Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Collectieve zorgverzekering niet voordeliger

Dinsdag 08 december 2020 07:02Margot Boesveld
Collectief verzekering niet goedkoper! Let goed op bij het overstappen.

Collectief verzekering niet goedkoper! Let goed op bij het overstappen.

Met een collectieve zorgverzekering ben je duurder uit. De collectieve verzekering is in opspraak. Ruim 30% van de Nederlanders heeft nog steeds een collectieve zorgverzekering. Vaak via het werk, de gemeente, vereniging of onderwijsinstelling. Er zijn in totaal ruim 50.000 collectieve zorgpolissen.  Is de collectieve verzekering nog wel van deze tijd? Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering.De collectieve nepkorting verdwijnt in 2023 helemaal en dat zet veel mensen aan het denken. 'Zal ik nu toch maar de overstap maken'. Ons devies: Vergelijken kan nooit kwaad.

Een collectieve verzekering is niet voordeliger. Daarnaast zijn collectieve zorgverzekering weinig transparant. Des te meer reden om vraagtekens te zetten.

  • Kortingen zijn trucages
  • Basispremies zijn vaak hoger
  • Pakketten zijn (zeer) uitgebreid
  • Collectieve zorgverzekering niet op maat

Kortingen zijn trucages

Door hoge kortingspercentages lijkt het alsof je een gunstige verzekeringspremie heeft, maar in de praktijk blijkt dat verzekeraars eerst de basispremie verhogen, om vervolgens een ogenschijnlijk ‘hoge’ korting te bieden. Dat betekent dat je onder aan de streep wellicht meer betaalt dan wanneer je individueel een zorgverzekering had geregeld.

Minister Bruins wil graag een eerlijke en controleerbare markt en heeft daarom besloten om een maximum te stellen aan de kortingspercentages.  Volgens de Zorgverzekeringswet mogen verzekeraars maximaal 10% korting geven op de basisverzekering. Vanaf 2020 mag dit volgens minister Bruins nog maar maximaal 5% zijn. Op aanvullende pakketten geldt de beperking van 10% niet. Bij aanvullende pakketten geldt vaak hoe uitgebreider (en duurder) het pakket, hoe hoger het kortingspercentage. De korting kan oplopen tot meer dan 20%.

Staar je niet blind op deze kortingspercentages, maar kijk vooral welke zorg je nodig hebt en welke premie daar bij past.

Collectieve zorgverzekering niet op maat

Een collectieve zorgverzekering sluit vaak niet aan bij uw persoonlijke zorgbehoefte. Sterker nog; u bent vaak oververzekerd. Dat komt omdat een collectieve verzekering door een werkgever of vereniging voor alle medewerkers wordt onderhandeld. Deze pakketten zijn vaak uitgebreider dan de reguliere pakketten, maar daardoor ook duurder. Dat betekent dat er vergoedingen in zitten die u niet nodig heeft, maar waar u wel voor betaalt. Omdat het aanbod van uw werkgever zeer beperkt is, is de kans groot dat er een andere verzekeraar een aanbod heeft dat beter bij uw zorgwensen past.

Meer overstappers verwacht

Er worden voor het jaar 2021 meer overstappers verwacht. Dit komt onder andere doordat de collectieve zorgverzekering negatief in het nieuws gekomen is. Ook zijn er een aantal verschillende zorgverzekeraars die stoppen met collectieve verzekeringen. Hierdoor zijn meer mensen met een collectieve zorgverzekering geneigd om over te stappen.

Dit artikel is voor het eerste geschreven in 2018 en in 2020 aangepast. 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.M.Laurense

Beste Mensen,

Graag zou ik willen weten of Mindfulness in jullie in het pakket zit, en dat je dat niet van je eigen risico moet betalen.
Hoe is dat bij jullie?
Graag hierover een berichtje a.u.b.
Groeten, J.M.Laurense

Goedmorgen,
In onze zorgvergelijker kan u kijken welke verzekeraar Mindfulness vergoedt.
Met vriendelijke groet,
Vastelastenbond

Woensdag 14 november 2018 08:39

tra gros

wij kregen vroeger van iak onze losec muppet 40 vergoed nu zitten wij bij ander zorg en we moeten dit zelf betalen om dat de apotheek zegt dat het andere het zelfde is heb daar geen baad bij en betaal al 3 jaar zelf de losec muppet 40
brief van de dokter mee gegeven maar ze blijven weigeren

Reactie Vastelastenbond:
Wat vervelend. Wellicht kan u nu een verzekeraar zoeken die het gewenste medicijn wel vergoedt.

Woensdag 14 november 2018 08:34

W.Goerdin

beste mensen,
Ik heb een voorstel van Menzis gekregen met een PMA-collectiviteitsverzekering . Geldt uw negatieve opmerkingen ook voor de PMA-collectiviteitsverzekering. Menzis heeft de samenwerking met FNV-collectiviteit m.i.v. 2019 opgezegd maar wel de PMA collectiviteit behouden.
Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

w.goerdin


Goedemiddag,
U kunt het voorstel dat u heeft ontvangen van Menzis vergelijken met de andere zorgpremies. Op deze manier kunt u controleren of een andere zorgverzekering voor u voordeliger is.

Zondag 11 november 2018 14:40

Dirk

Achmea Zilveren kruis heeft twee ziekenhuizen failliet laten gaan. Dat is marktwerking. Stap dan massaal over van Achmea naar Univé zorg. Dat kon voor de consument wel eens zeer gunstig zijn en minder gunstig voor Zilveren kruis.

Donderdag 08 november 2018 22:20

J.Joore

Ik ben nog collectief verzekerd bij VGZ via mijn oude werkgever maar ben nu gepensioneerd en 77 jaar evenals mijn echtgenote.
Ik ben bang om over te stappen vanwege onze leeftijden, dat wij niet meer volledig verzekerd kunnen worden ( uitsluitingen )
Zelfs als ik bij VGZ de collectiviteit er af zou halen en opnieuw zelfstandig een verzekering aanvraag, in de vorm van een omzetting, weet ik niet of wij volledig verzeker zullen worden. Hoe moet ik dit aanpakken ?

Goedemiddag, bedankt voor uw blogreactie. Wanneer de zorgverzekeraars de premie bekend hebben gemaakt plaatsen wij een vergelijker op onze website. Het ligt eraan of u zich voor bepaalde zorg extra wilt verzekeren. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een gezondheidsverklaring van u nodig heeft. Dit wordt van te voren aangegeven. Heeft u hierbij hulp nodig bel ons gerust.

Donderdag 08 november 2018 14:09

Simon

Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom er geen aparte verzekering is voor mannen en vrouwen

Donderdag 08 november 2018 13:16

de haan

aangeven welke werkgever, gemeente of andere instelling schermt met trucage premies.

Donderdag 08 november 2018 13:10

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

collectieve zorgverzekering ten einde

Einde collectieve zorgverzekering in zicht

Donderdag 25 oktober 2018 15:46

Grote hoeveelheid collectieve zorgpolissen vervalt per 1 januari 2019 Diverse gemeentepolissen/collectieve verzekeringen komen eind 2018 te vervallen. Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen...

Lees meer
Overstappen zorgverzekering neemt toe

Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht in 2019

Donderdag 25 oktober 2018 12:02

Naar verwachting gaan er ca. 1,25 miljoen Nederlanders overstappen. Dat is bijna 7,5% van de verzekerden.  Opvallend is dat steeds meer ouderen gaan wisselen van zorgverzekeraar. Daar wordt e...

Lees meer
verandering zorgverzekering 2019

Zorgverzekering 2019, wat verandert er?

Vrijdag 05 oktober 2018 13:49

De jaarlijkse zorgkosten stijgen in 2019 per volwassene met 240 euro. Dat komt doordat de tarieven van behandelingen stijgen en de lonen van het personeel in de zorg omhoog gaan. Daarnaast nemen d...

Lees meer
Zorgverzekering duurder in 2019

Zorgverzekering duurder in 2019

Maandag 17 september 2018 14:27

€ 10,- per maand, dat is de stijging voor de verplichte zorgverzekering in 2019. In totaal betaalt een Nederlander € 124,- meer dan dit jaar. Hogere lonen en prijzen in de zorg zijn de oorza...

Lees meer