Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energieprijzen in 2015 gemiddeld 43% gedaald

Woensdag 21 oktober 2015 09:37Margot Boesveld

 

De olieprijs keldert naar het laagste punt in ruim zes jaar. De Wereldbank geeft aan dat over heel 2015 zullen de energieprijzen naar verwachting gemiddeld 43 procent lager uitvallen dan vorig jaar.

Dit komt door een toename van het aanbod olie op de markt. De balans tussen vraag en aanbod raakt verstoord, wat invloed heeft op de prijzen. Exclusief energie waren grondstoffen 5 procent goedkoper dan in het tweede kwartaal. Ook hier wordt een afname verwacht van 14 procent over het hele jaar. Op dit moment staan de prijzen erg laag. Voor consumenten is dit goed nieuws, die kunnen profiteren van lage tarieven.

 

 

Overproductie ruwe olie

De verwachting voor de gemiddelde prijs van een vat ruwe olie dit jaar naar 52 dollar. In juli ging de geldschieter nog uit van 57 dollar. De bijstelling komt door een afkoelende wereldeconomie, de grote mondiale olievoorraden en de verwachting van een flink aanbod vanuit Iran zodra de sancties tegen dat land zijn opgeheven. De Wereldbank pakt daarbij een gemiddelde van de prijs van Brent-olie, Amerikaanse olie en Dubai-olie. De index van energieprijzen van de Wereldbank daalde in het derde kwartaal met 17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Iran kan binnen enkele maanden zijn productie met 500.000 à 700.000 vaten per dag opkrikken, waarmee het niveau van 3,6 miljoen vaten per dag van voor de sancties binnen bereik komt. Daarnaast is er een afname van de vraag. China, de tweede economie ter wereld, groeit minder hard dan gedacht en kampt met een terugvallende economische groei. 

Pijn voor de olieconcerns

De afgelopen maanden voelden olieconcerns en toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie de pijn van de scherpe daling van de olieprijs. Shell was een van de eersten in de sector die het mes in zijn investeringsbudget zette. Bovendien zag het concern af van zijn boorplannen rond Alaska, onder meer omdat de kosten voor het zoeken naar en winnen van olie bij het huidige prijspeil onrendabel zijn.

Ook andere grondstofprijzen zijn gedaald. De Wereldbank rekent ook op een verdere daling van diverse metaalprijzen. In het derde kwartaal werden metalen, waaronder zink en koper, 12 procent goedkoper, vooral door een afnemende vraag vanuit China. Over heel 2015 valt het prijspeil naar verwachting 16 procent lager uit dan in 2014. Ook edelmetalen daalden in prijs, vooral omdat er minder belangstelling was van beleggers in bijvoorbeeld goud.

Wie profiteert? 

In lijn met de olieprijs, dalen ook de brandstofprijzen. Autobezitters merken dit direct aan de pomp. Ook bedrijven die veel geld kwijt zijn aan energiekosten, profiteren van de lagere prijzen. Ook voor consumenten betekent dit goed nieuws. Ze kunnen nu hun prijzen voor gas en elektra vast zetten voor een langere periode. Dat betekent een forse besparing op de energiekosten. Regel het direct en zet uw energietarieven voor meerdere jaren vast. 

 

 

Bron: NU.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over