillig eigen risico, natura en restitutiepolis. De Vastelastenbond legt de belangrijkste begrippen uit en heeft een overzichtpagina gemaakt waar je alles over de zorgverzekering 2020 kan lezen. 

Basisverzekering

Iedereen ouder dan 18 jaar is in Nederland verplicht om een basisverzekering voor de zorg te hebben. De zorgverzekering. Er zijn vier verschillende basisverzekeringen, te weten: de budgetpolis, de naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis. Het verschil zit in de keuzevrijheid die je per polis hebt. 

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekeringen zijn een aantal aanvullende verzekering die je kunt afsluiten om aanvullende (benodigde) zorg af te dekken. De aanvullende verzekeringen zijn vaak gebundeld in (meerdere) aanvullende pakketten. Er zijn o.a. aanvullende verzekeringen voor: 

  • Fysiotherapie
  • Tandheelkunde
  • Brillen en lenzen
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Othodontie 

Zorgpremie

Het bedrag wat je over 12 maanden aan jouw zorgverzekeraar betaalt. De premie is afhankelijk van de keuzevrijheid en de hoogte van het eigen risico. De premie verschilt per zorgpolis. Je kan hier alle zorgprmies voor 2020 bekijken. 

Eigen risico (verplicht) 

Het verplichte eigen risico is vastgelegd door de regering en kan gezien worden als een drempelbedrag, zodat men eerst een goede overweging maakt alvorens naar een specialist te gaan. Het verplichte eigen risico geldt niet voor huisartsbezoek, kraamzorg of aanvullend verzekerde zorg. Dit wordt direct - zonder tussenkomst van het eigen risico - aan je vergoedt. 

Eigen risico (vrijwillig)

Wanneer je korting wilt ontvangen op jouw maandpremie kan je er voor kiezen om het vrijwillige eigen risico in stappen van €100,- met een maximum van € 500, - te verhogen naar een maximaal eigen risico van € 885,- ( €385 verplicht + €500,- vrijwillig). Wanneer je weinig zorgkosten hebt dit interessant zijn. 

Medische selectie/acceptatie

Voor de basisverzekering wordt iedereen direct geaccepteerd, Voor een aanvullende- en tandartsverzekering geldt dit niet en kan een verzekeraar een acceptatieprocedure hanteren. Dit bestaat vaak uit een gezondheidsverklaring die je dan verplicht bent in te vullen. De verzekeraar behoudt zich het recht om je voor het aanvullende pakket af te mogen wijzen.