Collectieve zorgverzekering niet voordeliger

Publicatie datum: Donderdag 01 november 2018 18:02:18

Met collectieve zorgverzekering bent u duurder uit

De collectieve verzekering is in opspraak. Ruim 30% van de Nederlanders heeft nog steeds een collectieve zorgverzekering. Vaak via het werk, de gemeente, vereniging of onderwijsinstelling. Er zijn in totaal ruim 50.000 collectieve zorgpolissen.  Is de collectieve verzekering nog wel van deze tijd?

Een collectieve verzekering is niet voordeliger. Daarnaast zijn collectieve zorgverzekering weinig transparant. Des te meer reden om vraagtekens te zetten.

  • Kortingen zijn trucages
  • Basispremies zijn vaak hoger
  • Pakketten zijn (zeer) uitgebreid
  • Collectieve zorgverzekering niet op maat

Kortingen zijn trucages

Door hoge kortingspercentages lijkt het alsof u een gunstige verzekeringspremie heeft, maar in de praktijk blijkt dat verzekeraars eerst de basispremie verhogen, om vervolgens een ogenschijnlijk ‘hoge’ korting te bieden. Dat betekent dat u onder aan de streep wellicht meer betaalt dan wanneer u individueel een zorgverzekering had geregeld.

Minister Bruins wil graag een eerlijke en controleerbare markt en heeft daarom besloten om een maximum te stellen aan de kortingspercentages.  Volgens de Zorgverzekeringswet mogen verzekeraars maximaal 10% korting geven op de basisverzekering. Vanaf 2020 mag dit volgens minister Bruins nog maar maximaal 5% zijn. Op aanvullende pakketten geldt de beperking van 10% niet. Bij aanvullende pakketten geldt vaak hoe uitgebreider (en duurder) het pakket, hoe hoger het kortingspercentage. De korting kan oplopen tot meer dan 20%.

Staar u niet blind op deze kortingspercentages, maar kijk vooral welke zorg u nodig heeft en welke premie daar bij past.

Collectieve zorgverzekering niet op maat

Een collectieve zorgverzekering sluit vaak niet aan bij uw persoonlijke zorgbehoefte. Sterker nog; u bent vaak oververzekerd. Dat komt omdat een collectieve verzekering door een werkgever of vereniging voor alle medewerkers wordt onderhandeld. Deze pakketten zijn vaak uitgebreider dan de reguliere pakketten, maar daardoor ook duurder. Dat betekent dat er vergoedingen in zitten die u niet nodig heeft, maar waar u wel voor betaalt. Omdat het aanbod van uw werkgever zeer beperkt is, is de kans groot dat er een andere verzekeraar een aanbod heeft dat beter bij uw zorgwensen past.

Meer overstappers verwacht

Er worden voor het jaar 2019 meer overstappers verwacht. Dit komt onder andere doordat de collectieve zorgverzekering negatief in het nieuws gekomen is. Ook zijn er een aantal verschillende zorgverzekeraars die stoppen met collectieve verzekeringen. Hierdoor zijn meer mensen met een collectieve zorgverzekering geneigd om over te stappen. 

Share thisShare this

J.M.Laurense reageerde op Woensdag 14 november 2018 08:39:07

Beste Mensen,

Graag zou ik willen weten of Mindfulness in jullie in het pakket zit, en dat je dat niet van je eigen risico moet betalen.
Hoe is dat bij jullie?
Graag hierover een berichtje a.u.b.
Groeten, J.M.Laurense

Goedmorgen,
In onze zorgvergelijker kan u kijken welke verzekeraar Mindfulness vergoedt.
Met vriendelijke groet,
Vastelastenbond

tra gros reageerde op Woensdag 14 november 2018 08:34:17

wij kregen vroeger van iak onze losec muppet 40 vergoed nu zitten wij bij ander zorg en we moeten dit zelf betalen om dat de apotheek zegt dat het andere het zelfde is heb daar geen baad bij en betaal al 3 jaar zelf de losec muppet 40
brief van de dokter mee gegeven maar ze blijven weigeren

Reactie Vastelastenbond:
Wat vervelend. Wellicht kan u nu een verzekeraar zoeken die het gewenste medicijn wel vergoedt.

W.Goerdin reageerde op Zondag 11 november 2018 14:40:55

beste mensen,
Ik heb een voorstel van Menzis gekregen met een PMA-collectiviteitsverzekering . Geldt uw negatieve opmerkingen ook voor de PMA-collectiviteitsverzekering. Menzis heeft de samenwerking met FNV-collectiviteit m.i.v. 2019 opgezegd maar wel de PMA collectiviteit behouden.
Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

w.goerdin


Goedemiddag,
U kunt het voorstel dat u heeft ontvangen van Menzis vergelijken met de andere zorgpremies. Op deze manier kunt u controleren of een andere zorgverzekering voor u voordeliger is.

Dirk reageerde op Donderdag 08 november 2018 22:20:56

Achmea Zilveren kruis heeft twee ziekenhuizen failliet laten gaan. Dat is marktwerking. Stap dan massaal over van Achmea naar Univé zorg. Dat kon voor de consument wel eens zeer gunstig zijn en minder gunstig voor Zilveren kruis.

J.Joore reageerde op Donderdag 08 november 2018 14:09:48

Ik ben nog collectief verzekerd bij VGZ via mijn oude werkgever maar ben nu gepensioneerd en 77 jaar evenals mijn echtgenote.
Ik ben bang om over te stappen vanwege onze leeftijden, dat wij niet meer volledig verzekerd kunnen worden ( uitsluitingen )
Zelfs als ik bij VGZ de collectiviteit er af zou halen en opnieuw zelfstandig een verzekering aanvraag, in de vorm van een omzetting, weet ik niet of wij volledig verzeker zullen worden. Hoe moet ik dit aanpakken ?

Goedemiddag, bedankt voor uw blogreactie. Wanneer de zorgverzekeraars de premie bekend hebben gemaakt plaatsen wij een vergelijker op onze website. Het ligt eraan of u zich voor bepaalde zorg extra wilt verzekeren. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een gezondheidsverklaring van u nodig heeft. Dit wordt van te voren aangegeven. Heeft u hierbij hulp nodig bel ons gerust.

Simon reageerde op Donderdag 08 november 2018 13:16:26

Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom er geen aparte verzekering is voor mannen en vrouwen

de haan reageerde op Donderdag 08 november 2018 13:10:14

aangeven welke werkgever, gemeente of andere instelling schermt met trucage premies.