Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energierekening stijgt in 2018 met € 70,-

Dinsdag 03 oktober 2017 15:08Margot Boesveld

Huishoudens betalen in 2018 gemiddeld € 70,- meer dan dit jaar voor energie. De energierekening stijgt doordat de overheid de Opslag Duurzame Energie (ODE) belasting en de energiebelasting verhoogt.

Duurzaamheid

De ODE belasting is in 2013 ingevoerd om te investeren in duurzame energie. Hiermee wil de overheid duurzame energie subsidiëren en voldoen aan de energieafspraken. Door een vermindering van het gas- en elektriciteitsverbruik in Nederland is nu echter een verhoging nodig om de doelstelling te behalen. Dit kost een huishouden gemiddeld €50,- extra in 2018.

Bij de invoering in 2013 bedroeg de ODE €8,83 per jaar. Vijf jaar later is een gemiddeld gezin ongeveer €107,- kwijt. Een stijging dus van bijna 100 euro!

Extra energiebelasting

Ook de stijging van de energiebelasting heeft te maken het behalen van het energieakkoord. Dit zorgt voor een stijging van €20,- per huishouden op jaarbasis. Deze verhoging wordt wel in 2020 terug gedraaid volgens de overheid.

Ruim kwart energierekening is belasting

Door de verdere stijging van de belasting op energie betaalt een gemiddeld huishouden € 641,58 aan energiebelasting en ODE. Huishoudens worden al relatief zwaar belast en betalen hiermee een groot gedeelte van de kosten van de energietransitie. Het bedrijfsleven betaalt 50% van de ODE en de huishoudens de andere 50%. Het bedrijfsleven ontvangt alleen wel 75% van de subsidies en verbruikt ook nog eens meer energie. Het motto ‘de verbruiker betaalt’ gaat dus niet helemaal op, aldus Pricewise, dat dit onderzocht.

Tip om de energierekening niet te laten stijgen

De belastingen die de overheid oplegt zijn bij iedere leverancier hetzelfde en zult u dus altijd moeten betalen. Echter de prijs van gas en elektriciteit is per leverancier anders. Zeker nieuwe klanten krijgen van leveranciers fikse kortingen op de energieprijs en vaak ook een welkomstkorting of bonus.

Speciaal hiervoor heeft de Vastelastenbond een service ontwikkelt, namelijk de Switch Service. Met de Switch Service melden wij u jaarlijks aan bij de goedkoopste energieleverancier, op het moment van oversluiten, en ontvangt u een welkomstkorting plus scherpe tarieven. Hierdoor bespaart u gemiddeld € 300,-. Blijft u bij dezelfde leverancier na afloop van de contractsperiode dan stijgen de prijzen juist. Overstappen middels de Switch Service loont dus. Zo verlaagt u alsnog de energierekening in 2018.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Han Lubach

Dus schaf Zonnepanelen aan ,met subsidie van de Roverheid.
En gebruik het liefst de oude terugdraaiende meter .
Dan komt de energiebelasting U ten goede .
Mijn Elektra rekening vanaf nov 2016 tot sept 2017 bedraagt min 110€.
Dat komt omdat over die maanden geen energiebelasting hoef te betalen , dus kassa

Donderdag 05 oktober 2017 12:51

Plaats een reactie

Lees meer over