Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

6 energieaanbiedingen onder de loep | Essent altijd daltarief, Nuon, NL Energie en meer...

Dinsdag 18 april 2017 10:15Margot Boesveld

 

Ze zijn er in alle soorten en maten: aanbiedingen voor energiecontracten. Voor consumenten wordt het er niet duidelijker op. Vereniging de Vastelastenbond deed onderzoek naar de huidige aanbiedingen (april 2017) in de energiemarkt. De bijbehorende tarieven van de acties werden onder de loep genomen en ook werd er gekeken naar de (soms aparte) voorwaarden van deze aanbiedingen. Dit leverde over het algemeen geen verrassende bevindingen op. Hetzelfde trucje wordt linksom of rechtsom toegepast. 

Algemene conclusie: er wordt vaak alleen korting gegeven op het kale stroomtarief

 1. Er wordt ingespeeld op de kortingsbeleving, maar de feitelijke korting is in veel gevallen klein.
 2. Als er een korting wordt gegeven op het tarief, dan is dat in alle gevallen op het stroomtarief. De korting op stroom geldt op het kale leveringstarief dat is een fractie van de energierekening, namelijk nog geen 10% van de totale kosten.
 3. Door cashbackacties bij een driejarig contract, lijkt het goedkoper, maar deze korting ontvangt u éénmalig. De andere twee jaar betaalt u het volledige tarief en ontvangt u geen korting meer.
 4. Vaak kunnen alleen nieuwe klanten gebruik maken van de acties. Bestaande klanten niet.
 5. Iedere leverancier past dezelfde truc toe. Hoge kortingen, maar ook hogere energietarieven. Wat voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw energieverbruik. Met een laag verbruik is een hoge korting gunstig. Met een hoog verbruik heeft u over het algemeen meer baat bij lage tarieven voor stroom en gas.

 

Hieronder zijn de verschillende aanbiedingen verder uitgewerkt. 

 

1. Essent altijd daltarief

Uitleg actie:  

Het Altijd Daltarief van Essent is een aanbieding van Essent. De leverancier geeft aan dat stroomverbruik altijd tegen een laag stroomtarief (daltarief) wordt afgerekend.  

Looptijd energiecontract:

1, 3 of 5 jaar

Looptijd actie:

1 december 2016 tot en met 31 december 2017

Voor wie:

Nieuwe en bestaande klanten. Voor bestaande klanten is het belangrijk dat u geen vast contract heeft of dat uw huidige contract binnen 6 maanden afloopt. 

Bevindingen Vastelastenbond

 • Opvallend is dat Essent in haar berekeningen standaard regio 4 voor gas gebruikt en netwerkkosten van Enexis aanhoudt. De daadwerkelijke leverings- en netbeheerkosten kunnen in dat geval dus afwijken. Dit kan een vertekend beeld geven van uw jaarkosten.
 • De besparing die wordt weergegeven is ten opzichte van een reguliere Essent tarieven (ZekerHeidsGarantie) en zijn berekend over de gehele looptijd van het altijd daltarief contract, waardoor de besparing hoger uitvalt. Wordt de aanbieding vergeleken met andere 1 jarige (actie)contracten, dan valt deze vele malen kleiner uit.

2. MediaMarkt cadeaukaart t.w.v. € 170,-

Uitleg actie:  

Bij een 3 jarig energiecontract van Essent krijgt u een cadeaukaart van de MediaMarkt t.w.v. €170,-

Looptijd energiecontract:

3 jaar

Looptijd actie:

1 december 2016 t/m 31 december 2017

Voor wie:

De actie is geldig voor nieuwe klanten en consumenten die al eerder een contract bij Essent hebben gehad en deze niet voortijdig hebben beëindigd. Dus niet voor bestaande klanten

Bevindingen Vastelastenbond

 • Bij deze actie vergoedt Essent eventueel opgelegde opzegvergoedingen, door uw vorige energieleverancier, tot € 125,- per product.
 • De gastarieven bij dit contract zijn vergeleken met andere 3 jarige contracten aanzienlijk duurder. 
 • In de berekening wordt geen rekening gehouden met regiotoeslag voor gas. Ook worden er standaard de netwerkkosten van Enexis aangehouden waardoor het geschatte voorschotbedrag niet klopt.
 • Beëindigt u binnen het eerste jaar uw leveringsovereenkomst, dan heeft Essent het recht om (de waarde van) het geschenk of de actiekorting terug te vorderen met een maximum van € 100,-.
 • Kortom: een cadeaukaart klinkt misschien leuk, maar middels hoge gastarieven en een hoger vastrecht betaalt u hier zelf aan mee. 

3. Nuon helemaal uit je stekker weken

Uitleg actie:  

Bij een 1 jarig contract van Nuon krijgt u € 200,- klantenkorting aan het einde van 12 maanden.

Looptijd energiecontract:

1 jaar

Looptijd actie:

1 april 2017 tot en met 31 mei 2017

Voor wie:

De actiekorting van € 200,- is alleen geldig voor nieuwe klanten. Bestaande klanten van Nuon kunnen geen gebruik maken van de actie.

Bevindingen Vastelastenbond

 • Wanneer u het contract voortijdig beëindigt vervalt het recht op het cadeau van € 200,- en u moet ook de overstapkorting (vergoeding boete vorige leverancier) aan Nuon terugbetalen.
 • Nuon communiceert lastig. Hoger tarief met 25% korting. U betaalt voor stroom voor elke kilowattuur (kWh). Met korting op de variabele leveringskosten, krijgt u korting op uw stroomverbruik.”
 • Ook hier geldt dat de tarieven van het bijbehorende contract relatief hoger liggen dan gemiddelde aanbiedingen.
 • Een voordeel is dat het een eenjarig contract betreft. Let wel op dat u na 12 maanden niet vergeet een nieuw energiecontract (hetzij bij een ander hetzij bij Nuon) te kiezen, anders vervalt u in hogere variabele tarieven. Zorg ervoor dat u de einddatum van het contract duidelijk in uw agenda zet, zodat u niet vergeet om weer over te stappen.
 • Mocht u een boete krijgen van uw huidige leverancier omdat u te vroeg overstapt naar Nuon: Let op: Ze vergoeden tot een maximum van € 50,- per product.

4. Kom erbij bonus: NL Energie

 

Uitleg actie:  

Afhankelijk van de duur van het energiecontract krijgt u een korting variërend van € 100,- tot € 200,- op de eerste jaarnota.

Looptijd energiecontract:

1, 3 of 5 jaar

Looptijd actie:

van 31 maart 2017 t/m 29 april 2017

Voor wie:

De actiekorting is alleen geldig voor nieuwe klanten. Bestaande klanten kunnen geen gebruik maken van de actie en u ontvangt alleen de korting als u geen enkele betaling mist.

Bevindingen Vastelastenbond

 • De actie geldt alleen als er via een automatische incasso wordt betaalt en geen enkele incasso wordt gemist.
 • De hoogte van de bonus is afhankelijk van het aantal jaar waarvoor u een contract afsluit en het aantal producten dat u afneemt.
 • Opvallend is dat klanten van Nuon, Essent of Eneco, een extra korting krijgen van € 50,-.
 • Let erop dat de korting na 12 maanden wordt betaalt en u het tweede, derde, vierde en vijfde jaar geen korting meer ontvangt en dus het volledige tarief moet betalen.

5. Tot 6 maanden gratis stroom van E.ON
 

Uitleg actie:  

Afhankelijk van de duur van het energiecontract krijgt u korting op stroom

Looptijd energiecontract:

1 of 3 jaar

Looptijd actie:

van 20 februari 2017 t/m 20 juni 2017

Voor wie:

De actiekorting is alleen geldig voor nieuwe klanten. Bestaande klanten kunnen geen gebruik maken van de actie.

Bevindingen Vastelastenbond

 • De actie van E.ON is eigenlijk 2 maanden gratis stroom per jaar. Bij 1 jaar is het dus 2 maanden “gratis”, bij 3 jaar krijgt u ieder jaar die 2 maanden.
 • Ze berekenen dit als een korting van 16,67% (2/12deel) van het stroom verbruik. Zoals gebruikelijk bij dit soort acties geld het alleen op het leveringstarief en niet op de belasting en ODE.
 • Ook het gastarief is vrij hoog en het vastrecht is € 4,99 per product per maand.
 • Opvallend: Bij voortijdig overstappen wordt de korting naar rato verrekend met de maandfactuur. Dat is netjes. Normaliter vervalt het gehele bedrag.

 

6. Pak de Oxxio superdeal

Uitleg actie:  

Afhankelijk van de duur van het energiecontract krijgt u korting op stroom

Looptijd energiecontract:

1 of 3 jaar

Voor wie:

De actiekorting is alleen geldig voor nieuwe klanten. Bestaande klanten kunnen geen gebruik maken van de actie en u ontvangt alleen de korting als u geen enkele betaling mist.

Bevindingen Vastelastenbond

 • Oxxio communiceert in het eerste overzicht niet dat ze € 6,- administratiekosten berekenen. Deze worden pas getoond wanneer u de volledige berekening bekijkt en vervolgens onderaan op ‘Service- en administratiekosten’ klikt. Dan krijgt u te zien dat zij dit in rekening brengen.
 • Oxxio heeft het cashbackbedrag in de jaar- en maandberekening al van de totale kosten afgetrokken,  terwijl u deze korting pas na het eerste jaar ontvangt. Houdt er rekening mee dat uw definitieve maandelijkse voorschotbedrag ca. € 20,- per maand hoger zal zijn.

Wilt u een correcte berekening maken of weten bij welke leverancier u voordeliger uit bent? Neem dan contact met ons op op 040-7200200. Wij geven u vrijblijvend advies. 

Conclusie

Sommige aanbiedingen zijn redelijk goed met een mooi jaarbedrag. De gastarieven van de aanbiedingen liggen echter aan de hoge kant. Ook zijn er aanbiedingen met een éénmalige korting, maar zijn het contracten met een langere looptijd. Dat betekent dat de korting in het tweede jaar niet geldt en dat u meer gaat betalen.

Waarom energieleveranciers korting geven op uw stroomtarief

Er wordt flink gestunt met uw stroomtarief. Het lijkt mooi, twee maanden gratis stroom of tot wel 25% korting op uw stroomtarief, maar wat levert het onder aan de streep op. Het is goed om even naar de kleine lettertjes te kijken. Want belangrijk om te weten is:

 • De korting geldt op stroom en niet op gas. Let dus goed op of het gastarief wel gunstig is.
 • De korting geldt op het kale stroomtarief, niet op de energiebelasting en BTW. 
 • Het kale stroomtarief maakt voor minder dan 10% deel uit van uw energienota.
 • U krijgt dus korting op een fractie, dit levert in veel gevallen dus nauwelijks iets op.

Kijk altijd naar de tarieven per kWh, per m3 en de kosten voor het vastrecht per product. Heeft u een hoger gasverbruik, dan kunt u beter kiezen voor een contract met een lager gastarief dan een contract met een eenmalige korting. Mocht u een dergelijke aanbieding tegen komen? Laat het ons dan voor u narekenen, dan weet u direct wat het oplevert.

Totaaloverzicht tarieven aanbiedingen

Tarieven , incl. BTW Looptijd

Leveringstarief per kWh stroom
(enkel tarief)

Leveringstarief per m3 gas
(incl. regiotoeslag 9)
Vastrecht gas Vastrecht stroom    Korting 
(eenmalig)
Totaal 
Essent altijd daltarief 1 jaar 1 jaar  €     0,1792  €    0,6524  €  3,99  €  3,99      € 1.579,40
Essent altijd daltarief 3 jaar 3 jaar  €     0,1768  €    0,6510  €  3,99  €  3,99      € 1.570,02
Essent altijd daltarief 5 jaar 5 jaar  €     0,1764  €    0,6457  €  3,99  €  3,99      € 1.561,23
E.ON tot 6 maanden gratis stroom: 1 jaar
(2 mnd gratis stroom)
1 jaar  €     0,1866  €    0,6313  €  4,99  €  4,99      € 1.594,95
E.ON tot 6 maanden gratis stroom: 3 jaar
(6 mnd gratis stroom)
3 jaar  €     0,1853  €    0,6357  €  4,99  €  4,99      € 1.597,43
Essent MediaMarkt Cadeaukaart 3 jaar 3 jaar  €     0,1880  €    0,6510  €  3,99  €  3,99    €  170,00  € 1.603,77
NUON Helemaal uit je stekker weken 1 jaar 1 jaar  €     0,2017  €    0,6415  €  3,75  €  3,25    €  200,00  € 1.619,33
NL energie kom erbij bonus 1 jaar 1 jaar  €     0,1860  €    0,5859  €  4,99  €  4,99    €  110,00  € 1.527,24
NL energie kom erbij bonus 3 jaar 3 jaar  €     0,1860  €    0,5859  €  4,99  €  4,99    €  160,00  € 1.527,24
NL energie kom erbij bonus 5 jaar 5 jaar  €     0,1824  €    0,5959  €  4,99  €  4,99    €  210,00  € 1.530,85
Oxxio  'pak je superdeal' 1 jaar  €     0,1822  €    0,6311  €  4,95  €  4,95    €  190,00  € 1.580,56
Oxxio  'pak je superdeal' 3 jaar  €     0,1791  €    0,6300  €  4,95  €  4,95      € 1.569,50
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over